Εκπροσώπηση των Ομοσπονδιών μας στην παρουσίαση των Ψυχομετρικών τεστ και της Γραμμής Συμβουλευτικής Ψυχολογικής Υποστήριξης στο Α.Ε.Α.
Στην παρουσίαση των Ψυχομετρικών τεστ και της Γραμμής Συμβουλευτικής Ψυχολογικής Υποστήριξης, που έγινε σήμερα το πρωί στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη, της Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, των εκπροσώπων του ΚΕΜΕΑ, της Διεύθυνσης Υγειονομικού και άλλων Διευθύνσεων του Αρχηγείου, προσκλήθηκαν και εκπροσωπήθηκαν δια των προέδρων τους οι Ομοσπονδίες μας.
Από την πλευρά μας χαιρετήσαμε την απόφαση της Ηγεσίας και τονίσαμε ότι πρόκειται για θετικά μέτρα τα οποία έπρεπε να έχουν προ πολλού εφαρμοστεί στον τομέα της πρόληψης, διότι η ψυχική υγεία πρέπει να αντιμετωπίζεται εξίσου σοβαρά όπως και η σωματική, δεδομένου ότι το αστυνομικό επάγγελμα είναι από τα πλέον στρεσογόνα (πρώτο με δεύτερο αυτό των εκπαιδευτικών, όπως έχουν δείξει σχετικές έρευνες) και το αστυνομικό προσωπικό δικαιούται να τυγχάνει προστασίας και υποστήριξης, διότι το στρες μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες όχι μόνο για κάποιον αστυνομικό ή την οικογένειά του, αλλά και για τους πολίτες.
Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα αυτό, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Αναγνωστάκης είπε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για μια μικρή δέσμη μέτρων που έρχεται να ανακουφίσει το προσωπικό πρώτης γραμμής το οποίο επιτελεί το καθήκον του υπό αντίξοες συνθήκες και με περιορισμένα τα κονδύλια του προϋπολογισμού της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι μικρές παρεμβάσεις μπροστά στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί, σε σχέση με την ουσιαστική τους συμβολή στη διασφάλιση ενός περιβάλλοντος ασφαλείας στη χώρα μας για την επανεκκίνηση της οικονομίας, τον περιορισμό της ανεργίας κλπ.
Η Γραμμή Συμβουλευτικής ψυχολογικής υποστήριξης, βρίσκεται ήδη σε πιλοτικό στάδιο και σύντομα θα λειτουργήσει και ένας τετραψήφιος αριθμός ώστε ο αστυνομικός να απευθύνεται σε ειδικούς ψυχολόγους τη στιγμή που το έχει ανάγκη.
Η προμήθεια των Ψυχομετρικών τεστ έγινε από το ΚΕΜΕΑ και πρόκειται να διατεθούν σε 4.000 αστυνομικούς βάσει αιτημάτων των διευθυντών των μάχιμων αστυνομικών υπηρεσιών έτσι ώστε αφενός να αντιμετωπιστούν πρακτικά ζητήματα αφετέρου δε να γίνει επεξεργασία και μελέτη των αποτελεσμάτων τους ώστε σε επόμενο στάδιο να γίνουν απαραίτητες παρεμβάσεις.
Το τρίτο μέτρο που ανακοινώθηκε αφορά την χορήγηση υπολογιστών στη Σχολή Αξιωματικών και στις Σχολές Αστυφυλάκων Κομοτηνής και Ρεθύμνου προκειμένου να λειτουργήσουν υποτυπώδη εργαστήρια και οι δόκιμοι να διευκολύνονται στην αναζήτηση επιστημονικών στοιχείων κατά την υποστήριξη των εργασιών τους.
Από την πλευρά του, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, αναφέρθηκε στη συμβολή του ΚΕΜΕΑ όσον αφορά στην εξασφάλιση των ψυχομετρικών τεστ, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα επιστημονικό εργαλείο που θα βοηθήσει στον εντοπισμό του εργασιακού φαινομένου Burn-out και στην αποφόρτιση της ψυχοσωματικής κόπωσης που μοιραία ασκείται στο αστυνομικό προσωπικό. Όποιος επενδύει στο αστυνομικό προσωπικό είναι διπλά ωφελημένος διότι η επένδυση αυτή πρώτα επενεργεί θετικά εντός της αστυνομίας και στη συνέχεια επιστρέφει στην κοινωνία με πολλαπλασιαστικό όφελος, τόνισε.