Ημερολόγιο

Αύγουστος.2021
4
Τετάρτη
16:50
BuaXua Calendar

Επισκέπτες

Σήμερα 35

Εβδομάδα 130

Μήνας 168

Σύνολο 375011

Το περιοδικό μας...

Ομιλία Προέδρου Π.Ο.ΑΞΙ.Α. κ. ΓΕΩΡΓΑΤΖΗ Δημ. στο 18ο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο Αντιπροσώπων - 25 & 26/11/2009

 

Πανοσιολογιότατε,

Κύριε υπουργέ,

Κύριοι Βουλευτές,

Κύριοι εκπρόσωποι των Πολιτικών Κομμάτων,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι μας,

Αγαπητές Συναδέλφισσες και Αγαπητοί Συνάδελφοι,


Όταν πριν από ένα χρόνο από το βήμα του 17ου πανελλαδικού μας συνεδρίου, αναφερόμασταν στην αναγκαιότητα του επαναπροσδιορισμού του ρόλου της Ελληνικής Αστυνομίας για να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποτελεσματικά τις σύγχρονες προκλήσεις, δεν φανταζόμασταν ότι μόλις δυο 24ωρα μετά, μια αψυχολόγητη, εγκληματική συμπεριφορά ενός ειδικού φρουρού, θα ερχόταν να επιβεβαιώσει με τραγικό τρόπο τη σημασία των όσων περιγράφαμε κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών του συνεδρίου μας.
Πέρυσι τέτοιον καιρό, χάθηκε άδικα ένας 16χρονος μαθητής, δυο συνάδελφοί μας αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες, η σύγχρονη ιστορία θα χει να αναφέρεται στα νέα «δεκεμβριανά» και στα όσα άλλα δραματικά γεγονότα έχουν σημειωθεί από τότε, ιδιαίτερα δε με τη νεοτρομοκρατία να συνεχίζει να δολοφονεί και να απειλεί αθώους ανθρώπους στη χώρα μας.


Είχαμε τότε δηλώσει ότι η Αστυνομία ανεβαίνει τον δικό της Γολγοθά και ζητήσαμε από την πολιτεία μέτρα. Βιώσαμε και εμείς και οι οικογένειές μας έναν ιδιότυπο ρατσισμό και είδαμε τα παιδιά μας ( μαθητές και φοιτητές ) να προπηλακίζονται στη λογική της συλλήβδην ευθύνης.
Ωστόσο, μέσα σε όλον αυτόν τον ορυμαγδό των γεγονότων πρέπει να επισημάνουμε ότι αναδείχθηκε σε μείζον ζήτημα το κυρίαρχο αίτημά μας για τον επανακαθορισμό του ρόλου μας και τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που θα οδηγούν την Ελληνική Αστυνομία σε μια άλλη τροχιά.
Ο κύκλος της Ελληνικής Αστυνομίας κυρίες και κύριοι, έτσι όπως τον γνωρίσαμε ή μάλλον όπως τον υπηρετήσαμε τα τελευταία χρόνια έκλεισε οριστικά.
Δεν το λέμε πλέον μόνο εμείς οι συνδικαλιστές, το παραδέχονται όλοι, ο καθένας ανάλογα με τη φιλοσοφική του αντίληψη και τις πολιτικές του θέσεις.
Πρέπει βέβαια να μη λησμονούμε, ότι ενώ όλοι αναφέρονται στην αναγκαιότητα των ριζικών αλλαγών και παρά το γεγονός ότι η χώρα βγήκε πρόσφατα από μια εκλογική αναμέτρηση που έφερε στην κυβέρνηση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εν τούτοις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δεν έγινε καμία συζήτηση για τα ζητήματα της ασφάλειας.
Ήδη η νέα κυβέρνηση και ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν κρύβουν την αγωνία τους για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που παρέλαβαν. Από την πρώτη στιγμή τόσο με τις προγραμματικές δηλώσεις του κυρίου Πρωθυπουργού όσο και με τις δηλώσεις του νέου υπουργού φαίνεται ότι τα θέματα της αστυνομίας είναι ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης. Δυστυχώς για τις θέσεις της Κυβέρνησης που αφορούν τον Οργανισμό μας ενημερωνόμαστε από τα Μ.Μ.Ε. και τις σχετικές δηλώσεις που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο κ. Υπουργός, αφού συνάντηση μαζί του δεν έχει υπάρξει, προκειμένου να έχουμε μία απευθείας συζήτηση και πληροφόρηση επ’ αυτών παρά το γεγονός ότι έχει ζητηθεί από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του.
Στη χθεσινή απογευματινή μας συνάντηση, ουσιαστικά, έγινε μια γνωριμία αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας μας με τον κ. Υπουργό.
Τα μέτρα αυτά λοιπόν που εξαγγέλλει ο κ. Υπουργός ηχούν ωραία, προφανώς όμως αυτό δεν αρκεί για να βελτιωθεί η κατάσταση. Εμείς οι παλαιότεροι έχουμε ακούσει κατά καιρούς τόσες και τόσες εξαγγελίες, χωρίς δυστυχώς, να υπάρχει συνέχεια. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα επαναληφθεί το ίδιο με τον κ. Μιχάλη ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ, ο οποίος εξάλλου έχει δείξει θετικά δείγματα γραφής στο χώρο μας, κατά τη θητεία του στο πρώην Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Κυρίες και κύριοι

