Πραγματοποίηση Π.Ο.ΑΞΙ.Α. - Π.Ο.ΑΣ.Υ. ημερίδας με θέμα : "Αστυνομία και Ανθρώπινα Δικαιώματα''
Ημερίδα – συνεισφορά
στον εκδημοκρατισμό της Ελληνικής Αστυνομίας
Σε πεδίο γόνιμου προβληματισμού, αλλά και κατάθεσης ψυχής για προσωπικά βιώματα και εμπειρίες κατά τη διάρκεια της πολυτάραχης ελληνικής πραγματικότητας τόσο του απώτερου όσο και του πιο πρόσφατου παρελθόντος, εξελίχθηκε η Ημερίδα με θέμα «Αστυνομία και Ανθρώπινα Δικαιώματα», που πραγματοποιήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2011 στο αμφιθέατρο της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής.
Ανοίγοντας τις εργασίες της Ημερίδας, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, κ. Γιώργος ΣΑΒΒΙΔΗΣ επαίνεσε την πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών μας και αναφερόμενος σε βιαιοπραγίες εις βάρος λειτουργών του Τύπου, τόνισε ότι δεν είναι στις προθέσεις κανενός να μετατραπεί η Ημερίδα σε δικαστήριο, αλλά είναι επιβεβλημένο να κατανοηθεί από όλους ότι προέχει ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων, υπενθυμίζοντας περιστατικά πρόσφατων βιαιοτήτων εις βάρος φωτορεπόρτερς και δημοσιογράφων.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία και ο χαιρετισμός που απηύθυνε ο δημοσιογράφος Μανόλης ΚΥΠΡΑΙΟΣ, ο οποίος υπέστη σοβαρή βλάβη της υγείας του από χειροβομβίδα κρότου λάμψης στα επεισόδια της Πλατείας Συντάγματος. «Αγαπητές φίλες και φίλοι, συμπολίτες μου, ένστολοι και μη. Δεν βρίσκομαι εδώ για να σπείρω έριδες. Ούτε έχω προσωπικά με κανέναν.
Δεν θέλω κανείς να θυμώσει ή να οργιστεί. Κακοί σύμβουλοι και τα δύο. Θέλω όμως να σκεφτείτε. Είμαι εδώ, ανάμεσά σας, για να σας κάνω μια έκκληση: Να σταματήσει η βία.
Ξέρω πως και η Αστυνομία έχει πληρώσει βαρύ τίμημα στο κυνήγι των κακοποιών. Και όσο η κρίση μεγαλώνει οι καταστάσεις θα χειροτερεύουν. Ξέρω πως κι εσείς, οι απλοί αστυνομικοί, υποφέρετε από τα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα. Ξέρω πως κι εσείς χάνετε τα σπίτια σας, δεν έχετε να ταΐσετε τις οικογένειές σας, δεν έχετε να πληρώσετε το ρεύμα», τόνισε μεταξύ άλλων.
Χαιρετίζοντας τις εργασίες της Ημερίδας, ο 90χρονος αγωνιστής της Δημοκρατίας κ. Μανόλης ΓΛΕΖΟΣ, τόνισε ότι «η διοργάνωση της ημερίδας αποτελεί νίκη του ανθρωπισμού και της Δημοκρατίας, όσα λίγα κι αν κατατεθούν από τους ομιλητές». Αναφερόμενος δε στη δραματική κατάσταση της χώρας, που προκαλεί την οργή του λαού και η οποία εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως, είπε ότι «πρέπει να μετατραπεί η οργή σε πολιτική πράξη και όχι σε ενέργειες βίας».
Και αφού έθεσε το ερώτημα «πώς θα βοηθήσει η ΕΛ.ΑΣ. να μην μετατραπεί η οργή του λαού σε αιματοκύλισμα» τόνισε ότι ο ρόλος της ΕΛ.ΑΣ. είναι να αντιμετωπίζει το κοινό έγκλημα και όχι ως κατασταλτικός μηχανισμός, τους λαϊκούς αγώνες. Κάλεσε δε τους αστυνομικούς να ζητούν έγγραφη εντολή εφόσον υποψιάζονται ότι δεν είναι σύννομες οι εντολές που παίρνουν.
Στη συνέχεια εξέφρασε τον προβληματισμό του για την τοποθέτηση 480 νεοεξερχομένων αστυνομικών στα ΜΑΤ, λέγοντας ότι είναι σαν να στέλνεις ανεκπαίδευτο γιατρό στο αγροτικό ιατρείο, ενώ τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των ΜΑΤ και της διακοπής της παροχής ασφαλείας σε προέδρους δημοκρατίας που δεν την έχουν ανάγκη, σε δημοσιογράφους, μεγαλόσχημους και σε «γραβατομένα πρόσωπα».
