Ημερολόγιο

Αύγουστος.2021
4
Τετάρτη
17:03
BuaXua Calendar

Επισκέπτες

Σήμερα 36

Εβδομάδα 131

Μήνας 169

Σύνολο 375012

Το περιοδικό μας...

Ομιλία Προέδρου Π.Ο.ΑΞΙ.Α. κ. ΓΕΩΡΓΑΤΖΗ Δημ. στην Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας για το Ασφαλιστικό των Σωμάτων Ασφαλείας στο Σύνταγμα - 14/07/2010

 

Ομιλία Προέδρου Π.Ο.ΑΞΙ.Α.
κ. ΓΕΩΡΓΑΤΖΗ Δημητρίου
στην Πανελλαδική Ένστολη Διαμαρτυρία
την 14/07/2010 και ώρα 18.30΄
στην Πλατεία Συντάγματος.

κ.κ. Βουλευτές
κ.κ. εκπρόσωποι των κομμάτων, φορέων και οργανώσεων

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σαν αύριο Πέμπτη, πριν από ένα μήνα, άνανδροι δολοφόνοι έκοβαν το νήμα της ζωής του συναδέλφου μας Γιώργου Βασιλάκη και βύθιζαν στο πένθος σύσσωμη την αστυνομική οικογένεια. Ο αείμνηστος συνάδελφος ήταν το 98ο θύμα της τυφλής βίας και της τρομοκρατίας που επανέρχεται δραματικά στη χώρα μας, για να μας κάνει όλους να αναλογιζόμαστε τις ευθύνες μας και να γινόμαστε ακόμα πιο απαιτητικοί στον αγώνα μας.


Ποιο είναι το μήνυμα όμως που στέλνει σήμερα η κυβέρνηση με την τροπολογία που κατέθεσε αιφνιδιαστικά ερήμην μας στη Βουλή; Συμβάλλει στην ανάταξη του φρονήματος και στην εύρυθμη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας ή ενισχύει την αβεβαιότητα για το αύριο και υπονομεύει το μέλλον όλων μας;
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας, με απόλυτη σαφήνεια και ιδιαίτερη προσοχή διατύπωσε εξ αρχής τις θέσεις της και ζήτησε από την κυβέρνηση να αφουγκραστεί τις αγωνίες των ενστόλων και να μην υποκύψει στον πειρασμό του αιφνιδιασμού. Δεν το έπραξε.
Ακολούθησε την πεπατημένη και εν μέσω θέρους, προώθησε την κατεδάφιση των ασφαλιστικών μας κεκτημένων – κεκτημένων που δεν ήταν αποτέλεσμα συντεχνιακών διεκδικήσεων, αλλά ώριμων αποφάσεων, βασισμένων στις αντικειμενικές συνθήκες εργασίας και στις εγγενείς ιδιαιτερότητες του λειτουργήματός μας.
Η κυβέρνηση συνέχισε, στον ίδιο ρυθμό, να απαξιώνει τους ένστολους και να τους οδηγεί στον εργασιακό μεσαίωνα, αγνοώντας τις διαμαρτυρίες μας και τις ενστάσεις μας τόσο για την υπό ψήφιση τροπολογία για το ασφαλιστικό, όσο και για τις προηγούμενες που αφορούσαν τις μισθολογικές περικοπές, τα επιδόματα και μια σειρά άλλες αποφάσεις που δολοφονούν το εισόδημά μας.
Η ουσιαστική κατάργηση των εργασιακών θεσμών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, οδηγεί την ελληνική κοινωνία πολλές δεκαετίες πίσω και αποδεικνύει ότι η «οικονομική τρομοκρατία» που εξαπολύθηκε με προμετωπίδα τα ελλείμματα και το χρέος απέβλεπε σ' έναν κεντρικό στόχο:
Να πλήξει δηλαδή τον πυρήνα, τη σπονδυλική στήλη, τα θεσμικά ερείσματα που ενοποιούν την ελληνική κοινωνία και διασφαλίζουν τους στοιχειώδεις όρους της αναπαραγωγής και της επιβίωσής της.
Πρόκειται για μια σαρωτική επιχείρηση «αναμόρφωσης» του θεσμικού πλαισίου, της κοινωνικής οργάνωσης, της ζωής και των αντιλήψεων των πολιτών, που στο πέρασμά της ισοπεδώνει τους πολιτικούς θεσμούς, τις ίδιες τις θεμελιώδεις εξουσίες και αρχές του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.
Η διαδικασία ψήφισης του Μνημονίου αλλά και το ίδιο το περιεχόμενό του, που εγκρίθηκε μέσω νομοθετημάτων από το Κοινοβούλιο, αποτελεί μια πράξη που υπερβαίνει και καταλύει βασικούς συνταγματικούς όρους και διατάξεις. Η οικονομική εξουσία που εκφράζεται από το Μνημόνιο αγνόησε, υπερκέρασε ή και κατάργησε διατάξεις του Συντάγματος προκειμένου να «νομιμοποιήσει» τις επιλογές της. Το «κοστούμι» του Συντάγματος ήταν πολύ στενό για να χωρέσει το ευτραφές «σώμα» του Μνημονίου.
Φθάσαμε σ' ένα ιστορικό σημείο. Ίσως σ' ένα σημείο μη επιστροφής. Η έρπουσα και παρατεταμένη κρίση του πολιτικού μας συστήματος και των κομμάτων της διακυβέρνησης οδήγησε στο σημερινό αποτέλεσμα, στη σύγχρονη «πολιτική τραγωδία». Η διαφθορά, η διαπλοκή, η ενσωμάτωση στους κοινωνικοοικονομικούς στόχους των συμφερόντων της αγοράς, η ιδιοποίηση από τα κόμματα της διακυβέρνησης των νεοφιλελεύθερων αξιών και προταγμάτων, είχε ήδη αποδυναμώσει καίρια το πολιτικό σύστημα. «Σαν έτοιμοι από καιρό» έφθασαν και εγκαταστάθηκαν οι νέοι ηγεμόνες επιδιώκοντας μέσω των επιλογών του Μνημονίου να θέσουν την «ιστορική σφραγίδα» της νεοφιλελεύθερης κοσμοαντίληψης και να θεμελιώσουν μια νέα ιστορική κουλτούρα που θα συνάδει με τη μεταμοντέρνα θεώρηση του κόσμου, του κράτους-έθνους, του πολίτη της παγκοσμιοποίησης...
Είμαστε σήμερα εδώ για να βροντοφωνάξουμε ένα μεγάλο όχι στα καταστροφικά αυτά μέτρα, τα οποία επηρεάζουν και σημαδεύουν καταλυτικά, όχι μόνο τις ζωές μας αλλά και την ίδια την πορεία του Οργανισμού της Αστυνομίας και των άλλων ενστόλων συναδέλφων.

