Ημερολόγιο

Απρίλιος.2024
19
Παρασκευή
22:28
BuaXua Calendar

Επισκέπτες

Σήμερα 95

Εβδομάδα 1163

Μήνας 4362

Σύνολο 475122

Το περιοδικό μας...

Χαιρετισμός του Προέδρου της Π.Ο.ΑΞΙ.Α. στο 26ο Συνέδριο της Π.Ο.ΑΣ.Υ., 30-11-2016


20161130 2 800 451Χαιρετίζω τις εργασίες του 26ου συνεδρίου σας που πραγματοποιείται εδώ στο όμορφο Καρπενήσι, την πατρίδα του Παύλου Μπακογιάννη, του ανθρώπου που είχε προτάξει ως στάση ζωής και καθημερινή προσπάθεια την εθνική συνεννόηση για την ευημερία του τόπου μας απαλλαγμένοι από σύνδρομα του παρελθόντος και από εμφυλιοπολεμικά κατάλοιπα.

Σήμερα παρά ποτέ, στους καιρούς που ζούμε, αυτή τη φωνή, τη φωνή της λογικής, τη φωνή που ένωνε αντίθετους πολιτικούς χώρους, καλούμαστε να την ενισχύσουμε και να την κάνουμε σημαία μας διότι οι άγονες αντιπαραθέσεις δεν οδηγούν πουθενά.

Εμείς ως Ομοσπονδίες όλα αυτά τα χρόνια, έχουμε προτάξει και έχουμε κάνει πράξη την ενότητα και τον κοινό αγώνα σε όλα τα προβλήματα που μας ταλανίζουν ως Οργανισμό και ως εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας.

Είμαι βέβαιος ότι και από το δικό σας συνέδριο θα επιβεβαιωθεί η ίδια κατεύθυνση μέσα από ένα δημοκρατικό διάλογο για τα κοινά μας προβλήματα ώστε να διεκδικήσουμε όλοι μαζί ένα καλύτερο μέλλον για τον Έλληνα αστυνομικό.

Για να μην αναφερθώ αναλυτικά στο διεκδικητικό μας πλαίσιο ούτε να επαναλάβω τα όσα ανέφερε ο πρόεδρός σας, θα επισημάνω μεταξύ άλλων τον μεγάλο αγώνα που δώσαμε για το ασφαλιστικό παραμονή του 15αύγουστου του 2015 και συνεχίστηκε ως το Μάιο φέτος, τον αγώνα που δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε για την υλοποίηση των αποφάσεων του ΣτΕ, με τον Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗ να κρύβεται και να αποφεύγει να μας συναντήσει, την ώρα που ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όχι μόνο μας δέχεται στο Προεδρικό Μέγαρα αλλά αναγνωρίζει και τα δίκαια αιτήματά μας. Είναι απαράδεκτο για μια κυβέρνηση που βγήκε με αντιμνημονιακή ρητορική που ψηφίστηκε για να σκίσει τα μνημόνια, τώρα να χρησιμοποιεί τις μνημονιακές δεσμεύσεις ως αιτιολογία για να μην εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις.

Επειδή την επόμενη βδομάδα ξεκινά η συζήτηση του προϋπολογισμού στον οποίο προβλέπονται 81 εκατομ. περικοπές στη μισθοδοσία του δημόσιου τομέα, και επειδή μέχρι σήμερα γίνεται λόγος μόνο για ρυθμίσεις των ειδικών μισθολογίων, είναι σε θέση να μας διευκρινίσει κάποιος κυβερνητικός παράγοντας ποιους αφορούν, με δεδομένο ότι ουδεμία αλλαγή του νόμου για το πάγωμα των μισθολογικών προαγωγών έχει υπάρξει, αλλά και ούτε τα ισοδύναμα έχουν κατατεθεί;

Στον προϋπολογισμό επίσης, ούτε στις λειτουργικές δαπάνες προβλέπεται κάποια αύξηση ενώ είναι γνωστό ότι με τα υφιστάμενα κονδύλια, τα οποία δεν επαρκούν έχει καθηλωθεί ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών, τα τεχνολογικά μέσα έχουν εξαντλήσει τα όριά τους και το ανθρώπινο δυναμικό πασχίζει να τα βγάλει πέρα πολλές φορές, χρηματοδοτώντας το ίδιο τη λειτουργία υπηρεσιών ή προσφεύγοντας σε δωρεές και χορηγίες.