Ακολούθησαν οι ομιλίες των προέδρων των Ομοσπονδιών μας κ.κ. Χρήστου ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ και Δημήτρη ΓΕΩΡΓΑΤΖΗ, οι οποίοι ανέδειξαν τον κοινωνικό ρόλο της Αστυνομίας, κάνοντας έκκληση στην κοινωνία και την πολιτεία να διασφαλίσουν τον αστυνομικό από τους κινδύνους που διατρέχει σήμερα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και του ρευστού περιβάλλοντος, όπου ενδέχεται τα Σώματα Ασφαλείας ως κατασταλτικοί μηχανισμοί, θα κληθούν να παρέμβουν με στόχο την απόκρουση των κοινωνικών αντιδράσεων.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ αναφερόμενος στο ρόλο της αστυνομίας σε μια περίοδο που οι πολίτες νιώθουν να απειλούνται από παντού, τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντική η αποτελεσματική προστασία της ασφάλειας με αυστηρή τήρηση των κανόνων του Κράτους Δικαίου και σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών. Είναι αδιανόητο ο αστυνομικός που καλείται να υπερασπιστεί τους νόμους να γίνεται παραβάτης των νόμων καταπατώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Πρότεινε δε τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου βιντεοσκόπησης των διαδηλώσεων που θα στελεχώνεται από έγκριτους πολίτες καθολικής αποδοχής. Το οπτικό υλικό θα παραδίδεται στη Βουλή και θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως αποδεικτικό μέσο στις περιπτώσεις διεξαγωγής δίκης.
Όσον αφορά την ασφάλεια των δημοσιογράφων, όπως είπε, έχει ήδη προτείνει τη χρήση ειδικών γιλέκων που θα τους καθιστούσαν ορατούς εξ αποστάσεως και θα απέκλειαν οποιαδήποτε άσκηση βίας εις βάρος τους.
Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία του εκδημοκρατισμού της Αστυνομίας, «της εξαφάνισης των όποιων αντιδημοκρατικών θυλάκων, που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν, συνεχίζεται και θα συνεχίζεται ασταμάτητα» πρόσθεσε.
Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Ελευθέριος ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ έκανε έκκληση να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους για να μην επιτρέψουμε την αποσταθεροποίηση της δημοκρατίας. Τόνισε ότι είναι καιρός «όλοι μας και πρωτίστως αυτοί που πραγματικά αγωνίστηκαν ενάντια στην δικτατορία, να πρωτοστατήσουν να μείνουν οριστικά στο παρελθόν τα φαντάσματα του παρελθόντος». «Μόνο στη δημοκρατία αισθάνεται ασφαλής ο πολίτης. Η ανασφάλεια είναι συνυφασμένη με αντιδραστικές πολιτικές και με το παρακράτος. Δεν το υπηρετούμε, το καταδικάζουμε και ανήκει οριστικά στο παρελθόν».
«Αποτελεί προσβολή, αποτελεί ντροπή στους αγωνιστές της δημοκρατίας, σήμερα το 2011, η Βουλή να φυλάσσεται από τα ΜΑΤ. Το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη να δέχεται καθημερινά επιθέσεις και να φυλάγεται από τα ΜΑΤ» πρόσθεσε σε άλλο σημείο.
Με αφορμή τις βιαιότητες εις βάρος λειτουργών του τύπου, τόνισε ότι είναι «υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε ακώλυτες συνθήκες εργασίας. Η κριτική, η επισήμανση υπερβάσεων μας βοηθά να γινόμαστε καλύτεροι, αλλά και ο αστυνομικός όταν παραπέμπεται στη δικαιοσύνη δικαιούται ίσης μεταχείρισης».
Εκμεταλλευόμενος δε την παρουσία του Μανόλη ΚΥΠΡΑΙΟΥ ζήτησε στο όνομά του συγνώμη για τον τραυματισμό που υπέστη, αλλά και για όλα τα θύματα βίας, και αυτών που προέρχονται από την αστυνομική βία, αλλά και για τους αστυνομικούς θύματα βίας.