Πριν αναφερθώ στα ειδικότερα ζητήματα που απασχολούν το συνέδριό μας και τα οποία δυστυχώς – επαναλαμβάνω – περιλαμβάνονται αυτούσια και στο ψήφισμα του προηγούμενου συνεδρίου μας, επιτρέψτε μου να σταθώ σε ένα κομβικής σημασίας ζήτημα. Είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα πολιτικά κόμματα και η κοινωνία μας κατ’ επέκταση, τον αστυνομικό θεσμό στη χώρα μας.
Έχω την αίσθηση και διαψεύστε με αν κάνω λάθος, ότι ελάχιστες φορές ο πολιτικός κόσμος έχει βρει κοινό λόγο για τα ζητήματα που μας αφορούν. Κάθε πολιτικός φορέας έχει τις θέσεις του για τα Σώματα Ασφαλείας – και αυτό είναι κατανοητό και θεμιτό – αλλά εδώ που έχουμε φτάσει κυρίες και κύριοι σήμερα, πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρξει πλέον μια κοινή γραμμή πλεύσης για να βγούμε από τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγηθεί η σημερινή αστυνομία και να απαλλαγούμε από τις ατέρμονες συζητήσεις, τις κομματικές αντιπαραθέσεις και τις άγονες αλληλοκατηγορίες.
Η Ελληνική Αστυνομία δεν μπορεί να είναι το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης ούτε πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων. Άλλωστε τα κόμματα έχουν τόσα πολλά πεδία σύγκρουσης και αντιπαράθεσης, που μπορούν να εξαιρέσουν από την ατζέντα της σύγκρουσης το θέμα της ασφάλειας και της ομαλής κοινωνικής ζωής των πολιτών. Η Ελληνική Αστυνομία για να εκπληρώσει την αποστολή της, πρέπει επειγόντως να οργανωθεί σε επιστημονική βάση, μακριά από τα πρότυπα του παρελθόντος, σεβόμενη τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών και προφανώς σεβόμενη τους δικούς της ανθρώπους, τους χιλιάδες ένστολους υπαλλήλους της που χυδαία κάποιοι αποκαλούν και θέλουν, δυστυχώς, «μπάτσους» προκειμένου να τους λοιδορούν και να τους δολοφονούν, εξυπηρετώντας άνομα και σκοτεινά συμφέροντα.
Όπως έχουμε επισημάνει και στο πρόσφατο παρελθόν με αφορμή διάφορα ατυχή και τραγικά για τον αστυνομικό οργανισμό συμβάντα, αλλά και παλαιότερα όταν τα θέματα της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας μονοπωλούσαν και πάλι το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, έχουν πια ωριμάσει οι συνθήκες για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της εσωτερικής ασφάλειας της πατρίδας μας με πνεύμα εθνικής συνεννόησης.
Ήρθε η ώρα όλα τα πολιτικά κόμματα να καθίσουν γύρω από το τραπέζι του διαλόγου, στο πλαίσιο της λειτουργίας του εθνικού μας κοινοβουλίου και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, την επιστημονική κοινότητα και το συνδικάτο μας, να χαράξουν μια μακρόπνοη πολιτική τόσο για την αστυνομία, όσο και για τα άλλα αδελφά σώματα, την πυροσβεστική και το λιμενικό, τις υπηρεσίες δίωξης οικονομικού εγκλήματος και γιατί όχι και για την Ε.Υ.Π., από τη στιγμή που έχει μπει στο παιγνίδι της δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος. Αν αθροίσουμε όλο το ανθρώπινο δυναμικό που υπηρετεί αυτό το πλέγμα ασφαλείας θα εκπλαγούμε όλοι. Είναι γύρω στους 100.000 ένστολοι και μη υπάλληλοι.
Ένας ολόκληρος στρατός δηλαδή, χωρίς «αρχιστράτηγο» και το αναφέρω με την καλή έννοια, για να μην παρεξηγηθώ, μιας και χρησιμοποιώ στρατιωτική ορολογία, όταν ο ίδιος ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη με δηλώσεις του καταφέρεται και ο ίδιος πια κατά των στρατιωτικών δομών και των στρατοκρατικών αντιλήψεων που κυριαρχούσαν κάποτε στην αστυνομία μας.
