Ημερολόγιο

Δεκέμβριος.2023
2
Σαββάτο
07:29
BuaXua Calendar

Επισκέπτες

Σήμερα 8

Εβδομάδα 332

Μήνας 75

Σύνολο 454751

Το περιοδικό μας...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

SA me POMENSΕκφράζουμε την συμπαράστασή μας στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – ΠΟΜΕΝΣ και την πλήρη στήριξή μας στις θέσεις της αναφορικά με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του συνδικαλιστικού νόμου.

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, είναι καταρτισμένοι και εξειδικευμένοι εργαζόμενοι που δικαιούνται ισότιμης θεσμικής εκπροσώπησης  όπως όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Οι ιδιαιτερότητες των Ενόπλων Δυνάμεων είναι απόλυτα σεβαστές και κατανοητές, δεν μπορούν όμως να λειτουργούν ως δικαιολογία για την υποβάθμιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και την υποχώρηση της προστασίας των συνδικαλιστικών στελεχών. Αντιθέτως, τα αυξημένα επίπεδα πειθαρχίας και η ιεραρχική οργάνωση επιβάλλουν την ισότιμη, αν όχι μεγαλύτερη προστασία τους έναντι άμεσων ή έμμεσων πρακτικών περιορισμού ή και δίωξης.

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις υποβαθμίζουν την συνδικαλιστική εκπροσώπηση, καταργώντας τα διάφορα πεδία στα οποία ο νόμος προέβλεπε την ύπαρξη αιρετών εκπροσώπων. Παράλληλα, περιορίζονται οι συνδικαλιστικές άδειες, οι οποίες προβλέπονται εξαιρετικά μειωμένες σε σχέση με ό,τι ισχύει για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και των σωμάτων ασφαλείας. Συρρικνώνεται η προστασία των αιρετών από μεταθέσεις, μια ιδιαιτερότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι να είναι απροστάτευτοι έναντι τέτοιων πρακτικών που μπορούν να λειτουργήσουν ως «αντίποινα» σε μια δυναμική και ισχυρή συνδικαλιστική εκπροσώπηση.

Το θεσμικό πλαίσιο του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις, με τις αλλεπάλληλες ευκαιριακές  τροποποιήσεις που έχει υποστεί, παρουσιάζει έλλειψη συνοχής και συνεκτικότητας. Η ΠΟΜΕΝΣ έχει από καιρό προβάλει τις επεξεργασμένες θέσεις της για μια ολοκληρωμένη αναθεώρηση του πλαισίου αυτού, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της θεσμικής εκπροσώπησης, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συντασσόμαστε στο αίτημα της ΠΟΜΕΝΣ για άμεση απόσυρση της προτεινόμενης τροποποίησης και την έναρξη διαλόγου πάνω στις μελετημένες και εμπεριστατωμένες προτάσεις της.

 

2022 04 13 omosp.S.Α(me POMENS) 

Εύρεση

Τα βιβλία μας...

Οι εφημερίδες σήμερα...