Ημερολόγιο

Μάιος.2021
18
Τρίτη
00:31
BuaXua Calendar

Επισκέπτες

Σήμερα 1

Εβδομάδα 39

Μήνας 1261

Σύνολο 366407

Το περιοδικό μας...

Συνάντηση (Π.Ο.ΑΞΙ.Α.-Π.Ο.ΑΣ.Υ.) με Yπουργό Προστασίας του Πολίτη

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα κοινή συνάντηση αντιπροσωπειών των Ομοσπονδιών μας με τον Yπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή και τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνα, κατόπιν σχετικών αιτημάτων μας, που είχαν υποβληθεί τους τελευταίους οκτώ μήνες με αφορμή τις αλλεπάλληλες κρίσεις που πλήττουν το Αστυνομικό Σώμα και τη μη έγκαιρη αντιμετώπιση υπερώριμων αιτημάτων του συνδικαλιστικού μας κινήματος.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι είναι ενήμερος με κάθε λεπτομέρεια των προτάσεων και των δραστηριοτήτων του συνδικαλιστικού μας κινήματος και απέδωσε την έλλειψη κοινού ουσιαστικού διαλόγου για την αποδοχή ή μη των προτάσεών μας, στα πολλαπλά προβλήματα που ανακύπτουν καθημερινά και στο φόρτο εργασίας του.

dsc 0015_400

Σε κάθε περίπτωση είπε ότι αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης και του ιδίου, η μεταρρύθμιση και ο εκδημοκρατισμός με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία όλων των Σωμάτων Ασφαλείας. Συμφωνώντας ότι απαιτείται διακομματική συνεννόηση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που μας απασχολούν, είπε επίσης ότι πρέπει να γίνει ευρύτερος πολιτικός 

και κοινωνικός διάλογος, ώστε να απαντηθεί το ερώτημα «τι αστυνομία θέλουμε». Προς τούτο θεωρεί ότι πρέπει να συσταθεί επιστημονική επιτροπή που θα μελετήσει συγκεκριμένες πλευρές της μεταρρύθμισης και στη συνέχεια τα δεδομένα που θα προκύψουν να τεθούν υπόψη μιας διακομματικής επιτροπής για να υπάρξει και δημόσια διαβούλευση.
Αναφερόμενος στα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας είπε ότι η ασκούμενη νόμιμη βία από πλευράς αστυνομίας πρέπει να κινείται στα πλαίσια των κανόνων του συντάγματος και του κράτους δικαίου. Έδωσε δε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανύψωση του ηθικού του ανθρώπινου δυναμικού και γι’ αυτό, όπως είπε, ζήτησε από τους γενικούς γραμματείς και από τους επιτελείς της Ηγεσίας να σταθούν στο πλευρό των αστυνομικών, περιοδεύοντας στους χώρους εργασίας τους.
Σε ό,τι αφορά το διεκδικητικό μας πλαίσιο δεσμεύτηκε ότι θα συσταθεί υπηρεσιακή επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων μας, που θα συζητήσει σε πρώτη φάση το θέμα του ενιαίου μισθολογίου για να υπάρχει σαφής εικόνα του αιτήματος καθόσον τον τελικό λόγο τον έχει το Υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, διάλογος θα υπάρξει για την αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας μας, την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, το σύστημα κρίσεων και προαγωγών, τον Κώδικα Μεταθέσεων, το Πειθαρχικό Δίκαιο κλπ.
Αιτήματα που έχουν τεθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα από τις Ομοσπονδίες μας σχετικά: α) με την άδεια ανατροφής τέκνων και στους άνδρες συναδέλφους, β) με τη διαβάθμιση των σχολών της ΕΛ.ΑΣ. σε Α.Ε.Ι. – Τ.Ε.Ι., γ) με την καταβολή των οφειλόμενων οδοιπορικών εξόδων από το 2009, δ) με τη συνυπηρέτηση αστυνομικών με συζύγους εκπαιδευτικούς, ε) με την αναγκαιότητα της μη εφαρμογής των διατάξεων της αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος αστυνομικών στις περιπτώσεις που ενεργούν μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους κλπ, η πρόθεση του κ. Υπουργού είναι να προωθηθούν και να αντιμετωπισθούν θετικά.

dsc 0020_400


Απαντώντας στα αιτήματά μας να εξαιρεθεί η Ελληνική Αστυνομία από τις περικοπές δαπανών και να μην ισχύσει ο κανόνας μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, είπε ότι ευελπιστεί στην θετική τους ικανοποίηση εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο έχει καταθέσει ανάλογα αιτήματα. Πρόσθεσε δε ότι οι δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν στην εκταμίευση κονδυλίων, οφείλονταν ως τώρα στην ενταλματοποίηση των ανεξόφλητων δαπανών για τις εκτός έδρας μετακινήσεις και τις λειτουργικές ανάγκες προηγούμενων ετών και όχι στην έλλειψη κονδυλίων.

Για να γίνουν πράξη όλα αυτά, που όπως παραδέχθηκε ο κ. Υπουργός έπρεπε να έχουν γίνει ήδη χθες, αποφασίστηκε να καθιερωθεί μηνιαία επικοινωνία των προεδρείων των δυο Ομοσπονδιών με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνα, με στόχο την εξέταση της προόδου του διαλόγου επί συγκεκριμένων ζητημάτων, και όπου απαιτείται και με τον ίδιο τον κ. Υπουργό.
Εκ μέρους των Ομοσπονδιών μας τονίστηκε ότι αντιμετωπίζουμε τα κρίσιμα ζητήματα της ΕΛ.ΑΣ. και του Αστυνομικού Προσωπικού με υπευθυνότητα, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη περίοδο που διανύει η Χώρα μας, αλλά και με αγωνιστική αποφασιστικότητα με στόχο να ικανοποιηθούν πολυκαιρισμένα πλέον αιτήματά μας. 
Όμως επειδή τα χρονικά περιθώρια για την αντιμετώπιση των παραπάνω κρίσιμων και κυρίαρχων προβλημάτων έχουν πλέον στενέψει ασφυκτικά, γι’ αυτό εκ μέρους των Ομοσπονδιών επισημάνθηκε στον κ. Υπουργό ότι μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του μηνός Ιουνίου 2011 πρέπει να τύχουμε συγκεκριμένων απαντήσεων επί της πορείας όλων αυτών των θεμάτων, προκειμένου να καθορίσουμε την παραπέρα στάση και τις κινήσεις μας.
Το ζητούμενο είναι η μεταρρύθμιση της Ελληνικής Αστυνομίας να δρομολογηθεί άμεσα, με όρους κοινωνίας και δημοκρατίας, ώστε να αποκτήσει η Χώρα μας ένα σύγχρονο και Δημοκρατικό Οργανισμό που θα παρέχει ασφάλεια σε όλους τους συμπολίτες μας, αλλά και που θα θωρακίζει τον ίδιο το συνάδελφο από τους παντοειδείς κινδύνους που καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά, προσφέροντας με αυταπάρνηση ακόμα και τη ζωή του στο βωμό του καθήκοντος.

ds poaxia_poasy_no_sfrag

Εύρεση

Τα βιβλία μας...

Οι εφημερίδες σήμερα...