Πρώτο σημείο, λοιπόν, η Διακομματική και το πόρισμά της. Ένα πόρισμα που θα είναι δεσμευτικό για την όποια κυβέρνηση. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι χαιρετήσαμε τη στάση των πολιτικών κομμάτων που υιοθέτησαν την πρότασή μας, αλλά και την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να ανοίξει το διάλογο με τα πολιτικά κόμματα επί συγκεκριμένων θεμάτων, υπό τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Χρήστο ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ. Γνωρίζετε επίσης ότι αυτή η προσπάθεια δεν ευδοκίμησε. Θα ήταν ευχής έργο να συνεχίσει η νέα κυβέρνηση την προσπάθεια αυτή, εξαγγέλλοντας τη θεσμοθέτηση της Διακομματικής αυτής Επιτροπής, έτσι όπως είχε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ υποστηρίξει ως αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή, όταν ετίθετο επιτακτικά το ζήτημα της λειτουργίας της. Δεν μπορεί να συνεχίζουμε να μιλάμε για αμυντική, επιθετική και οτιδήποτε άλλο είδος Αστυνομίας. Η Αστυνομία πρέπει και οφείλει να είναι αποτελεσματική και να κινείται εντός των ορίων της νομιμότητας και η στρατηγική της αυτή πρέπει να είναι. Οι παρεκκλίσεις πρέπει να εξοβελίζονται γιατί ακυρώνουν την εικόνα της.
Το δεύτερο σημείο το οποίο θα ήθελα να διευκρινίσουμε έχει να κάνει με την απόφαση του πρωθυπουργού να επανασυσταθεί το πρώην Υπουργείο Δημόσιας Τάξης με την ονομασία Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με διευρυμένες βεβαίως αρμοδιότητες, αυτές του λιμενικού σώματος και της πολιτικής προστασίας, αντί του ενιαίου υπουργείου Εσωτερικών, που ως συνδικαλιστικό κίνημα είχαμε υποστηρίξει. Πιστεύαμε και πιστεύουμε, ότι επειδή ακριβώς τα σώματα ασφαλείας πρέπει να υπηρετούν και όχι να καταδυναστεύουν την κοινωνία, η πολιτεία πρέπει να διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες και την υπόλοιπη δημόσια διοίκηση.
Αυτή τη σχέση, κατά την άποψή μας θα μπορούσε να την υπηρετήσει καλύτερα η ενιαία καθοδήγηση όλων των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα και βεβαίως ο πολιτικός φορέας «εποπτείας» των δομών της αυτοδιοίκησης.
Βέβαια, το εγχείρημα αυτό δεν πέτυχε γιατί δεν προσεγγίστηκε ολοκληρωμένα, δεν κατανοήθηκε η φιλοσοφία και η ίδια η διοίκηση δεν αντιλήφθηκε τι σήμαινε αυτή η αλλαγή και τι έπρεπε να γίνει για να υπηρετηθεί αυτό με τον καλύτερο τρόπο από όλους, ώστε σε συνδυασμό με την προώθηση μιας νέας πολιτικής να αντιμετωπισθούν ριζικά και αποτελεσματικά τα χρόνια προβλήματα και οι δυσλειτουργίες της ΕΛ.ΑΣ.
Η κυβέρνηση έκρινε σκόπιμο να εφαρμόσει την πολιτική της με το σχήμα που προανέφερα, υπερτονίζοντας βεβαίως τη σημασία της αποστολής των υπηρεσιών ασφαλείας, που δεν είναι άλλη από την προστασία του πολίτη, το αυτονόητο χρέος μας δηλαδή. Για να μην μείνει όμως μόνο στα χαρτιά ο τίτλος του νέου υπουργείου, για να μην ονομάζεται κατ’ ευφημισμόν υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως έχει δηλώσει τόσο ο υπουργός, όσο και ο υφυπουργός, πρέπει προφανώς να γίνουν πολλά και γι’ αυτό είμαστε κι εμείς εδώ σήμερα, για να τα συζητήσουμε. Με διάθεση συνεισφοράς και όχι υπονόμευσης, ούτε καν «ουδετερότητας», όπως ενδεχομένως θα μπορούσε κάποιος να σκεφθεί, αν ήθελε να κατηγορήσει τους αξιωματικούς ότι βολεύονται με τη συνέχιση της σημερινής κατάστασης.
