Ημερολόγιο

Απρίλιος.2024
12
Παρασκευή
20:04
BuaXua Calendar

Επισκέπτες

Σήμερα 59

Εβδομάδα 386

Μήνας 2968

Σύνολο 473728

Το περιοδικό μας...

Ψήφισμα 29ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου Π.Ο.ΑΞΙ.Α.

POAXIA logoΗ Ομοσπονδία μας στα πλαίσια του πνεύματος εξωστρέφειας και αποκέντρωσης που την διακατέχει, όπως πέρυσι στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, έτσι και φέτος πραγματοποιεί το 29ο Ετήσιο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο μας στη Χαλκίδα Ευβοίας, θέλοντας έτσι να αναδείξει τον σπουδαίο ρόλο της Περιφέρειας σε ότι αφορά τον κλάδο μας, με έμφαση στα προβλήματα που απασχολούν τον Έλληνα Αστυνομικό και την οικογένειά του, αλλά και το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, ως θεσμού, θεματοφύλακα του αγαθού της ασφάλειας και εγγυητή της κοινωνικής σταθερότητας σε ένα περιβάλλον παρατεταμένης και πολυεπίπεδης κρίσης, αλλά και δυσχερούς δημοσιονομικής κατάστασης.

Στα πλαίσια λοιπόν αυτού του κοινωνικοπολιτικοοικονομικά ιδιόμορφου περιβάλλοντος, προβάλει επιτακτική η ανάγκη θωράκισης, αλλά και ενίσχυσης της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε, ως συνταγματικός ρυθμιστής της σταθερότητας μιας ευνομούμενης κοινωνίας, να είναι σε θέση να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στο θεσμικό της ρόλο και τις αυξημένες απαιτήσεις των καιρών, παρέχοντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες ασφαλείας με σκοπό τη διατήρηση και αναβάθμιση ενός περιβάλλοντος ομαλότητας και ασφάλειας, βασικής προϋπόθεσης κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης της Χώρας μας. Στον πυρήνα της προσπάθειας αυτής βρίσκονται τα Στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, που ως αναπόσπαστο κομμάτι της Κοινωνίας μας, υφίσταται τόσο σε ατομικό, όσο και σε οικογενειακό επίπεδο, τις ζοφερές συνέπειες των επιταγών των μνημονίων.

Επειδή αγωνιζόμαστε για την αξιοπρέπεια μας, τη διατήρηση και βελτίωση των εργασιακών και κοινωνικών, ασφαλιστικών – συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μας, καθώς και την προάσπιση του θεσμού της Ελληνικής Αστυνομίας:

Καταθέτουμε την αγωνία μας για το μέλλον της Ελληνικής Αστυνομίας, καθ’ όσον οι υφιστάμενες πολιτικές της παρατεταμένης λιτότητας και η οικονομική ύφεση επέφερε τη διάλυση του Κοινωνικού Ιστού και τη χρησιμοποίηση των εργαζομένων της Ελληνικής Αστυνομίας, ως κυματοθραύστη των κοινωνικών αντιδράσεων και ελατήριο απορρόφησης των λαϊκών κραδασμών οργής και αγανάκτησης, κάτι που μας βρίσκει εντελώς αντίθετους.

Κρίνουμε ότι πρέπει ΑΜΕΣΑ να εκπληρωθούν τα παρακάτω θεσμικά, οικονομικά και ασφαλιστικά μας αιτήματα, που αποτελούν προϊόντα σοβαρού προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου κατά τη συνεδριακή διαδικασία, για την υλοποίηση των οποίων δηλώνουμε, ότι θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωση.

Α΄. ΘΕΣΜΙΚΑ

Απαιτούμε:

 1. Τον καθορισμό εργασιακού ωραρίου για τον Διευθυντή-Διοικητή εκάστης Υπηρεσίας, που σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς υπηρεσιακής «ομηρίας» όλο το 24ωρο, χωρίς κανένα οικονομικό αντίκρισμα.
 2. Την αντικειμενικοποίηση του Συστήματος Κρίσεων – Προαγωγών με μοριοδότηση του τρόπου αξιολόγησης των κρινόμενων Αξιωματικών.
 3. Τον χαρακτηρισμό του αστυνομικού επαγγέλματος ως “ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥ και ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟΥ”.
 4. Άμεση κατάργηση του αρ. 26 του Π.Δ 6/2018 για τις μεταθέσεις των Αστυνομικών Υποδιευθυντών.
 5. Άμεση κατάργηση του ΠΔ 98/2018 περί δυνατότητας διενέργειας εκτάκτων κρίσεων.
 6. Άμεση κατάργηση της ρύθμισης του νόμου Παπουτσή (Ν.3938/2011) ο οποίος καθιέρωσε τη δυνατότητα ύπαρξης παραταξιακών ψηφοδελτίων στις εκλογές των συνδικαλιστικών οργάνων.
 7. Άμεση υιοθέτηση του πορίσματος της συσταθείσας Επιτροπής του Α.Ε.Α προκειμένου για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων βαθμολογίου αναφορικά α. με τη κατοχύρωση παραμονής στο Σώμα, (35 τουλάχιστον έτη), για συμπλήρωση προβλεπόμενων ετών υπηρεσίας σε συνάρτηση με την ασφαλιστική νομοθεσία για τους Αξιωματικούς της Σ.Α.Ε.Α[αποφυγή πρόωρης αποστρατείας] β. με τα υπαρκτά προβλήματα επετηρίδας Αξιωματικών Τ.Ε.Μ.Α, γ. με τα προβλήματα ιεραρχικής εξέλιξης Ανθυπαστυνόμων [προαγωγή με κριτήριο τα χρόνια στο βαθμό και όχι τα έτη υπηρεσίας.
 8. Δομική μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμός (οργάνωση-λειτουργία) των Υπηρεσιών, ώστε να αξιοποιείται στο έπακρο το ανθρώπινο δυναμικό, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων για προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού, με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας ως προς το παρεχόμενο έργο, επ’ ωφέλειας του πολίτη.
 9. Αναγνώριση των τίτλων σπουδών (μεταπτυχιακό, διδακτορικό) των αστυνομικών όπως και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.
 10. Την θεσμική κατοχύρωση της συμμετοχής των συνδικαλιστικών μας οργάνων στη λήψη ουσιαστικών, κρίσιμων αποφάσεων για το Σώμα και τις επιμέρους λειτουργίες του (πειθαρχικό δίκαιο, ασφαλιστικό, κρίσεις, προαγωγές, σύστημα μεταθέσεων, ΔΕΑΒ, κλπ), αλλά και τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό των Κανονισμών του Σώματος, με ταυτόχρονη κωδικοποίησή τους.
 11. Συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων στα Συμβούλια Κρίσεων.
 12. Την αναβάθμιση   της Ιατρικής   περίθαλψης   του   αστυνομικού προσωπικού, με την πρόσληψη Ιατρών όλων των ειδικοτήτων στα Κεντρικά Ιατρεία, καθώς και κάλυψη θέσεων ειδικών παθολόγων στα περιφερειακά Ιατρεία στις έδρες των ΓΕΠΑΔ. Παροχή σωστής, επιστημονικής υγειονομικής περίθαλψης και νοσηλείας των αστυνομικών και των οικογενειών τους, σε όλα τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία και όχι μόνο από το 401 Γ.Σ.Ν.Α. και το Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. Δημιουργία κλινικών στα ανωτέρω νοσοκομεία για την νοσηλεία αποκλειστικά αστυνομικών. Κατάργηση της σειράς προτεραιότητας των κληρωτών έναντι ημών.
 13. Την θεσμοθέτηση της μη διάθεσης σε Μέτρα Ασφάλειας ή Τάξης των διοικητών Τμημάτων εκτός εκτάκτων περιπτώσεων. Ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών με δεύτερο Αξ/κο-Υποδιοικητή (όπου δεν υπάρχει), ώστε αφενός να διευκολύνεται η αναπλήρωση των Διοικητών, αφετέρου να επιμερίζεται το δύσκολο έργο της διοίκησης.
 14. Την βελτίωση της κτιριακής υποδομής των Αστυνομικών Υπηρεσιών με αιχμή του δόρατος την ανέγερση στις έδρες των Διευθύνσεων Αστυνομίας σύγχρονων –λειτουργικών Αστυνομικών Μεγάρων (όπου δεν υπάρχουν και υπάρχει καταβολή μισθώματος). Επίσης την άμεση αποσυμφόρηση των κρατητηρίων με την εξασφάλιση όπου απαιτείται κατάλληλων χώρων κράτησης που να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
 15. Αύξηση του αριθμού των εισακτέων στη Σχολή Αστυφυλάκων.
 16. Τοποθέτηση των νεοεξερχομένων Αστυφυλάκων και σε υπηρεσίες της ΥΑΤ, ΥΜΕΤ ,Τροχαίας και αεροδρομίων.
 17. Συνυπηρέτηση Αστυνομικών- Στρατιωτικών. Στις περιπτώσεις που ο Στρατιωτικός είναι ανώτερος, έχει επιλυθεί με τις διατάξεις του αρ. 17 παρ. 1 περ. ιδ΄ του πδ. 100/2003. Στην περίπτωση όμως που ο Αστυνομικός είναι ανώτερος υπάρχει πρόβλημα, καθώς από το Υ.Ε.Θ.Α. επικαλούνται ότι το προαναφερόμενο πδ. δεν το έχει προσυπογράψει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ως εκ τούτου δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Απαιτείται να ρυθμιστεί με όμοιο τρόπο το προαναφερόμενο ζήτημα, δηλαδή ο κατά βαθμό κατώτερος να ακολουθεί τον ανώτερο, προκειμένου να εκφράζεται και θεσμικά ο απαραίτητος σεβασμός στον Αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας.    
 18. Άρση της διάταξης που αφορά στην απαγόρευση της δυνατότητας επανεξέτασης, των Αξιωματικών που τέθηκαν σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου, από την Α.Υ.Ε. προκειμένου να γνωματεύσει, κατόπιν αιτήσεως, για την ικανότητά τους προς επαναφορά στην ενεργό υπηρεσία, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν το λοιπό αστυνομικό προσωπικό, μέχρι το βαθμό του Αστυνόμου Α και εφόσον δεν έχει παραμείνει παραπάνω από πέντε (5) έτη στην κατάσταση αυτή. (παρ. 6 άρθρου 44 ν. 3731/08 (ΦΕΚ Α'-263).
 19. Υποχρεωτική επανεξέταση εντός πενταετίας, για τους αστυνομικούς που έχουν τεθεί σε υπηρεσία γραφείου.
 20. Έγκαιρη και επαρκής αριθμητικά ενίσχυση των υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με την αστυνόμευση των αεροδρομίων και των τουριστικών προορισμών . Ιδιαίτερα για τους προορισμούς των Κυκλάδων και της Ρόδου αυτή να γίνεται από το μήνα Απρίλιο.
 21. Στελέχωση των διαχειρίσεων των ΓΕΠΑΔ και Δ/σεων Αστυνομίας με προσωπικό το οποίο διαθέτει πτυχίο οικονομικής ή λογιστικής κατεύθυνσης.
 22. Εξασφάλιση δωρεάν μετακίνησης με τα ΜΜΜ της Αττικής και για τους αστυνομικούς της περιφέρειας.
 23. Σύνδεση του ηλεκτρονικού συστήματος αλληλογραφίας Police on Line με τράπεζες νομικών πληροφοριών .