α) Καταγγέλλουμε την τακτική της Κυβέρνησης να καταθέσει χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, τροπολογία-προσθήκη για το ασφαλιστικό των ένστολων, επιχειρώντας τον απόλυτο αιφνιδιασμό και παρά τη διαβεβαίωση που είχαμε λάβει από την πολιτική ηγεσία, ότι όχι μόνο δεν θα αιφνιδιαστούμε αλλά αντίθετα θα υπάρξει αρκετός χρόνος διαβούλευσης, ότι θα υπάρξει ξεχωριστό νομοσχέδιο για τους ένστολους και ότι σε κάθε περίπτωση, οι όποιες εξελίξεις γύρω από το ασφαλιστικό μας θα δρομολογηθούν από Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.
β) Απορρίπτουμε κατηγορηματικά το σχέδιο Νόμου για το ασφαλιστικό που κατέθεσε η Κυβέρνηση, με πρόσχημα την κρίση, διότι κατεδαφίζει την κοινωνική ασφάλιση και μετατρέπει το σημερινό διανεμητικό σύστημα που βασίζεται στην κοινωνική αλληλεγγύη σε κεφαλαιοποιητικό και ανταποδοτικό. Μειώνει τις συντάξεις για τις μελλοντικές γενιές και τις μετατρέπει σε προνοιακά επιδόματα.
γ) Θεωρούμε ότι η προσθήκη – τροπολογία για τους ένστολους, προσχηματικά και μόνο, αναφέρεται στην ιδιαιτερότητα του επαγγέλματός μας διότι στην ουσία ουδόλως λαμβάνει υπόψη την ιδιαιτερότητά μας αυτή, αφού λειτουργεί ισοπεδωτικά, βάζοντας τους ένστολους στο ίδιο τσουβάλι με τους υπολοίπους εργαζομένους του Δημόσιου Τομέα.
δ) Διαπιστώνουμε ότι δεν σέβεται τα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις που είχαμε λάβει, αφού προσθέτει σε όσους βρίσκονται στην κατηγορία αυτή, δηλαδή στους έχοντες από 21 έως 24 χρόνια υπηρεσίας από ενάμισι (1,5) έτος μέχρι και έξι (6) έτη επιπλέον υποχρεωτικής παραμονής.
ε) Φέρεται βάναυσα και βάρβαρα στους νέους ασφαλισμένους (μέχρι 20 χρόνια υπηρεσίας ), οι οποίοι αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία των εν ενεργεία Αστυνομικών – περίπου τα ? του Σώματος – και τις γυναίκες, τους οποίους επιβαρύνει με 15 επιπλέον χρόνια υποχρεωτικής παραμονής και στο τέλος τους ανταμείβει με συντάξεις πείνας.
στ) Αποτελεί ¨εικονική πραγματικότητα¨, ότι μπορεί κάποιος να εξέρχεται με 35 έτη υπηρεσίας, αφού αν δεν εξαγοράσει 5 επιπλέον χρόνια ¨πλασματικής υπηρεσίας¨ δεν δύναται να υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης. Ποιος λοιπόν θα διαθέσει 10.000 ευρώ για την εξαγορά των ετών αυτών, προκειμένου να δει την σύνταξή του να αυξάνεται κατά 50 ευρώ όταν η απόσβεση του κεφαλαίου που θα διαθέσει θα γίνει μετά από περίπου 20 έτη;
ζ) Δεν εξασφαλίζει πλήρεις συντάξιμες αποδοχές σε όσους συμπληρώνουν το 60ο έτος της ηλικίας οπότε και αποχωρούν υποχρεωτικά εάν δεν έχουν συνολικά 40 συντάξιμα έτη.
η) Αποσυνδέει τις συντάξεις από τις αποδοχές των εν ενεργεία, κάτι που είχαμε κατακτήσει με αγώνες και προσπάθειες δεκαετιών.