Όχι, το τονίζουμε κατηγορηματικά: δεν μας εκφράζει το σημερινό επίπεδο λειτουργίας των υπηρεσιών, δεν βολευόμαστε με τις όποιες επιτυχίες των συναδέλφων μας, είμαστε πολύ πιο απαιτητικοί από τον εαυτό μας και από τους άλλους, διότι γνωρίζουμε ότι έχουμε πολύ περισσότερες δυνατότητες. Μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα πράγματα, αρκεί να ανασυγκροτηθούμε, να ενταχθούμε πιο οργανωμένα σε μια σταθερή κατεύθυνση, με ξεκάθαρους ρόλους και αρμοδιότητες και βεβαίως με τις αναγκαίες οργανωτικές παρεμβάσεις, διαρθρωτικές αλλαγές θα έλεγα στο χώρο μας, με τις ανατροπές που πρέπει να συντελεστούν σε διάφορα επίπεδα λειτουργίας και οργάνωσης.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Και πρόπερσι και πέρυσι είχα τονίσει στα συνέδρια μας ότι πρέπει να φτάσει στα αυτιά των καλοπροαίρετων ή κακοπροαίρετων που προσπαθούν – διαδίδουν – παραπληροφορούν ότι για την Ομοσπονδία μας αποτελεί κόκκινη γραμμή η ανατροπή του αντικειμενικού συστήματος μεταθέσεων και άλλων νομοθετημάτων που χρειάστηκε πολύς κόπος και προσπάθεια για να υλοποιηθούν με τη δική μας αποφασιστική συμβολή. Αυτό μάλλον δεν έγινε κατανοητό ή δεν ακούσθηκε από όσους είχαν υποχρέωση να το ακούσουν και να το κατανοήσουν με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα.
Δεν διεκδικούμε περιοριστικά κάποια συντεχνιακά αιτήματα. Η Ομοσπονδία μας και οι Πρωτοβάθμιες Ενώσεις έχουν ανοιχτές τις κεραίες και συνεχίζουν να πιάνουν τον παλμό των συναδέλφων καταγράφοντας ότι συμβαίνει γύρω μας και μας αφορά.
Η Ομοσπονδία μας δεν είναι συντεχνία. Η συλλογική έκφραση των Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι άθροισμα συμφερόντων, υπηρετεί αρχές και ο ορίζοντάς μας δεν εξαντλείται στο πορτοφόλι μας και μόνο. Την αστυνομία την γνωρίζουμε καλύτερα γιατί οι συνάδελφοι σε μας μιλούν ελεύθερα και με εμπιστοσύνη χωρίς τις αγκυλώσεις που μερικές φορές η Διοίκηση δημιουργεί.
Είναι γνωστό, ότι η λειτουργία μας όλα αυτά τα χρόνια προσβλέπει, πέραν των άλλων και στο πως θα διασφαλίσουμε στο διηνεκές την ουσιαστική συνεργασία με τη Διοίκηση, εξασφαλίζοντας όμως τη διακριτότητα των ρόλων μας και κυρίαρχα πως θα μπορέσουμε να προσφέρουμε ακόμα και όταν η Διοίκηση δεν είναι σε θέση – για διαφόρους δικούς της ή άλλους λόγους – να ανταποκριθεί στο ρόλο της.
Δεν είναι συνδιοίκηση η ενημέρωση της Ομοσπονδίας από τη διοίκηση για πράγματα που πρόκειται να γίνουν, για παρεμβάσεις, τροποποιήσεις σε θεσμικές κατακτήσεις που αφορούν την εργασιακή ειρήνη, την εξέλιξη, την προαγωγή, τον έλεγχο των συναδέλφων και άλλα ήσσονος σημασίας θέματα.
Απαντάμε σε αυτούς που δεν κατάφεραν ή δεν θέλησαν να διακρίνουν τον ρόλο μας ότι από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε απερίφραστα πως πρέπει να καταδείξουμε νέα επίπεδα ωριμότητας και επιδιώξαμε καλές σχέσεις με την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία για να πετύχουμε με εποικοδομητική συνεργασία τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Σε καμία περίπτωση αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία, αλλά θέλουμε να τονισθεί ότι έχουν περάσει οι καιροί που διεκδικούσαμε περιοριστικά κάποια ‘‘συντεχνιακά αιτήματα’’, έχουμε απορρίψει τη στείρα άρνηση και την αντιπαράθεση για την αντιπαράθεση.
Δεν μας είναι καθόλου ευχάριστο, κρίνεται όμως επιβεβλημένο όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος συνεννόησης – επικοινωνίας , να καταφεύγουμε σε κινητοποιήσεις για την διεκδίκηση και επίλυση των αυτονόητων.

