Ημερολόγιο

Ιούνιος.2024
17
Δευτέρα
10:48
BuaXua Calendar

Επισκέπτες

Σήμερα 52

Εβδομάδα 52

Μήνας 7744

Σύνολο 490806

Το περιοδικό μας...

Πραγματοποίηση 23ου Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου – Ημερίδας της Ομοσπονδίας μας

 

23ο ΕΤΗΣΙΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Π.Ο.ΑΞΙ.Α.

«Θωρακίζοντας την Αστυνομία
Προστατεύουμε τους Θεσμούς»

Πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2013 στην Αθήνα, το 23ο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας, με κεντρικό σύνθημα: «Θωρακίζοντας την Αστυνομία - Προστατεύουμε τους Θεσμούς». Ένα σύνθημα που αποτελεί την συμπυκνωμένη έκφραση των διαχρονικών μας αιτημάτων, προτάσεων και θέσεων για μια σύγχρονη και αποτελεσματική Αστυνομία, η οποία θα επιτελεί την αποστολή της με καταξιωμένα και επαγγελματική επάρκεια στελέχη, με σεβασμό στη νομιμότητα και στην υπηρεσία του πολίτη.

panoramiki2 1680 570

Στο Συνέδριό μας, παρέστησαν και χαιρέτησαν τις εργασίες του, ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης κ. ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ Παναγιώτης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ Αθανάσιος, εκ μέρους της Ν.Δ. ο Βουλευτής κ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ Ηλίας, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ο Βουλευτής κ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ Δημήτριος και ο υπεύθυνος του συνδικαλιστικού τομέα κ. ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Αναστάσιος, των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Βουλευτής κ. ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ Βασίλειος, της Δημοκρατικής Αριστεράς ο κ. ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ Βασίλειος και του Κ.Κ.Ε. ο Βουλευτής κ. ΚΑΤΣΩΤΗΣ Χρήστος.

Παρέστησαν, επίσης, από τη Φυσική μας Ηγεσία, ο Αρχηγός Αντιστράτηγος κ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος κ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ Σπυρίδων και ο Προϊστάμενος Επιτελείου Αντιστράτηγος κ. ΤΣΟΥΒΑΛΑΣ Κωνσταντίνος. Επίσης, ο Προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας, Αρχιμανδρίτης κ. ΚΙΟΥΛΟΣ Νεκτάριος, καθώς και ανώτεροι και ανώτατοι Αξιωματικοί των Διευθύνσεων του Αρχηγείου και της Γ.Α.Δ.Α.

Από τους συνδικαλιστικούς φορείς, παρευρέθησαν ο πρόεδρος και γενικός γραμματέας της Π.Ο.Α.Σ.Υ. κ.κ. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Χρήστος και ΛΑΖΟΣ Παναγιώτης, ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. κ. ΔΡΙΒΑΚΟΣ Γεώργιος, ο πρόεδρος και γενικός γραμματέας του Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α. κ. κ. ΝΤΟΥΜΑΣ Βασίλειος και ΦΑΝΑΡΙΩΤΗΣ Ιωάννης, ο γενικός γραμματέας του Σ.Υ.Σ.Μ.Ε.Δ. κ ΤΣΑΚΑΛΟΣ Αναστάσιος, ο αντιπρόεδρος της Π.Ε.Α.Λ.Σ. κ. ΓΟΥΣΙΑΣ Χρήστος, ο πρόεδρος και το μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Σ. κ.κ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Βασίλειος και ΒΕΡΝΙΚΟΣ Κωνσταντίνος και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (Ι.Ρ.Α.) κ. ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗΣ Ιωάννης.

DSC 0034.2 800 434Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας Ταξίαρχος κ. ΓΕΩΡΓΑΤΖΗΣ Δημήτριος, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι το σύνθημα του συνεδρίου μας, «Θωρακίζοντας την Αστυνομία - Προστατεύουμε τους Θεσμούς», αποκτά ιδιαίτερη σημασία υπό το βάρος του σημερινού κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικού γίγνεσθαι. Αναφερόμενος στις διεκδικήσεις μας, επισήμανε ότι αυτές δεν είναι συντεχνιακές, αλλά βαθιά υπηρεσιακές, με στόχο τη σύγχρονη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο στόχος μας αυτός πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα όλους εκείνους που δεν αντιλαμβάνονται αυτή την διάσταση της επιμονής μας στην ουσιαστική, ασφαλή και διαυγή λειτουργία των αστυνομικών υπηρεσιών. Γιατί ούτε ποτέ ζητήσαμε, όπως τόνισε, ικανοποίηση αιτημάτων μας σε βάρος της κοινωνίας, ούτε επιχειρήσαμε ξήλωμα μεταρρυθμίσεων. Δεν υπήρξαμε κατεστημένο και δεν ζητήσαμε εύνοια σε βάρος του γενικού συμφέροντος. Διεκδικούμε όμως στο ακέραιο αυτά που μας στέρησαν και μας στερούν. Κλείνοντας την ομιλία του, ζήτησε από τους πολιτικούς να βγάλουν έξω από το κάδρο των κομματικών αντιπαραθέσεων την Ελληνική Αστυνομία, αναλογιζόμενοι και οι ίδιοι τις προσωπικές τους ευθύνες. Απευθυνόμενος δε προς τους συναδέλφους μας, τους κάλεσε να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και αυταπάρνηση να υπερασπίζονται τις αρετές, τις αρχές και τις αξίες που υπηρετούν για το καλό της Ελληνικής κοινωνίας και της πατρίδος μας.

