Ημερολόγιο

Απρίλιος.2024
18
Πέμπτη
06:48
BuaXua Calendar

Επισκέπτες

Σήμερα 36

Εβδομάδα 948

Μήνας 4147

Σύνολο 474907

Το περιοδικό μας...

Αποτελέσματα εργασιών 28ου Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου "Με όραμα και ελπίδα"

DSCN0056 IMG 0568 800x600Με κεντρικό σύνθημα «Όραμα και ελπίδα για τον συνάδελφο, για μια αστυνομία αποτελεσματική, για στελέχη με κοινωνική και επαγγελματική καταξίωση»,  πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα το διήμερο 23 και 24 Οκτωβρίου 2017, το 28ο τακτικό μας συνέδριο, συνεχίζοντας «παραδοσιακά» τη διοργάνωση των συνεδρίων εκτός Αθηνών, προκειμένου να τονισθεί αφενός το ενδιαφέρον μας για την ανάδειξη της οντότητας των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων και την προβολή των τοπικών προβλημάτων, αφετέρου δε για να τονίσουμε το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις απαράγραπτες ιστορικές παρακαταθήκες κάθε τόπου.

Οι εργασίες του συνεδρίου στέφθηκαν με επιτυχία όχι μόνο επειδή υπήρξε ουσιαστική συμμετοχή των συνέδρων, αλλά και διότι το συνέδριο αγκαλιάστηκε από τους τοπικούς φορείς, στηρίχθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και έτυχε ευρείας προβολής.

DSCN0075 800x600Την έναρξη των εργασιών τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Κων/νος Τσουβάλας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Παναγιώτα Κοζομπόλη, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ, πρώην βουλευτής και συντονιστής του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του κόμματος, κ. Ηλίας Βλαχογιάννης, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Γιώργος Παλιούρας, ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κα Αθανασία Καλαμπάτσου, ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Ενότητας κ. Θανάσης Πετράκος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, η αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας κα Ελένη Αλειφέρη, οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας κ.κ. Γερακαράκος Γρηγόρης (ΠΟΑΣΥ), Σταθόπουλος Δημήτρης (ΠΟΕΥΠΣ), Σταμούλης Ιωάννης (ΕΑΠΣ) και ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΑΛΣ κ. Σαράντος Καμβύσης, o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικού Προσωπικού ΥΔΤ κ Γεώργιος Κολοβός, ο πρόεδρος του Εθνικού Τμήματος ΙΡΑ κ. Ιωάννης Καραπατάκης, ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας κ. Οδυσσέας Κουτσοποδιώτης και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Πελοποννήσου Υποστράτηγος κ. Δημήτριος Τριγώνης. Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αλέξης Μητρόπουλος και οι νομικοί σύμβουλοι ΠΟΑΞΙΑ και ΠΟΑΣΥ κ. Ρήγας Μπαρμπούρης και κ. Χάρης Μπουκουβάλας αντίστοιχα.

Επίσης παραβρέθηκαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας κ. Πέτρος Κωνσταντινέας, ο Αντιπεριφερειάρχης της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Πύλου Νέστωρος κ. Δημήτριος Καφαντάρης, ο δήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Νίκας, η θεματική αντιπεριφερειάρχης κα Ντίνα Νικολάκου, ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ κ. Γιώργος Καμαρινόπουλος, ο πρώην Γενικός Γραμματέας της ΠΟΑΞΙΑ κ. Γιώργος Νικολόπουλος, η πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Ιωάννα Γκελεστάθη ο Διευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας Αστυνομικός Διευθυντής κ. Παναγιώτης Πούπουζας, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Λακωνίας Ταξίαρχος κ. Γιώργος Μαρουδάς, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Αρκαδίας Αστυνομικός Διευθυντής κ. Χρήστος Καμπύλης και αξιωματικοί που υπηρετούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

DSCN0121 800x600DSCN0195 800x600DSCN0132 800x600

Χαιρετισμό απέστειλαν ο πρώην Πρωθυπουργός και βουλευτής Μεσσηνίας κ. Αντώνης Σαμαράς και ο Αναπληρωτής Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών κ. Τζανέτος Φιλιππάκος.

Στο πλαίσιο των εργασιών, σε ειδική θεματική ενότητα η κα Αντωνία Μπούζα, σύμβουλος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, παρουσίασε ειδικό αφιέρωμα για την πολιτιστική ιστορία της Πελοποννήσου και της Μεσσηνίας ειδικότερα. Επίσης, ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς τους και με την ιδιότητα του συνδικαλιστή απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στους αξιωματικούς - επικεφαλής υπηρεσιών, που συνέβαλαν στην εξιχνίαση της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη, Προϊστάμενο του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής και Απαγωγών, κ. Φώτη Ντουίτση και τον διοικητή του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος κ. Μανώλη Πιπεράκη. Τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν στον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη, την αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας κα Ελένη Αλειφέρη και την θεματική αντιπεριφερειάρχη κα Ντίνα Νικολάκου.