Κυρίες και Κύριοι,

Δανείζομαι από το ψήφισμα του προηγούμενου συνεδρίου και αναφέρω εν τάχει, ότι απαιτείται άμεσα:

1. Αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. με κατευθύνσεις, στρατηγική, γενικές αρχές, μελέτη σκοπιμότητας, στόχους, κριτήρια και διαδικασίες αξιολόγησης, χρονικά στάδια υλοποίησης, εκπαίδευση και ενημέρωση των φορέων και της κοινωνίας για τις επιχειρούμενες αλλαγές και ανακατανομή της Οργανικής τους Δύναμης, με βάση τα νέα πληθυσμιακά και εγκληματολογικά δεδομένα.
Η υπόθεση της αναδιάρθρωσης αντιμετωπίστηκε ως γνωστόν αποσπασματικά. Δεν έχει γίνει η μεγάλη τομή της κατάργησης όλων των μικρών και αναποτελεσματικών τμημάτων. Δεν έχει γίνει σαφές ότι μόνο με μεγάλες μονάδες που θα αστυνομεύουν ευρύτερα γεωγραφικά διαμερίσματα μπορεί πλέον να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά το σύστημα αστυνόμευσης και ασφάλειας. Για να προκύψει όμως το νέο σχήμα πρέπει να γίνει κάποια μελέτη, με συγκεκριμένα κριτήρια, λαμβανομένου υπόψιν και του υπό διαμόρφωση νέου χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης, για να δούμε πόσες και ποιες υπηρεσίες πρέπει να συγχωνευθούν από το σύνολο των 2.000 και πλέον διαφορετικών υπηρεσιών, τάξης, τροχαίας, ασφάλειας, ναρκωτικών, ειδικών φρουρών, συνοριακών φυλάκων κ,λπ, που περιλαμβάνονται στο ισχύον οργανόγραμμα. Έχει ξεπεραστεί προ πολλού το ισχύον σύστημα αστυνόμευσης και τα σχήματα των περιπολιών που εφαρμόζονται είναι πλέον θνησιγενή.

2. Επαναπροσδιορισμός της δράσης των Υπηρεσιών, με εξορθολογισμό των προτεραιοτήτων και επαναπροσδιορισμό του τρόπου αξιολόγησης της αποδοτικότητάς τους (επανεξέταση της στοχοθέτησης κ.λ.π.) και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας με προληπτικά μέτρα σε συνεργασία με κοινωνικές υπηρεσίες, φορείς και οργανώσεις.
Είναι μια πάγια θέση μας, την οποία η ίδια η Ηγεσία μας προβάλλει. Πώς όμως θα γίνουν αυτά στην πράξη, είναι το ζητούμενο και εδώ η Ομοσπονδία μας έχει προτάσεις.

3. Θεσμοθέτηση ρεαλιστικού και αξιοκρατικού Συστήματος Κρίσεων – Προαγωγών και εξασφάλιση αντικειμενικότητας και πλήρους διαφάνειας, με την συμμετοχή εκπροσώπων μας στα οικεία Συμβούλια Κρίσεων – Προαγωγών. Ας μην λησμονούμε ότι πάγια θέση του συνδικαλιστικού μας κινήματος, η οποία έχει εκφραστεί από την περίοδο που ο σημερινός μας Αρχηγός κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Ελευθέριος ήταν Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας μας, είναι η ανάδειξη του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. να γίνεται με διαδικασίες που θα περνούν από τη Βουλή.
Το τελευταίο διάστημα θα έχετε προσέξει ότι στα ΜΜΕ επαναλαμβάνονται διάφορα δημοσιεύματα για την πολυβαθμία που υπάρχει στο αστυνομικό σώμα, για το κατά πόσο πρέπει να αποστρατεύεται ο αρχαιότερος σε περίπτωση προαγωγής νεωτέρου ή ακόμα και για την αλλαγή των ορίων ηλικίας.

Είναι ζητήματα που επίσης πρέπει να μας απασχολήσουν.