20161130 3 800 451Στο σημείο αυτό πρέπει να εξάρουμε τη συνδρομή ορισμένων περιφερειαρχών, όπως της Στερεάς Ελλάδος, οι οποίοι αξιοποιώντας κονδύλια των ΕΣΠΑ ενισχύουν την Ελληνική Αστυνομία και συνδράμουν στην κάλυψη κενών και αδυναμιών του Αρχηγείου.

Παρά ταύτα όμως πρέπει να επισημάνουμε ότι αντέχουμε και στις δοκιμασίες, και οι συνάδελφοί μας έχουν καθημερινά να επιδείξουν επιτυχίες στη δίωξη του εγκλήματος και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας, γι’ αυτό έχουμε κερδίσει τις πρώτες θέσεις στον δείκτη εμπιστοσύνης των πολιτών.

Είχα πει στο συνέδριό μας πριν από δυο μήνες στην Κρήτη, και το επαναλαμβάνω σήμερα, ότι σε αυτή του τη προσπάθεια ο Έλληνας αστυνομικός, επιζητά, το έχει ανάγκη, να νιώθει την Ηγεσία - πολιτική και φυσική - δίπλα του. Αρωγό, συμπαραστάτη, στήριγμά του.

Αναγνωρίζουμε, ότι η ενεστώσα Ηγεσία μας δείχνει έμπρακτο ενδιαφέρον σε αυτήν την κατεύθυνση όπως η πρόσφατη επίσκεψη του κ. Αρχηγού παρουσία και του ΓΓ Δημόσιας Τάξης κ. Αναγνωστάκη στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων και την ηθική στήριξη που τους παρείχαν , αναγνωρίζοντας και το ρόλο και την προσφορά τους, ειδικά το τελευταίο διάστημα που έχουν επιφορτισθεί και με την τήρηση της νομιμότητας στο κέντρο της Αθήνας αλλά και με την παρουσία τους που έχει καταστεί απαραίτητη στα hot spot με όσα διαδραματίζονται καθημερινά πλέον, ιδίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Και επειδή σε λίγες μέρες έρχονται Χριστούγεννα και οι περισσότεροι θα είμαστε στη θαλπωρή της οικογένειας, να μην λησμονούμε ότι πολλοί από αυτούς θα έχουν κληθεί και θα βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια και τις οικογένειές τους, πιστοί στο καθήκον και στις υπηρεσιακές προσταγές, και ας είναι τουλάχιστον η σκέψη μας και σε αυτούς.

Με την ευκαιρία αυτή θέλω να καλέσω τους διοικούντες Αξ/κούς να εφαρμόζουν τους κανονισμούς και να σέβονται τα δικαιώματα του προσωπικού. Είναι απαράδεκτο στο όνομα των υπηρεσιακών αναγκών να μην λαμβάνουν υπόψη ιδιαιτερότητες ή ανθρώπινα αιτήματα των υφισταμένων τους. Είναι κάτι που τονίζουμε διαρκώς ως Ομοσπονδία και ουδέποτε έχουμε καλύψει ούτε θα καλύψουμε αποφάσεις που λαμβάνονται με το ‘’έτσι θέλω’’
Επανερχόμενος τώρα στο διεκδικητικό μας πλαίσιο και στα θεσμικά μας αιτήματα, ελπίζουμε τον καινούργιο χρόνο να δρομολογηθούν οι τελικές αποφάσεις, όπως έχει δεσμευτεί και ο κ. Αρχηγός για τα ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, όπως του συστήματος κρίσεων-προαγωγών , της βαθμολογικής εξέλιξης των Ανθυπαστυνόμων και των εκ των ΤΕΜΑ Αξιωματικών.
Σε αυτά συμπεριλαμβάνω και το θέμα της παράλληλης επετηρίδας διότι αποτελεί όχι μόνο αίτημα αλλά και αδήριτη ανάγκη, ούτως ώστε να αποφευχθεί η πρόωρη συνταξιοδότηση ικανών συναδέλφων, οι οποίοι θα αναγκαστούν να επιβιώσουν μετά το νέο ασφαλιστικό σύστημα κυριολεκτικά με συντάξεις πείνας.

