Ημερολόγιο

Μάιος.2023
29
Δευτέρα
05:31
BuaXua Calendar

Επισκέπτες

Σήμερα 4

Εβδομάδα 4

Μήνας 1378

Σύνολο 437114

Το περιοδικό μας...

Εγκληματικότητα ώρα μηδέν - Του κ. Γιώργου ΦΙΛΙΠΠΑΚΗ

 

Μια κλοπή ή διάρρηξη κάθε 6 λεπτά, 16 ένοπλες ληστείες κάθε 24 ώρες, 75 αυτοκίνητα...κάνουν «φτερά» κάθε ημέρα και κάθε δύο ημέρες ένας άνθρωπος δολοφονείται…Αυτή είναι σήμερα η εικόνα της εγκληματικότητας στην Ελλάδα – μια ζοφερή πραγματικότητα που η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. πασχίζει να ωραιοποιήσει με αστεία τρικ και με συγκρίσεις ανόμοιων μεγεθών, όταν όλοι οι δείκτες της παρανομίας καταγράφουν ιλιγγιώδη αύξηση!

Ακόμα και μια απλή ανάγνωση των στοιχείων, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και απεικονίζουν την εγκληματικότητα του 2010, προκαλεί σοκ. Η εγκληματικότητα είναι ανεξέλεγκτη και οι δείκτες της καταγράφουν αύξηση σε όλους τους τομείς σε ποσοστό από 20% και πάνω! Κι όμως, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. επιμένει να ωραιοποιεί την κατάσταση των δεικτών εγκληματικότητας στη χώρα, συγκρίνοντας τα στοιχεία του α' εξαμήνου του 2010 με εκείνα του β'… Επί σειρά ετών η σύγκριση γινόταν με βάση τα στοιχεία του προη¬γούμενου έτους και εξαγόταν το συμπέρασμα. Ο κάθε ενδιαφερόμενος συνέκρινε τους δείκτες των δύο τελευταίων χρόνων και διαπίστωνε αν υπάρχει άνοδος ή πτώση της εγκληματικότητας της χώρας και σε ποιους τομείς. Για να βοη¬θήσουν τους αναγνώστες, τα «Επίκαιρα» όχι μόνο παρουσιάζουν και συγκρίνουν τους δείκτες εγκληματικότητας 2009-2010, αλλά υπενθυμίζουν και τους αντίστοιχους δείκτες του 2005, προκειμένου αυτό που όλοι ξέρουμε να γίνει αντιληπτό και με αριθμούς: Ότι υπάρχει κατακόρυφη άνοδος του εγκλήματος σε ολόκληρη τη χώρα.
Διπλασιάστηκαν οι κλοπές, τριπλασιάστηκαν οι ληστείες
Αύξηση πάνω από 100% καταγράφεται σε κλοπές και διαρρήξεις τα τελευταία πέντε χρόνια, όπως προκύπτει από τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών στο σχετικό πίνακα. Συγκεκριμένα, το 2005 σημειώθηκαν 44.100, ενώ πέρσι έφτασαν τις 91.000 περίπου!
Κατά τα δύο τελευταία χρόνια, που γίνεται και η τελευταία σύγκριση, ενώ το 2009 είχαμε σε εθνικό επίπεδο 72.658 κλοπές και διαρρήξεις, το 2010 έφτασαν τις 90.939. Σύμφωνα με τους αριθμούς, που πραγματικά ευημερούν, έχουμε αύξηση της τάξης σχεδόν των 30.000 διαρρήξεων και κλοπών το 2010, η οποία, σε ποσοστό, κυμαίνεται περίπου στο 30%.
? Συγκρίνοντας τα στοιχεία του 2005 με αυτά της περασμένης χρονιάς διαπιστώνουμε ότι, ενώ πριν από πέντε χρόνια οι ένοπλες ληστές μετά βίας ξεπερνούσαν τις 2.000 σε εθνικό επίπεδο, το 2010 σχεδόν τριπλασιάστηκαν, φτάνοντας τις 6.097! Σε σχέση με το 2009, η αύξηση αγγίζει το 25%, αφού πριν δύο χρόνια σημειώθηκαν 4.078 ληστείες.
?Μία δολοφονία κάθε δύο ημέρες Το σκηνικό του τρόμου αλλάζει κατά πολύ σε ό,τι αφορά στις δολοφονίες, με ένα εφιαλτικό συμπέρασμα: Κάθε δύο ημέρες ένας άνθρωπος δολοφονείται, όχι στις φαβέλες της Βραζιλίας ούτε στις κακόφημες περιοχές των ΗΠΑ ή της Νότιας Αφρικής, αλλά στην Ελλάδα! Κακοποιοί, οργανωμένες συμμορίες, αλλοδαποί από κάθε χώρα που βρίσκονται εγκαταστημένοι στη χώρα μας, με πιστόλια, μαχαίρια, αυτόματα όπλα ή Καλάσνικοφ, αλλά και ντόπιοι δολοφόνοι δρουν ανεξέλεγκτα για το δικό τους αιματοβαμμένο «μεροκάματο».
? Οργανωμένες συμμορίες Ελλήνων αλλά και Αλβανών οργώνουν τη χώρα, κλέβουν και εξαφανίζουν αυτοκίνητα. Ένα ποσοστό από τα κλεμμένα αυτοκίνητα, χάρη και στις φιλότιμες προσπάθειες των αστυνομικών, εντοπίζεται και αποδίδεται στους ιδιοκτήτες του. Όμως η πλειονότητα των οχημάτων, κυρίως τα πολυτελή, μεταφέρονται στη γειτονική Αλβανία, όπου είτε πωλούνται στην εγχώρια αγορά είτε μεταπωλούνται σε άλλες χώρες είτε γίνονται ανταλλακτικά.
Και σε αυτό τον «κλάδο» υπάρχει αύξηση, έστω οριακή, αφού το 2009 καταγράφηκαν 26.711 κλοπές, ενώ 27.608 το 2010 (+897 αυτοκίνητα).
«Πρωτεύουσα» του εγκλήματος η Αθήνα