4. Εκπαίδευση – Μετεκπαίδευση, σύγχρονη, άρτια επαγγελματική με μελέτες και σαφή προσανατολισμό, με κοινωνική κατάρτιση, υλικοτεχνική υποδομή, εκπαιδευτές με προδιαγραφές, χωρίς ερασιτεχνισμούς και εμπειρική αφομοίωση της όποιας υπηρεσιακής δράσης. Σοβαρή υπεύθυνη και επιστημονικού επιπέδου εποπτεία και έλεγχος. Η ανάγκη συνεχούς επιστημονικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης των Αστυνομικών πρέπει να μην δίνει μόνο έμφαση στην εκπαίδευση τους σε σχέση με την εφαρμογή των νόμων, αλλά και στην επίλυση των προβλημάτων των πολιτών, που ουσιαστικά συνιστά και τον κοινωνικό ρόλο της αστυνομίας.
5. Ουσιαστικός εκσυγχρονισμός και εκδημοκρατισμός των Κανονισμών του Σώματος, με ταυτόχρονη κωδικοποίησή τους.

Δεν θα σας κουράσω, με άλλες αναφορές στα αιτήματά μας, θέλω μόνο να επισημάνω την οικονομική διάσταση της πολιτικής που θα εφαρμοστεί από την νέα κυβέρνηση.
Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης είναι άχαρος ο ρόλος του συνδικαλιστή, όταν πρέπει να αναφέρεται και στα οικονομικά αιτήματα του κλάδου μας. Δυστυχώς, η ηγεσία, τόσο η πολιτική όσο και η υπηρεσιακή, γνωρίζουν ότι είναι καθηλωμένα τα οικονομικά μας, ενδεικτικά αναφέρω ότι η αποζημίωση για την πέραν του πενθημέρου εργασία καθώς και για την νυχτερινή αποζημίωση παραμένουν στα ίδια επίπεδα από το 2002, ο προϋπολογισμός για την αστυνομία κινείται στα ίδια με το παρελθόν επίπεδα, ενώ έχουμε πει ότι απαιτούνται γενναία κονδύλια.
Με την ευκαιρία δε, της παρουσίας σας εδώ κ. Υπουργέ, θα σας παρακαλούσα από το βήμα του Συνεδρίου μας να αναφερθείτε στο πρόγραμμά σας για το ένστολο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτού και ποιες λύσεις θα δρομολογήσετε στα επί χρόνια άλυτα προβλήματα – αιτήματα που μας απασχολούν;
Πώς θα οικοδομηθεί μια νέα αστυνομία, αν δεν διατεθούν κονδύλια για την εκπαίδευση, αν δεν διατεθούν χρήματα για την μετεγκατάσταση σε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις που θα πληρούν τα κριτήρια για τη λειτουργία των μεγάλων αστυνομικών μονάδων που λέμε ότι πρέπει να ανταποκρίνονται πλέον στις σύγχρονες απαιτήσεις, αν δεν διατεθούν χρήματα για τη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και τη θωράκισή του από τους παντοειδείς κινδύνους που το απειλούν;