Χαιρετίζοντας το συνέδριο, ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης κ. ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ Παναγιώτης, εξήρε το έργο που επιτελούν οι άνδρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, αποδεχόμενος ότι η Πολιτεία τους έχει αδικήσει διαχρονικά, γι’ αυτό και θα πρέπει, όπως τόνισε, με την πρώτη ευκαιρία να αποκατασταθούν οι αδικίες που έχουν υποστεί δεδομένου ότι η αναγκαιότητα αυτή συμβαδίζει και με το αίσθημα της ελληνικής κοινωνίας.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ Αθανάσιος, στον χαιρετισμό του είπε ότι αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για την τεράστια προσφορά του στην Ελληνική κοινωνία, παρά τα πενιχρά μέσα που διατίθενται από τη πολιτεία, και την αναντιστοιχία της προσφοράς αυτής με τις αποδοχές αυτού. Τόνισε δε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να αποκατασταθούν άμεσα οι αδικίες που υπέστησαν οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας, στο πλαίσιο που επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Πάρα ταύτα οι επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αδιαμφισβήτητες και αναγνωρίζονται από όλους και ότι η πολιτική ηγεσία θα είναι αρωγός της.

DSC 0198 800 537Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος στον χαιρετισμό του, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην συμβολή της Π.Ο.ΑΞΙ.Α. στην διαχείριση των υπηρεσιακών προβλημάτων, τονίζοντας ότι προστατεύει το σώμα από αντιπαλότητες καθώς κινείται πάντα με νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση, παράλληλα με την προώθηση των συνδικαλιστικών αιτημάτων. Συνεχίζοντας τόνισε ότι δεν ζητά έκπτωση της συνδικαλιστικής μας δράσης, αλλά αλληλεγγύη και αλληλοκατανόηση, αφού ο στόχος για την επίλυση των προβλημάτων είναι κοινός και προς τον σκοπό αυτό είναι ανοιχτός στον διάλογο.

Τα απόγευμα της ίδιας ημέρας, από τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) κ. ΦΡΑΓΚΟ Νικόλαο, έγινε αναλυτική παρουσίαση της αναλογιστικής μελέτης που πραγματοποίησε για λογαριασμό του ασφαλιστικού μας φορέα (ΤΕΑΠΑΣΑ), αναφέρθηκε στις προοπτικές του Ταμείου, καθώς και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την εξυγίανσή του, επισημαίνοντας παράλληλα την αναγκαιότητα, το συνδικαλιστικό κίνημα να εξετάσει την δημιουργία ενός νέου επαγγελματικού ταμείου για τους Αστυνομικούς.

  ΗΜΕΡΙΔΑ

«Διαφθορά - Αυθαιρεσία και Νομιμότητα»

 Παράλληλα, την δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε και Ημερίδα με θέμα: «Διαφθορά – Αυθαιρεσία και Νομιμότητα», με συντονιστή τον δικηγόρο και Διδάκτορα Εγκληματολογίας κ. Άγγελο ΤΣΙΓΚΡΗ και εισηγητές: 

Α) τον κ. ΡΑΚΙΝΤΖΗ Λέανδρο-Σωκράτη, Αρεοπαγίτη ε.τ., Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Β) τον κ. ΚΑΣΑΛΙΑ Ευάγγελο, Αντεισαγγελέα Εφετών Πειραιώς, Α’ Αντιπρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. 
Γ) τον κ. ΣΤΑΘΗ Παναγιώτη, Ταξίαρχο Ελληνικής Αστυνομίας, Διευθυντή Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.
Την εν λόγω Ημερίδα, παρακολούθησαν πέραν των Συνέδρων, συνάδελφοι από τις υπηρεσίες της Αττικής και αντιπροσωπείες Αξιωματικών - σπουδαστών της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας, Δοκίμων Υπαστυνόμων της Σχολής Αξιωματικών και Ανθυπαστυνόμων σπουδαστών του Τ.Ε.Μ.Α.