Κυρίες και κύριοι,

Η Ομοσπονδία μας, κλήθηκε να καταθέσει στο παρά πέντε τις προτάσεις της προχθές στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, που εξετάζει το σχέδιο Νόμου για το Ασφαλιστικό καθεστώς των Δημοσίων Υπαλλήλων και την τροπολογία – προσθήκη που αφορά τους ένστολους. Κληθήκαμε δηλ. να μελετήσουμε μια τροπολογία για το περιεχόμενο της οποίας ανατρέξαμε στα δημοσιεύματα του τύπου, αφού ουδέποτε μας δόθηκε επίσημα για να καταθέσουμε τις απόψεις και τις προτάσεις μας για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που καθορίζει το ασφαλιστικό καθεστώς όχι μόνο των παρόντων, αλλά και των επόμενων γενεών, μέσα σε δύο (2) ώρες.
Παρά ταύτα, κάνοντας αγώνα δρόμου και σε συνεργασία με τις άλλες Ομοσπονδίες των ενστόλων παραστήκαμε και καταθέσαμε πέντε (5) τροποποιήσεις - προτάσεις οι κυριότερες από τις οποίες είναι οι παρακάτω:
α. Ο Αστυνομικός να δύνανται να εξέρχεται μετά από 35 έτη υπηρεσίας, στα οποία θα συνυπολογίζονται και 5 έτη μάχιμης υπηρεσίας άνευ εξαγοράς και για τη συμπλήρωση 40 ετών συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας εφόσον το επιθυμεί να προβαίνει στην εξαγορά μιας επιπλέον πλασματικής πενταετίας.
β. Ως εναλλακτική πρόταση προτείναμε την παρακράτηση εισφοράς επί του ποσού της αποζημίωσης για την πέραν του πενθημέρου εργασία ούτως ώστε η μάχιμη πενταετία να κατοχυρώνεται χωρίς επιπλέον εισφορά από τον ενδιαφερόμενο
γ. Ο συνταξιοδοτούμενος στην ηλικία 60 ετών να λαμβάνει πλήρη σύνταξη, ανεξαρτήτως των ετών συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας.
δ. Να υπάρξει η δυνατότητα εξαγοράς μιας επιπλέον 3ετίας (κονδύλη) για τους νέους ασφαλισμένους, όπως ακριβώς ισχύει για τους παλαιότερους.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Δεν είναι δυνατό στη λογική της ίσης αντιμετώπισης, οι ένστολοι να οδηγούνται σε 40 χρόνια υποχρεωτικής παραμονής, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες του επαγγέλματός μας (φύση εργασίας, βαθμός επικινδυνότητας, εργασία 6 μέρες την εβδομάδα κ.λ.π.). Διαφορετικά απαιτούμε να εφαρμοσθεί και σε μας κανονική πενθήμερη εργασία, ωράριο εργασίας και αποζημίωση για την υπερεργασία μας κατά τις εξαιρέσιμες ημέρες όπως και στον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα.
Οι ρυθμίσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σκληρές, πολύ αιφνιδιαστικές και μοιάζουν σε πολλές περιπτώσεις εκδικητικές απέναντι στα σχέδια ζωής μιας ολόκληρης γενιάς που καλείται να πληρώσει πολύ σκληρά λάθη, παραλείψεις, υπεκφυγές και στρουθοκαμηλισμούς των τελευταίων δεκαετιών.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια…