Η εικόνα και η υποδομή των αστυνομικών μονάδων μόνο σε σύγχρονη αστυνομία δεν παραπέμπουν.
Ο κ. Υπουργός μίλησε ήδη στα Μ.Μ.Ε. για ένα νέο μοντέλο οικονομικής στήριξης των υπηρεσιών, χρηματοδότησης της λειτουργίας και καθιέρωσης πριμ παραγωγικότητας, βάσει κάποιων δεικτών απόδοσης.
Αυτές είναι αρχές του σύγχρονου μάνατζμεντ όπως και οι σχέσεις κόστους - οφέλους που πράγματι πρέπει να διέπουν τη σύγχρονη λειτουργία όλων των οργανισμών, πόσο μάλλον του δικού μας που πρέπει να διαθέτει μεγάλο βαθμό προσαρμοστικότητας στις εξελίξεις της αδιάκοπης καταπολέμησης του εγκλήματος. Ουδείς μπορεί να διαφωνήσει λοιπόν με τη γενική μας τοποθέτηση ότι απαιτείται η λήψη και μάλιστα άμεσα, γενναίων αποφάσεων.
Ένα μείζονος επίσης σημασίας ζήτημα, που απασχολεί αυτή την περίοδο τους ένστολους, είναι αυτό του Ασφαλιστικού για το οποίο ξεκίνησε ήδη συζήτηση με την Γ.Σ.Ε.Ε. και Α.Δ.Ε.Δ.Υ., όπου όμως δεν υπάρχει εκπροσώπηση των Σωμάτων Ασφαλείας. Θέλουμε να πιστεύουμε, κ. Υπουργέ, ότι δεν θα δρομολογηθούν λύσεις για θέματα που μας αφορούν ερήμην μας. Από την προηγούμενη Πολιτική Ηγεσία είχαμε λάβει διαβεβαιώσεις και - αυτές είχαν τηρηθεί - ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στο συνταξιοδοτικό μας καθεστώς. Αναμένουμε και από εσάς τις θέσεις σας και τις δεσμεύσεις σας για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα.
Από την πλευρά μας έχουμε όλη την καλή διάθεση να ακούσουμε και τις προτάσεις της πολιτικής και φυσικής μας ηγεσίας, να σταθμίσουμε όλοι μαζί τα υπέρ και τα κατά των διαφορετικών ενδεχομένως προσεγγίσεων για ορισμένα ζητήματα και να καταλήξουμε στις αποφάσεις εκείνες που θα οδηγούν στην αναβάθμιση του αστυνομικού θεσμού. Οι συνάδελφοί μας, η πολιτεία, ολόκληρη η κοινωνία, όλοι αναμένουν πολλά από μας, είτε έχουμε την ιδιότητα του συνδικαλιστή, είτε στελεχώνουμε τις μάχιμες και τις διοικητικές υπηρεσίες. Ο στόχος όλων μας είναι κοινός και αυτό δεν πρέπει να διαφεύγει από κανέναν.

