Ημερίδα Π.Ο.ΑΞΙ.Α.
Την εν λόγω εκδήλωση τίμησαν με την παρουσίας τους: ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Θεοχάρης, η Υφυπουργός Υγείας κα Ζωή Ράπτη, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Μιχαήλ Καραμαλάκης, η Επικεφαλής Θεματικού Τομέα Προστασίας του Πολίτη του κόμματος της Ν.Δ. κα Ιωάννα Γκελεστάθη, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Σκούμας, ο Προϊστάμενος Επιτελείου Α.Ε.Α. Αντιστράτηγος κ. Λάζαρος Μαυρόπουλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος κ. Γεώργιος Κανέλλος, ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί των υπηρεσιών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, των αυτοτελών υπηρεσιών και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΑΣ.Υ. κ. Γρηγόριος Γερακαράκος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Π.Ο.ΑΣ.Υ. κ. Χρήστος Μαυραγάνης, ο Πρόεδρος της Ε.ΑΣ.Υ.Α. κ. Δημοσθένης Πάκος, αντιπροσωπεία δοκίμων Αξιωματικών της Σ.Α.Ε.Α. και σπουδαστών του Τ.Ε.Μ.Ε.Σ. και των σχολών Εθνικής Ασφαλείας και σεμιναρίου Αστυνομικών Διευθυντών
Τη εκδήλωση χαιρέτησε με γραπτό μήνυμά του ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ο οποίος λόγω εκτάκτων υποχρεώσεων δεν κατέστη δυνατό να προλογίσει δια ζώσης όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Τον ομιλητή προλόγισε ο πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ κ. Ανδρέας Βέλλιος ως ακολούθως:
«Μέγιστο καθήκον σε μια κοινωνία αξιών είναι η πορεία της προς το μέλλον
-
- να μην καθορίζεται από το παρελθόν της αλλά να διδάσκεται από αυτό.
- να γαλουχείται με το παρελθόν, όχι προσκολλημένη στη δόξα του αλλά αντλώντας διδάγματα και δύναμη από αυτό
- να εντοπίζει τις παρερμηνείες και τα πάθη του τότε προκειμένου να αποφύγει τα ίδια λάθη.
Το 2021 εορτάσαμε τα 200 χρόνια από την έναρξη ενός αγώνα τιτάνιου ακόμη και για τα σημερινά μέτρα, μιας εποποιίας όπου οι Έλληνες όρθωσαν το ανάστημά τους και με πάθος πολέμησαν για την ελευθερία.
Ενός αγώνα όμως που στη μετέπειτα εξέλιξή του σημαδεύτηκε από τη μια από τεραστίου βεληνεκούς πολεμικές νίκες αλλά ταυτόχρονα από την άλλη από τη διχόνοια που “βαστώντας ένα σκήπτρο η δολερή”, όπως τόσο τέλεια περιέγραψε ο εθνικός μας ποιητής, οδήγησε σε καταστάσεις θλιβερές για ένα έθνος που πάλευε για ελεύθερη ζωή σκλαβωμένο όμως από το προαιώνιο μειονέκτημα της φυλής μας.
Το 2022 θυμόμαστε και τιμούμε τα εκατό χρόνια από τη μεγαλύτερη καταστροφή που υπέστη ο ελληνισμός τα τελευταία τρεις χιλιάδες χρόνια όπου έπαυσε να αναπτύσσεται στη μια από τις δυο ακτές που τον γέννησαν. Ο ελληνισμός της ανατολής,ο ελληνικός πολιτισμός της αιολικής γης διέκοψε με απίστευτη βαναυσότητα την πορεία του και το αίμα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων πότισε τα χώματα του Ομήρου ενώ οδήγησε στον βίαιο ξεριζωμό άλλους τόσους και την αναγκαστική μεταφορά τους στην όχι και τόσο φιλόξενη εθνική μητρόπολη.
Ποια ήταν τα αίτια της καταστροφής?
Τις πταίει?
Αναμφίβολα το γονιδιακό σφάλμα στο αρχέγονο DNA του Έλληνα έκανε και πάλι το θαύμα του!!
Ήταν όμως μόνο αυτό αρκετό? Προφανώς και όχι.
Μπορούμε να διδαχθούμε από το τότε και να κάνουμε αναγωγή στο σήμερα όπου ξανά ο τουρκικός μεγαλοιδεατισμός και το νέο οθωμανικό όραμα θεριεύουν και κάνουν επίδειξη πολεμοχαρούς ανοησίας?
Όλα αυτά θα προσπαθήσουμε σήμερα να δούμε με τη βοήθεια του εξαιρετικού καθηγητού, βουλευτού Α Αθήνας και Υφυπουργού Παιδείας κου Άγγελου Συρίγου.»
Μετά το πέρας της εισήγησης του κυρίου καθηγητού ακολούθησε υποβολή ερωτήσεων από τους παρευρισκομένους.
Η ανωτέρω Ημερίδα αποτέλεσε την απαρχή μιας σειράς ανάλογων εκδηλώσεων τις οποίες πρόκειται να διοργανώσει η Ομοσπονδία στο άμεσο μέλλον και ευελπιστούμε ότι θα τύχουν της καθολικής αποδοχής από τους συναδέλφους, όπως έπραξαν με την εξαιρετική παρουσίαση του κυρίου Συρίγου.