DSC 0529 800 537Κοινή συνισταμένη των εισηγητών, η πεποίθησή τους, ότι για να αντιμετωπίσουμε ως χώρα το οξύτατο πρόβλημα της διαφθοράς και την βελτίωση της θέσης της στις διεθνείς αξιολογήσεις, απαιτούνται γενναίες πολιτικές αποφάσεις με στόχο τη χάραξη μιας πολιτικής μακράς πνοής και με συγκεκριμένες στοχεύσεις.

Εκ των ων ουκ άνευ κρίνεται η συνταγματική αναθεώρηση για την εξάλειψη της απαράδεκτης «ασυλίας» που τυγχάνει το πολιτικό προσωπικό με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ώστε να μην υπάρχει «άβατο» ούτε στη γενική κυβέρνηση, καθώς και η ενδυνάμωση των θεσμών εκείνων που έχουν εξουσιοδοτηθεί με την πάταξη των φαινομένων διαφθοράς στο δημόσιο βίο και το δημόσιο τομέα γενικά, που αποτελεί και τον «μεγάλο ασθενή» του κράτους.

Απαιτείται, ειδικότερα, η λήψη θεσμικών και νομοθετικών μέτρων με στόχο την μεγαλύτερη διαφάνεια και τον έλεγχο της δημόσιας διοίκησης, η ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων διαφθοράς και η ουσιαστική απονομή δικαιοσύνης, ώστε να εξαλειφθεί το αίσθημα της ατιμωρησίας και το φαινόμενο μιας δικαιοσύνης «δυο ταχυτήτων». Επίσης, η εφαρμογή του δόγματος της μηδενικής ανοχής, η προστασία των παθόντων και η αποκατάσταση της ζημίας που έχουν υποστεί από διεφθαρμένους δημόσιους υπαλλήλους, η προστασία των μαρτύρων σε ποινικές υποθέσεις, αλλά και των προανακριτικών υπαλλήλων από κακόβουλες μηνύσεις.

Από την πλευρά των συνέδρων τονίστηκε ιδιαίτερα η δεινή θέση που έχει περιέλθει η αστυνομική οικογένεια και ιδιαίτερα ο κλάδος των Αξιωματικών, εξαιτίας των άδικων περικοπών που επήλθαν στα μισθολόγιά μας από την εφαρμογή του Ν.4093/2012, τονίζοντας την αναγκαιότητα άμεσης αποκατάστασης αυτών, σύμφωνα και με τα όσα διατείνεται και υπόσχεται η κυβέρνηση μετά την επίτευξη του πλεονάσματος στον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν είναι δυνατόν, η ανέλιξη, όπως τονίσθηκε, στην Ιεραρχία, η επιθυμία προσφοράς από υψηλότερες θέσεις ευθύνης, ως επίσης και η πολυετής παραμονή στο Σώμα, αντί να αποτελούν κίνητρα ανταμοιβής και επιβράβευσης, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, σήμερα να συνιστούν «τιμωρία».

Αναφορικά με την αναδιάρθρωση, στηλιτεύτηκε το γεγονός της μη ύπαρξης διαλόγου με τους θεσμοθετημένους συνδικαλιστικούς φορείς για ένα τόσο σοβαρό εγχείρημα που θα καθορίσει όχι μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον του Οργανισμού της Ελληνικής Αστυνομίας. Σχετικά με τα ασφαλιστικά ταμεία, επισημάνθηκε η ανάγκη διαφύλαξης της βιωσιμότητάς τους και του ύψους των παροχών, με την εξεύρεση νέων κοινωνικών πόρων και την ουσιαστική ενοποίησή τους.

panoramiki4 (1) 1680 467

Τέλος, καταγγέλθηκε για μία ακόμη φορά η απόφαση για πάγωμα των προσλήψεων στην Ελληνική Αστυνομία, ειδικά σε μια περίοδο που αφενός υπάρχει καταφανής έλλειψη προσωπικού και αφετέρου προστίθενται καθημερινά και νέα αλλότρια καθήκοντα.

Όλες οι θέσεις, οι προτάσεις και το Διεκδικητικό Πλαίσιο, βάσει του οποίου θα κινηθεί το προσεχές διάστημα η Ομοσπονδία μας, αποτυπώνονται στο ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα και το οποίο θα αποσταλεί προς όλους τους αρμοδίους.

  

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΠΡΕΠΕΙ
ΚΑΙ
ΜΠΟΡΟΥΜΕ Ν’ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ

  

ds  poaxia no sfragides

Εύρεση

Τα βιβλία μας...

Οι εφημερίδες σήμερα...