Κυρίες και Κύριοι,

Ως συνδικαλιστικό κίνημα, παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στις αρχές και τις αξίες που έχουν εμπνεύσει την πορεία και τη δράση μας όλα αυτά τα χρόνια και που έχουν οδηγήσει αδιαμφισβήτητα στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και του βιοτικού επιπέδου των ανδρών και των γυναικών των Σωμάτων Ασφαλείας, δηλώνουμε δε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας χωρίς εκπτώσεις και προαπαιτούμενα.
Αγωνιζόμαστε αταλάντευτα και σταθερά για μια νέα Αστυνομία, που θα ανταποκρίνεται στην αποστολή της με σεβασμό στον πολίτη χωρίς εκπτώσεις στις ατομικές του ελευθερίες και βεβαίως με τη διασφάλιση του ίδιου του αστυνομικού.
Για την αλλαγή παρωχημένων αντιλήψεων και νοοτροπιών, για την πάταξη της διαφθοράς και την αντιμετώπιση όλων των αρνητικών συμπτωμάτων (αυθαιρεσίες – συμπεριφορές) που απαξιώνουν τον οργανισμό μας και προβάλλονται ως άλλοθι, όταν διεκδικούμε τα δίκαια θεσμικά, εργασιακά και οικονομικά αιτήματά μας.
Δεν μπορώ να μην κάνω αναφορά και να αποτίσω το φόρο τιμής και στους δικούς μας ήρωες. Σε αυτούς που όλα αυτά τα χρόνια έχασαν τη ζωή τους στο βωμό του καθήκοντος, πιστοί στο τρίπτυχο που έχω τονίσει: ζωή – καθήκον – θυσία, θα μείνουν αιώνια στη μνήμη μας ως σύμβολα θυσίας και ηρωισμού για εμάς αλλά και για τις μελλοντικές γενιές των Ελλήνων Αστυνομικών και δεν θα αφήσουμε οι θυσίες τους να ξεχαστούν στη λήθη του χρόνου.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Οι αγώνες είναι μπροστά μας.

Κυρίες και κύριοι,

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας σήμερα εδώ
και την προσοχή σας.

Εύρεση

Τα βιβλία μας...

Οι εφημερίδες σήμερα...