Ημερολόγιο

Απρίλιος.2024
12
Παρασκευή
21:54
BuaXua Calendar

Επισκέπτες

Σήμερα 65

Εβδομάδα 392

Μήνας 2974

Σύνολο 473734

Το περιοδικό μας...

Αποτελέσματα Εργασιών Ημερίδας Π.Ο.ΑΞΙ.Α. με θέμα : Απαίτηση των καιρών, ένα νέο δόγμα εσωτερικής ασφάλειας

 

Ζητούμενο εν έτει 2011 το δόγμα εσωτερικής ασφάλειας«Απαίτηση των καιρών ένα νέο δόγμα εσωτερικής ασφάλειας», ήταν το επίκαιρο θέμα που συζητήθηκε στο πλαίσιο του 21ου Συνεδρίου της ΠΟΑΞΙΑ για να αποδειχθεί περίτρανα όχι μόνο η σωστή επιλογή του θέματος, αλλά και η απαίτηση όλων των συμμετασχόντων να μην λησμονηθούν όσα ειπώθηκαν και να αποτελέσουν τα έναυσμα για την ικανοποίηση εκ μέρους της πολιτείας του αιτήματος αυτού.


Όπως τόνισε, προλογίζοντας τις εργασίες της Ημερίδας στις 9 Οκτωβρίου 2011 στο αμφιθέατρο της ΓΑΔΑ ο δημοσιογράφος Μανώλης Σταυρακάκης, η ΠΟΑΞΙΑ «συνεχίζει την παράδοση των ημερίδων τη δεύτερη ημέρα των συνεδρίων της, επιλέγοντας αυτή τη φορά το θέμα που ήδη γνωρίζουμε.
Διαβάζοντάς το, αυτομάτως φανταζόμαστε ότι η χώρα μας διαθέτει σήμερα ένα «παλιό» δόγμα και επομένως ζητάμε κάποιο άλλο, καινούργιο. Υπάρχει όμως στην πραγματικότητα ένα τέτοιο δόγμα, μια θεμελιώδης αρχή σεβαστή από όλους; Και ποια είναι αυτή; Και από πότε ισχύει; Ποιοι και για ποιους την καθόρισαν; Προφανώς και υπάρχει κάποιο δόγμα ασφαλείας, αλλά υπάρχει μάλλον κατακερματισμένο ή ανερμάτιστο κατά άλλους, με τη μορφή κάποιων ξεχωριστών νομοθετημάτων για το ρόλο και τη λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας, όλων των κατηγοριών. Από την Ελληνική Αστυνομία, που αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα του μηχανισμού εσωτερικής ασφαλείας έως τις δημοτικές αστυνομίες και τις ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι. Έχω την αίσθηση ότι το θέμα της ημερίδας δεν έχει ακόμα απασχολήσει την πολιτεία με τη δέουσα σοβαρότητα.
Το συνδικαλιστικό κίνημα των αστυνομικών, απ’ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, έχει εκφράσει προ πολλού τις θέσεις του, εισάγοντας στη δημόσια συζήτηση το ερώτημα τι αστυνομία θέλουμε και για τι τη θέλουμε. Όσοι ήθελαν να ξεμπερδέψουν αμέσως με το πρόβλημα και τον προβληματισμό που υποκρύπτει αυτό το ερώτημα, το χαρακτήριζαν «ρητορικό» και έκλειναν εκεί τη συζήτηση.
Όμως, τελικά, υπό την πίεση των γεγονότων των τελευταίων ετών, το θέμα έφτασε και στη Βουλή, απασχόλησε το καλοκαίρι την αρμόδια Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας, όπου ο τότε αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο κ. Οικονόμου, και νυν ΓΓ Δημόσιας Τάξης, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει να υπάρξει ένα δόγμα εσωτερικής ασφάλειας σε πνεύμα πολιτικής συναίνεσης, που είναι απολύτως αναγκαίο για τη χώρα». Έκτοτε, «σιγή ασυρμάτου» εκ μέρους των αρμοδίων. Εκτός κι αν πάλι κάπου, κάποιοι σκέφτονται για σας, για μας, χωρίς εσάς, χωρίς εμάς.
Σίγουρα, πάντως πολύ πριν από τον κ. Οικονόμου, έχουν καταθέσει τις θέσεις και τις απόψεις τους δημοσίως για το ίδιο θέμα διακεκριμένοι επιστήμονες, δημοσιολόγοι και πολιτικοί που παρατηρούν την εξέλιξη των πραγμάτων και αγωνιούν για το αύριο. Μεταξύ αυτών είναι και οι καλεσμένοι της Ομοσπονδίας, οι οποίοι δέχτηκαν να προσεγγίσουν το θέμα από τρεις διαφορετικές, θα έλεγα, οπτικές γωνίες, με κοινό ωστόσο παρανομαστή.
Όταν όλα γύρω μας αλλάζουν, σε ένα μηχανισμό ασφαλείας προφανώς κάποια πράγματα πρέπει επίσης να αλλάζουν. Θα είναι το δόγμα, θα είναι οι δομές λειτουργίας, θα είναι το ανθρώπινο δυναμικό; Εδώ χρειάζεται αρκετή συζήτηση και ελπίζω να δοθούν απαντήσεις σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα».
Εκτός από τους συνέδρους, την Ημερίδα παρακολούθησαν αντιπροσωπείες Αξιωματικών από Υπηρεσίες του Λεκανοπεδίου Αττικής, καθώς και Δοκίμων και Εκπαιδευομένων Αξιωματικών από την Αστυνομική Ακαδημία. Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Αγκαβανάκης, ο εκπρόσωπος του Άρματος Πολιτών κ. Χατζηπέρρος, ο διοικητής της Σχολής Μετεκπαίδευσης της ΕΛ.ΑΣ. κ. Κων/νος Κοντέλας, ο αναπληρωτής ΓΑΔΑ κ. Κων/νος Μιχαιρίνας, ο διευθυντής της ΔΑΕΒ κ. Αλκιβιάδης Τζωίτης, ο διευθυντής Δημόσιας Ασφάλειας του Αρχηγείου κ. Σήφης Καμπανάκης και άλλοι.


ds  poaxia no sfragides

Εύρεση

Τα βιβλία μας...

Οι εφημερίδες σήμερα...