Αναφορικά με την αναδιάρθρωση που είναι και το μεγάλο στοίχημα του κ. Γενικού Γραμματέα, για την οποία έχουμε αναγνωρίσει ότι πρόκειται για θετικό βήμα, πρέπει να μην την βγάλουμε από την ατζέντα μας ως θέμα ώστε όπου υπάρχουν απαρχαιωμένες δομές, αντιλήψεις και στρεβλώσεις, να βρούμε ένα σύγχρονο βηματισμό.

Διότι βλέπουν και το φως της δημοσιότητας παραδείγματα όπως αυτό με τους συνοδούς της αείμνηστης Μελίνας, που δεν ξέρω πού είναι η αλήθεια και πού το ψέμα. Ή πόσες άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις «ξεχασμένων» αστυνομικών υπάρχουν ακόμα.

Κλείνοντας και για να μην σας κουράζω με γνωστά θέματα θέλω να απευθυνθώ στον κ. Υπουργό, και να ρωτήσω: έχετε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο για το μισθολόγιό μας ή το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει τον πρώτο λόγο κι εμείς ακολουθάμε ως ουραγοί; Μας είχατε υποσχεθεί όταν συναντηθήκαμε τον Οκτώβριο ότι σε μια βδομάδα θα γνωρίζαμε τι μέλει γενέσθαι αλλά έχουν περάσει δυο μήνες κι επικρατεί πλήρες σκοτάδι.

Άλλο ερώτημα: Έχετε συμφωνήσει, ως Υπουργός, στο πάγωμα των προσλήψεων στις αστυνομικές σχολές, των επιτυχόντων των προηγούμενων ετών; Όταν μάλιστα είναι γνωστή η υποστελέχωση των υπηρεσιών και όταν έχουμε σε εξέλιξη το μεγάλο πρόβλημα του μεταναστευτικού;

Και με την ευκαιρία που είναι παρών και ο νέος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας θα ήθελα να τον ρωτήσω: Γιατί μέχρι στιγμής σαφείς απαντήσεις δεν έχουμε από την Αξιωματική Αντιπολίτευση;

Θα εφαρμόσει ως κυβέρνηση τις αποφάσεις του ΣτΕ; Θα προβεί στις αλλαγές που έχουμε προτείνει για το ασφαλιστικό ώστε να κατοχυρώσουμε αξιοπρεπείς συντάξεις ή σας βολεύει ο νόμος λαιμητόμος Κατρούγκαλου; Για μην πω για τα 360 εκατομμύρια των αποθεματικών του ΤΕΑΠΑΣΑ που εξαερώθηκαν με το PSI για να σωθούν οι ξένες τράπεζες ή τα 320 εκατομμύρια που έγιναν βορά στο ΕΤΕΑ για να σωθούν επικουρικές συντάξεις των 800€ όταν ο δύστυχος αστυνομικός λαμβάνει αντίστοιχες των 100€;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Δεν ξέρω τι θα κάνουν ή τι έχουν κατά νου οι πολιτικοί μας ταγοί, αλλά ας λάβουν υπόψη τους ότι εμείς ακολουθούμε το απόφθεγμα του Νίκου Καζαντζάκη:

«Μην καταδέχεσαι να ρωτάς «θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε; Πολέμα». Θα κάνουμε επομένως αυτό που ξέρουμε και αυτό που πρέπει. Θα πολεμήσουμε. Θα πολεμήσουμε μαζί, θα αγωνιστούμε ενωμένοι μέχρι την τελική δικαίωση.

 
 
 

Εύρεση

Τα βιβλία μας...

Οι εφημερίδες σήμερα...