Δεν ευθύνονται οι μισθοί μας και οι συντάξεις μας για τα ελλείμματα, αλλά οι επί δεκαετίες πολιτικές που δεν άγγιξαν τους φοροκλέπτες και φοροδιαφεύγοντες και που σήμερα ουδείς τους αγγίζει. Αυτοί που εμπόδισαν να αναπτυχθεί η παραγωγική βάση και ανέπτυξαν την κατανάλωση, αυτοί που διεύρυναν τις ανισότητες και όχι την ευημερία της κοινωνίας.
Η Ομοσπονδία μας διαχρονικά έχει αποδείξει ότι πορεύεται με συνέπεια, τεκμηριωμένο λόγο και προτάσεις οι οποίες στοχεύουν πάντοτε στην εξεύρεση λύσεων που θα βελτιώνουν τόσο την θέση των συναδέλφων όσο και στην αναβάθμιση του αστυνομικού μας Οργανισμού και του παρεχόμενου δημόσιου αγαθού της ασφάλειας στον Έλληνα πολίτη.
Γνωρίζει να δίνει και να κερδίζει μάχες όχι μόνο κάτω από εύκολες αλλά και κάτω από αντίξοες και δύσκολες, όπως συμβαίνει σήμερα, συνθήκες.
Αυτό θα πράξουμε και τώρα.
Γι’ αυτό και σας καλούμε να συμβάλλετε στην προσπάθεια μας αυτή αποφασιστικά, με την υπεύθυνη και δυναμική σας στάση.
Σας καλώ όλους, να πυκνώσετε τις τάξεις του συνδικαλιστικού μας κινήματος και να ενισχύσετε το αγωνιστικό μας μέτωπο.
Δίνουμε απάντηση στις πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης, στεκόμαστε φραγμός για την κατοχύρωση και προστασία των συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων.
Να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας.
Η επιτυχία της προσπάθειάς μας πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας, για να σταματήσουμε το ολοκαύτωμα των δικαιωμάτων μας.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ
ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ
ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

Σαν υστερόγραφο, επειδή όμως είναι εξίσου σημαντικό, θέλω να τονίσω ότι όσον αφορά την τροποποίηση του υφισταμένου συστήματος κρίσεων – προαγωγών, το οποίο έχει ήδη επεξεργαστεί «Ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την αναμόρφωση του νομικού πλαισίου που διέπει τις κρίσεις – προαγωγές του αστυνομικού προσωπικού», που συστάθηκε από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και που σύμφωνα με πληροφορίες μας έχει περαιώσει τις εργασίες της, χωρίς όμως να μας έχει κοινοποιηθεί σχετικό πόρισμα μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να διαχέονται πληροφορίες περί θέσπισης παράλληλης επετηρίδας Αξιωματικών, κατάργηση μεθεπόμενου βαθμού κ.λ.π., γεγονός που έχει επιτείνει την ανησυχία, την αβεβαιότητα και τον πανικό και είναι ένας εκ των παραγόντων που έχει οδηγήσει μεγάλο αριθμό αξιωματικών στην υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης.
Για το θέμα αυτό, έχουμε εκφράσει την κατηγορηματική και πλήρη αντίθεσή μας σε μια τέτοια εξέλιξη, γιατί θεωρούμε ότι σε καμιά περίπτωση η παράλληλη επετηρίδα δεν συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του Σώματος, καθώς θα οδηγήσει στην περιθωριοποίηση και στην απραξία μεγάλη μερίδα αξιωματικών, χωρίς καμιά προοπτική εξέλιξης και κατ’ επέκταση κίνητρο προσφοράς.
Η Ομοσπονδία μας όταν κληθεί να διατυπώσει τις θέσεις της επ’ αυτών, είναι έτοιμη να καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή, οι οποίες όχι μόνο δεν θα οδηγούν στην ανατροπή της επετηρίδας αλλά αντίθετα θα δίνουν διέξοδο και λύσεις, εφόσον απαιτηθούν αλλαγές στον τομέα αυτό.
Αν αιφνιδιαστούμε και πάλι, δεν νομίζω ότι όσοι έχουμε θεμελιωμένα δικαιώματα πως υπάρχει λόγος να νομιμοποιήσουμε τις αυθαιρεσίες τους με την παραμονή μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τα θεμελιώδη κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα δεν παραγράφονται και δεν ακυρώνονται με την ψήφιση ενός νόμου.
Δηλώνουμε ότι ο αγώνας μας γι’ αυτά θα δοθεί πλέον από άλλες κατευθύνσεις, με όλα τα μέσα και όλους τους τρόπους, ώστε ν’ ακυρώσουμε αυτές τις απαράδεκτες αντιασφαλιστικές και αντικοινωνικές «απορυθμίσεις».

Καλούς αγώνες λοιπόν


Σας ευχαριστώ πολύ

Εύρεση

Τα βιβλία μας...

Οι εφημερίδες σήμερα...