Β΄. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Διεκδικούμε:

 1.  Αναπροσαρμογή του επιδόματος θέσης ευθύνης στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο επίδομα που προβλέπεται για τους λοιπούς υπαλλήλους του Δημοσίου, του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου, των Δημόσιων Υπηρεσιών και Οργανισμών του δημόσιου τομέα (ν. 4354/15), καθώς και επέκτασή του στους Υπαστυνόμους Β΄ & Α΄ και στους Αστυνόμους Β΄ που ασκούν καθήκοντα διοικητή Υπηρεσίας επιπέδου αστυνομικού τμήματος και σκανδαλωδώς παραγκωνίστηκαν από το νέο μισθολόγιο των ένστολων.
 2. Διπλασιασμός του επιδόματος για τους αστυνομικούς των Διμοιριών Υποστήριξης των Δ/νσεων Αστυνομίας Χώρας, εφόσον απασχοληθούν για το λόγο αυτό πέραν των 10 ημερών.
 3. Την κατάργηση του νέου ειδικού μισθολογίου (ν. 4472/2017) και την από κοινού με τα αρμόδια Υπουργεία, σύσταση επιτροπής, για την εκπόνηση νέου μισθολογίου στη βάση των αποφάσεων του ΣτΕ, το οποίο θα ενσωματώνει τις αρχές της αξιοκρατίας, των προσόντων θέσης και υπηρεσιακής απόδοσης.
 4. Σύσταση επιτροπής για την εξέταση παροχής οικονομικών κινήτρων- επιδόματος σε συγκεκριμένες υπηρεσίες που κατά γενική ομολογία οι συνθήκες καθημερινότητας επιβάλλουν υπερεργασία και υπέρμετρη καταπόνηση.
 5. Χορήγηση επιδόματος στους κατόχους Πτυχίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αντίστοιχο με αυτό που χορηγείται στους δημοσίους υπαλλήλους.
 6. Ωρομίσθια αποζημίωση για την υπερωριακή απασχόληση.
 7. Χορήγηση επιδόματος παραμεθορίου αντιστοίχου με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Γ ΄. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ – ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ

Απαιτούμε :

 1. Την μετονομασία του Μ.Τ.Σ. σε Μ. Τ. Στρατού – Αστυνομίας, με παράλληλη αναλογική εκπροσώπηση μας στο Δ.Σ. του ταμείου. Καμία περαιτέρω μείωση των μερισμάτων του Μ.Τ.Σ. και των Επικουρικών Ταμείων.
 2. Την ενεργοποίηση των ήδη ψηφισμένων νόμων (έκδοση κ.υ.α.),που αφορούν τη θεσμοθέτηση πόρων με σκοπό την ενίσχυση των αποθεματικών των ασφαλιστικών μας Ταμείων.
 3. Την επέκταση της μάχιμης πενταετίας στο σύνολο του Αστυνομικού Προσωπικού, με παράλληλη προσαύξηση κατά δύο επιπλέον έτη του δικαιώματος των αστυνομικών για αναγνώριση της, ήτοι σε επτά έτη συνολικά, με τις ίδιες εισφορές-κρατήσεις, ως υφίσταται σήμερα, εφόσον έχουν συμπληρώσει 35ετή συνολική πραγματική υπηρεσία στο σώμα.
 4. Την αναλογική εκπροσώπησή μας στο Δ.Σ. του ΕΦΚΑ..
 5. Την κατάργηση του Ν. 4387/2016 καθόσον παραβιάζει τις αρχές της ισονομίας και ανταποδοτικότητας .

 Καταγγέλλουμε:

 • Τις όποιες αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην μας. Απαιτούμε την συμμετοχή μας σε όλες τις επιτροπές που συστήνονται για όλα τα θέματα που μας απασχολούν.
 • Την όποια απόπειρα περαιτέρω απαξίωσης της προσφοράς μας, των συνθηκών εργασίας μας, της μείωσης των εισοδημάτων μας και της κατάργησης του κοινωνικού κράτους, που μοιραία μας οδηγούν ως ένστολους πολίτες στην εξαθλίωση, στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας και μας καθιστούν ανακόλουθους και αναξιοπρεπείς στις οικογενειακές και εν γένει κοινωνικές υποχρεώσεις μας.
 • Την φτωχοποίηση των αποστράτων (συνταξιούχων) συναδέλφων μας και την υποτίμηση των κόπων της μακρόχρονης και επίπονης εργασίας τους.
 • Την ισοπεδωτική προσπάθεια κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης του κλάδου μας, στο βωμό των θυσιών και της αντιμετώπισης της κρίσης.

 Δ΄. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

 • Το σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του αστυνομικού έργου και την αναγνώριση της επικινδυνότητάς του.
 • Την υλοποίηση των αποφάσεων του ΣτΕ. που αναδεικνύουν με εμφατικό τρόπο την αναγνώριση της ύπαρξης ειδικού μισθολογίου για το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και της εξασφάλισης του βιοτικού του επιπέδου .
 • Τη θεσμική και υλικοτεχνική θωράκιση του Σώματος σε ένα χρονικό σημείο το οποίο είναι κομβικό για την επιβίωσή του και την ανταπόκρισή του στις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας.

 

 

Χαλκίδα, 11 Δεκεμβρίου 2018

Εύρεση

Τα βιβλία μας...

Οι εφημερίδες σήμερα...