Η π. Αντιπρύτανις του Πάντειου Πανεπιστημίου, Καθηγήτρια της Εγκληματολογίας κα. Βάσω ΑΡΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, μιλώντας για τα όρια της καταστολής σε μια δημοκρατική κοινωνία, έδωσε το στίγμα του προβλήματος, αναφέροντας ότι αν κάνει κανείς αναζήτηση στη Google θα ανακαλύψει 264.000 εγγραφές με τις λέξεις «αστυνομική αυθαιρεσία» 1.080.000 για «αστυνομική βία». Αναφέρθηκε δε στις καταδίκες της χώρας από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημειώνοντας ότι η πολιτική διαχείριση του προβλήματος υπολείπεται των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων. Και αφού κατέληξε ότι «η αλλαγή νοοτροπίας χρήζει άλλων αποφάσεων», έθεσε το ερώτημα αν «η κρίση θα μας δώσει την ευκαιρία να ξαναδούμε ουσιαστικά το κεφάλαιο να καταφέρουμε να προστατέψουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα ή θα πάμε σε καταστάσεις όπου το κράτος δεν θα είναι μοναδικός εκφραστής της εξουσίας;»
Ο Νομικός κ. Δημήτρης ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ τόνισε ότι οι προκλήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος οδηγούν σε αναπροσανατολισμό της δράσης της αστυνομίας, καθώς τα πάντα ιδιωτικοποιούνται. Ακόμα και το αγαθό της ασφάλειας γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης κερδοσκοπικών επιχειρήσεων, λόγω επικράτησης των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων. Η απόσυρση του κράτους από το σκληρό πυρήνα των λειτουργιών της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος έχει καταστροφικά αποτελέσματα καθώς εμφανίζονται ακόμα και ιδιωτικά σώματα υποκατάστασης της δικαιοσύνης.
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις του Μνημονίου (απορρύθμιση αγαθού της ασφάλειας, απίσχναση κοινωνικού κράτους, ασφαλιστικό, κατάρρευση μισθών, εγκληματικότητα κλπ), τόνισε ότι η δημοκρατία δεν είναι πια η συνταγματική λειτουργία του δρώντος λαού αλλά αποκτά έντονα ταξικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται κοινωνικές εκρήξεις, οι κυβερνώντες να χρειάζονται τη συνοδεία της αστυνομίας για την πολιτική τους επικοινωνία και όλοι να ομιλούν για τον Ναό της Δημοκρατίας, όταν ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών σε ανύποπτο χρόνο είχε πει ότι το αστικό κοινοβουλευτικό πολίτευμα έχει εξαντλήσει τα όριά του και πρέπει να ανανεωθεί με άμεσες μορφές δημοκρατίας με άλλες διαδικασίες (δημοψηφίσματα, κληρώσεις για δημόσιες θέσεις κλπ). Η Αστυνομία δεν υπάρχει για να διαμορφώσει τη συνείδηση των πολιτών, εφόσον απορρίπτουν τις πολιτικές που εφαρμόζονται. Υπάρχουν όρια και πρέπει να μπουν όρια στις περιπτώσεις όπου η κοινωνική αγανάκτηση συγκρούεται με την κρατική εξουσία. «Εσείς καλείστε να έχετε διαφορετικά καθήκοντα. Πρέπει να επιδείξετε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, χωρίς να αποκτάτε συνείδηση κλειστού σώματος αυτοαναπαραγόμενου που ξεκόβει από το δημόσιο συμφέρον.
Η Αξιωματικός της Υγειονομικής Υπηρεσίας κα. Βασιλική ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ανέλυσε τους στρεσογόνους παράγοντες και τις επιδράσεις της οικονομικής κρίσης στην ψυχολογία του αστυνομικού, σημειώνοντας ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι συνάδελφοι που δηλώνουν αδυναμία εκτέλεσης καθηκόντων για ψυχολογικούς λόγους. Τόνισε δε ότι το λειτούργημα του αστυνομικού είναι το πιο στρεσογόνο που οδηγεί σε διαταραχή μετατραυματική διαταραχή, κατάθλιψη, αντικοινωνική συμπεριφορά, αλκοολισμό, βία τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι, που οδηγούν σε διαζύγια κλπ. Εξέφρασε δε την ανησυχία της επειδή στη χώρα μας δεν υπάρχουν έρευνες για το πρόβλημα αυτό.
Ακολούθησαν παρεμβάσεις του βουλευτή του ΚΚΕ κ. ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗ και του εκπροσώπου του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ κ. Τάσου Μαυρόπουλου, ενώ χαιρετιστήρια επιστολή κατατέθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μανόλη Όθωνα.
Παρέστησαν ο κ. Αθανάσιος ΚΑΤΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος ΝΑΚΟΣ, ο εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη κ. ΚΑΡΥΔΗΣ, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Ιωάννης Ραχωβίτσας, ο Διευθυντής Επιτελείου του Αρχηγείου κ. Νίκος ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, ο Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος κ. ΜΠΑΛΑΚΟΣ, ο ΓΑΔΑ κ. ΛΙΟΥΚΑΣ, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής κ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ, άλλοι ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί, ο προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας ΕΛ.ΑΣ. Αρχιμανδρίτης κ. ΚΙΟΥΛΟΣ Νεκτάριος, αντιπροσωπείες των δοκίμων αξιωματικών και συνάδελφοι από διάφορες υπηρεσίες, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών ενώσεων και ομοσπονδιών, ο νομικός σύμβουλος κ. Χάρης ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ και άλλοι.
Με εκτίμηση