Μόνο υπερβολικός δεν είναι ο τίτλος της «πρωτεύουσας του εγκλήματος» που αποδίδεται στην Αθήνα, αφού και στους τρεις βασικούς δείκτες της εγκληματικότητας, κλοπών - διαρρήξεων, ένοπλων ληστειών αλλά και δολοφονιών, έρχεται πάντα πρώτη και με διαφορά από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Σχεδόν 6 εκατομμύρια άνθρωποι συνωστίζονται στην Αττική, όπου, χάρη στις φροντίδες της κυβέρνησης Παπανδρέου, άνετα μπορεί κάποιος να σκοτώσει και να διαφύγει. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στον Πίνακα Ε, μόνο στην περιοχή της Αττικής οι κλοπές και οι διαρρήξεις αυξήθηκαν κατά 11,82% το 2010 σε σχέση με το 2009. Οι ένοπλες ληστείες έχουν την… τιμητική τους, μια που αυξήθηκαν το 2010 σε σχέση με το 2009 κατά 26,48%, κάτι που απλά σημαίνει ότι πάνω από 1.000 ένοπλες ληστείες έγιναν στην Αττική το χρόνο που πέρασε. Τέλος, οι ανθρωποκτονίες, από 70 που ήταν το 2009, έφτασαν τις 82 το 2010, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε τέσσερις ημέρες στην Αττική γίνεται και μία δολοφονία.
Θα μπορούσε κάποιος να αναφέρει δεκάδες αιτίες για την αύξηση της εγκληματικότητας σε ολόκληρη τη χώρα, με τους δείκτες της εγκληματικότητας να απογειώνονται. Τα κύρια αίτια, εξαιτίας των οποίων αυξάνεται η εγκληματικότητα, σύμφωνα με εγκληματολόγους αλλά και κοινωνιολόγους, είναι τρία:
• Η οικονομική εξαθλίωση την οποία βιώνουν πλέον Έλληνες και αλλοδαποί εξαιτίας των μέτρων της κυβέρνησης του Μνημονίου.
• Ο μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών που βρίσκεται στη χώρα και κυρίως στην Αθήνα. Τα άτομα αυτά δεν μπορούν να απορροφηθούν σε καμία εργασία εξαιτίας τόσο της γλώσσας όσο και της μείωσης των θέσεων εργασίας.
• Η μεγάλη ετεροαπασχόληση δεκάδων αστυνομικών, που, αντί να ασχολούνται με τη δίωξη του εγκλήματος στα τοπικά τμήματα ασφαλείας, έχουν μετατεθεί σε άλλες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να διαλύονται οι βασικές υπηρεσίες της Αστυνομίας.
Την ίδια ώρα, η οικονομική εξαθλίωση που έχει επιβάλει η κυβέρνηση με τις εντολές της τρόικας αγγίζει καθημερινά ολοένα και περισσότερα στρώματα κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού. Άνθρωποι που μέχρι χθες μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα βλέπουν με δέος το μισθό τους να εξανεμίζεται, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Από την πλευρά του, το υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να αποσυμφορήσει τις φυλακές, έχει προωθήσει νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι δράστες που διαπράττουν κλοπές, διαρρήξεις και ληστείες που δεν θεωρούνται διακεκριμένες, εφόσον αυτοί συλλαμβάνονται δεν θα προφυλακίζονται… Αυτό σημαίνει ότι οι δράστες, κυρίως οι αλλοδαποί, μετά την προσαγωγή τους στον εισαγγελέα θα αφήνονται ελεύθεροι, με αποτέλεσμα την ίδια ημέρα να μπορούν να κλέψουν ή να ληστέψουν ξανά!
Στην Αττική, η παρουσία τόσο της Άμεσης Δράσης, που, παρά τις ελλείψεις και τον αφανισμό των περιπολικών της, εξακολουθεί να τρέχει όπου προφταίνει, και της Ομάδας Ζ, που ανήκει στην ίδια υπηρεσία, με λίγους αστυνομικούς, αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την υποτιθέμενη προστασία των πολιτών.
Εκτός όμως από τις υπηρεσίες αυτές, η λειτουργία της Ομάδας ΔΙΑΣ, που αποτελείται από 2.000 και πλέον ειδικούς φρουρούς, έχει αποδώσει καρπούς τουλάχιστον ως προς την καταστολή. Οι κακοποιοί, μια που διαπιστώνουν ότι η Αττική φυλάσσεται κάπως καλύτερα, έχουν αυξήσει τις εξόδους τους σε γειτονικούς νομούς και περιοχές, κυρίως για ληστείες, διαρρήξεις και κλοπές. Οι νομοί Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Κορινθίας αλλά και η Εύβοια δεινοπαθούν από τις συνεχείς επισκέψεις των κακοποιών που βρίσκουν ελεύθερο έδαφος για ανεξέλεγκτη ?δράση.

Του κ. Γιώργου ΦΙΛΙΠΠΑΚΗ

Πηγή Δημοσίευσης Άρθρου:


Περιοδικό «Επίκαιρα»,
Τεύχος 70ο
Φεβρουάριος 2011

Εύρεση

Τα βιβλία μας...

Οι εφημερίδες σήμερα...