DSCN00951 800x600Χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ως αρωγός της διοργάνωσης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την επιλογή της περιοχής, θεώρησε αυτονόητη την οικονομική στήριξη της διοργάνωσης του συνεδρίου και αναφέρθηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η οποία διαχρονικά στηρίζει την αστυνομία μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ (2.500.000 ευρώ) κι αυτό θα συνεχίσει να κάνει και φέτος. Όπως είπε, «ήδη βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την ηγεσία της αστυνομίας και ετοιμάζουμε το νέο μας πρόγραμμα με τους ίδιους πόρους. Πλέον, πολλές Περιφέρειες πηγαίνουν προς αυτή την κατεύθυνση και δείχνουν ότι ο περιφερειακός θεσμός έχει, με την εμβέλειά του και την εγγύτητα στον πολίτη, τη δυνατότητα να ξεπερνά το λαϊκισμό των θεσμικών εκπροσώπων και να αποδεικνύει εμπράκτως ότι θέτει στόχους και τους επιτυγχάνει».

DSCN0201 IMG 0641 800x600Ο Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτριος Αναγνωστάκης χαιρετίζοντας τις εργασίας του συνεδρίου έκανες αναφορά στην αναδιοργάνωση των περιφερειακών υπηρεσιών, στους θεσμούς ήπιας αστυνόμευσης (κινητές αστυνομικές μονάδες, τοπικός αστυνόμος, αστυνόμευση με ποδήλατα, αστυνομικός της γειτονιάς), στην εκπαίδευση των αστυνομικών καθώς και στα μεταπτυχιακά προγράμματα που προωθεί το Υπουργείο σε συνεργασία με Υπουργείο Παιδείας.

DSCN0223 IMG 0649 800x600Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας αναγνώρισε πως η  συμβολή της Π.Ο.ΑΞΙ.Α υπήρξε διαχρονικά σταθερή και ουσιαστική. Η υπευθυνότητα, η λογική, η μετριοπάθεια, η αυτοσυγκράτηση και η αξιοπρέπεια στην έκφραση του συνδικαλιστικού της λόγου αποτελούν σημαντικούς παράγοντες εξασφάλισης της συνοχής του προσωπικού, κι έχουν επιτρέψει στην Ελληνική Αστυνομία, ειδικά σ’ αυτή την κρίσιμη για τη χώρα και την κοινωνία περίοδο της οικονομικής κρίσης, του οξύτατου προσφυγικού-μεταναστευτικού φαινομένου και της γενικότερης αναταραχής στον ευρύτερο διεθνή χώρο, να παραμείνει συμπαγής και αλώβητη από εσωτερικές τριβές και αντιπαραθέσεις και να διατηρήσει τη λειτουργική επάρκεια και την απολύτως αναγκαία για την εκπλήρωση της σημαντικής εθνικής και κοινωνικής της αποστολής, επιχειρησιακή δυναμική.

Κατά τις εργασίες του συνεδρίου παρουσιάστηκαν και εγκρίθηκαν ο Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός καθώς και ο νέος Προϋπολογισμός. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συνέχεια και αφού το λόγο έλαβε μεγάλος αριθμός συνέδρων, αναδείχθηκαν τα προβλήματα που ταλανίζουν τον αστυνομικό οργανισμό και τους Αξιωματικούς και περιλαμβάνονται στο εγκριθέν ψήφισμα υπό τη μορφή προτάσεων – αιτημάτων.

DSCN0136 600x800Εκτενείς αναφορές στους αγώνες που έδωσε το συνδικαλιστικό μας κίνημα έγιναν από τον πρόεδρο της ΠΟΑΞΙΑ ενώπιον της Ηγεσίας, πολιτικής και φυσικής, καλώντας τους να πάρουν θέση σε ειδικότερα θέματα, όπως:

- Η διασφάλιση της 35ετούς παραμονής των Αξιωματικών στο Σώμα, σύμφωνα με την πρόταση και το πόρισμα που έχει συνταχθεί στο Αρχηγείο, θέμα για το οποίο ο κ. Αρχηγός, μεταφέροντας τη θέση του κ. Υπουργού, δήλωσε ότι έως το τέλος του έτους θα έχει επιλυθεί. Το θέμα αυτό ρυθμίστηκε ήδη στις Ένοπλες Δυνάμεις και όπως τονίσαμε είναι απορίας άξιο πώς δεν έχει θεσμοθετηθεί ακόμα στην Ελληνική Αστυνομία, όταν ως γνωστόν ισχύει το ίδιο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς. Επίσης, για το θέμα της προαγωγής των ανθυπαστυνόμων και των αξιωματικών του νόμου 3689/2008, ζητήσαμε να υπάρξει άμεσα απεμπλοκή από την κωλυσιεργία υπηρεσιακών παραγόντων με δεδομένο ότι το νέο μισθολόγιο καταδικάζει αυτήν την κατηγορία των συναδέλφων σε μισθολογική στασιμότητα μετά τα 21 έτη υπηρεσίας. Απάντηση, ωστόσο, επ’ αυτού δεν δόθηκε και γι’ αυτό το προσεχές διάστημα θα υπάρξει διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο μας.

- Η αντικειμενικοποίηση του συστήματος κρίσεων και η διαδικασία επιλογής της Ηγεσίας, θέματα στα οποία αναφερόταν το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά παραμένουν κενό γράμμα αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά την ευκολία εξαγγελιών και τη δυστοκία λήψης καίριων αποφάσεων.

- Η μη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ, θέμα για το οποίο επίσης δεν δόθηκε απάντηση και ως γνωστόν με την ολοκλήρωση της εκδίκασης της νέας μας προσφυγής στην Επιτροπή Συμμόρφωσης, θα προσφύγουμε στο Δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Στρασβούργου. Αν και ακόμα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή το νέο μισθολόγιο, αποφασίστηκε από το συνέδριο να υποβληθούν βελτιωτικές προτάσεις για να αρθούν οι αδικίες που αναμένεται να υποστούν οι διοικούντες χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί (ΤΕΜΑ και ανθυπαστυνόμοι).

- Ένα θέμα που θα γίνει σημαία μας το προσεχές διάστημα, όπως τονίστηκε και από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας με τον πλέον επίσημο τρόπο, είναι η καθημερινή σχεδόν διάθεση των διοικητών των Αστυνομικών Τμημάτων ιδίως της ΓΑΔΑ, σε μέτρα τάξης. Μια νοσηρή κατάσταση η οποία δεν τιμά ούτε το θεσμό της αστυνομίας ούτε τους ιδίους αφού έτσι δεν είναι σε θέση να ασκήσουν τα ουσιαστικά τους καθήκοντα ενώ αργότερα, θα κριθούν υποτίθεται για το έργο τους. Από την πλευρά του, ο κ. Αρχηγός δεσμεύτηκε ότι θα επιληφθεί προσωπικά προκειμένου το φαινόμενο αυτό να αντιμετωπιστεί άμεσα.

- Οι συνενώσεις υπηρεσιών δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση αναδιάρθρωση πολλώ δε μάλλον δεν καλύπτουν τις υπαρκτές ανάγκες του Σώματος για μακρόπνοες παρεμβάσεις που θα απαντούν σε στρεβλώσεις δεκαετιών αναφορικά με θεσμικά θέματα, την καθημερινότητα του πολίτη και την αποτελεσματική και διαρκή αστυνόμευση σε όλη τη χώρα.

DSCN0136 IMG 0594 1280x391

Τέλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τόνισε ότι η αγωνιστική μας πορεία όχι μόνο δεν κάμπτεται, αλλά ενδυναμώνεται με την ενίσχυση των τοπικών ενώσεων, με εξωστρεφή δράση και συνεργασίες με τις τοπικές κοινωνίες και φορείς. Διαμηνύουμε δε ότι τυχόν παρασκηνιακές μύχιες σκέψεις περί αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου προκειμένου να χειραγωγηθούν οι Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας, θα πέσουν στο κενό και οι σκευωροί θα λάβουν την κατάλληλη απάντηση όπου δη.

Οπλισμένο με το Ψήφισμα του συνεδρίου, τη δυναμική του συνδικαλιστικού λόγου που διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών, την ενωτική διάθεση και συμμετοχή στους αγώνες, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και δυναμικότητα τη δράση του η οποία εκδηλώνεται απ’ άκρου εις άκρον της ελληνικής επικράτειας.

Στόχος μας είναι η δικαίωση των προσδοκιών των συναδέλφων, όπως μας τις εμπιστεύτηκαν με την εκλογή μας το 2015 και την καθολική στήριξη που μας επεφύλαξαν οι σύνεδροι και στο 28 συνέδριο, αναβαπτίζοντας την εντολή που έχουμε λάβει.

ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ

Για το συνάδελφο.
Για αποτελεσματική αστυνομία.
Για στελέχη με επαγγελματική και κοινωνική καταξίωση.

 2014 poaxia no ypografes

Εύρεση

Τα βιβλία μας...

Οι εφημερίδες σήμερα...