Ημερολόγιο

Νοέμβριος.2023
30
Πέμπτη
08:00
BuaXua Calendar

Επισκέπτες

Σήμερα 4

Εβδομάδα 189

Μήνας 2696

Σύνολο 454608

Το περιοδικό μας...

Τελευταία γραμμή άμυνας... - Του Α/Δ΄ κ. Δημήτρη ΓΕΩΡΓΑΤΖΗ

 

Εδώ και μερικούς μήνες, η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, υφίσταται τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Ως αξιωματικός, τρομάζω στο άκουσμα και μόνο των απαισιόδοξων προβλέψεων των ειδικών περί αδυναμίας εξόδου από τη στενωπό στην οποία έχει βρεθεί σήμερα η χώρας μας.

Η φτώχεια είναι κακός σύμβουλος και όταν γνωρίζουμε ότι κάποιοι «έχουν φάει τον αγλέουρα», μου επιτρέπεται να πω ότι είναι κάτι παραπάνω. Είναι η αιτία τελέσεως πολλών εγκλημάτων βίας, δυνάμενων να τελεσθούν κατά μόνας είτε ομαδικά, από οργανωμένες συμμορίες, για να μην αναφερθώ και στο απευκταίο ενδεχόμενο των απρόβλεπτων κοινωνικών ταραχών.
Ποια είναι όμως η τελευταία γραμμή άμυνας της πολιτείας απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, όταν αδυνατούν άλλοι κρατικοί οργανισμοί να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης; Είναι η Ελληνική Αστυνομία. Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι πολλοί δεν θέλουν να το παραδεχθούν. Εμείς, ως συνδικαλιστικό κίνημα των αστυνομικών, των ανθρώπων που «βγάζουν το φίδι από την τρύπα» στις πιο δύσκολες πάντα καταστάσεις, είμαστε υποχρεωμένοι να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.
Λέμε, λοιπόν, ότι ο αστυνομικός μας οργανισμός πάσχει βαρύτατα, αλλά η πολιτεία περί άλλων τυρβάζει. Παρά τον πρόσφατο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης και την αλλαγή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται δυστυχώς στα ίδια και επί τα αυτά. Εδώ και δυο μήνες τα πάντα έχουν παγώσει. Αν επί υπουργίας Χρυσοχοΐδη υπήρχε η αίσθηση ότι υπήρχαν κάποιες επιτροπές ή κάποιοι υπουργικοί σύμβουλοι που κάτι, κάπου υποτίθεται ότι ετοίμαζαν, χωρίς φυσικά να είναι και προς τη σωστή κατεύθυνση σήμερα δεν υπάρχει απολύτως τίποτε. Αποδεκατισμένο δε όπως έχει απομείνει και το ίδιο το επιτελείο του Αρχηγείου, μετά την απόφαση του προηγούμενου υπουργού για τη βίαιη απομάκρυνση 500 συναδέλφων, αν και ασχολούνταν με τα τρέχοντα, τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα διοικητικά και λειτουργικά θέματα, το μέλλον της Ελληνικής Αστυνομίας μοιάζει ζοφερό.
Σε περιβάλλον γενικευμένων ανατροπών και δραστικών οικονομικών περικοπών, είναι περιττό να τονίσω ότι δεν έχει σημειωθεί ουδεμία πρόοδος στα εργασιακά και θεσμικά μας αιτήματα, τα οποία σημειωτέον δεν είναι συντεχνιακά. Είναι προτάσεις που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών.
Επίσης, με τη νέα μείωση των κονδυλίων για την λειτουργία των υπηρεσιών, οι οποίες αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν έστω και στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις τους, συνυπολογιζομένων δε και των προβλημάτων στον εξοπλισμό, στις εγκαταστάσεις και κυρίως των κενών οργανικών θέσεων και του κύματος φυγής, δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα.
Η Κυβέρνηση, όμως, με την ισοπεδωτική πολιτική που ακολουθεί υπό την επίβλεψη της «τρόικας», δεν αντιμετωπίζει τους ένστολους και την Ελληνική Αστυνομία, ως έναν ιδιαίτερο τομέα της κρατικής μας οντότητας.
Ψαλιδίζει μισθούς, επιδόματα, λειτουργικές δαπάνες, κλπ, ωσάν να πρόκειται για κάποιον οργανισμό που λειτουργεί στην εντέλεια και μπορεί έστω προσωρινά να αντέξει τέτοιες αποφάσεις. Την προειδοποιούμε ότι επωμίζεται τεράστιες ευθύνες για ό,τι ήθελε προκύψει.
Τα μεγάλα και παχιά λόγια για την προσφορά των υπηρετούντων στην ΕΛ.ΑΣ. και τα Σώματα Ασφαλείας, είναι καλό να λέγονται με φειδώ γιατί πλέον αγγίζουν τα όρια της κοροϊδίας. Όταν από όλους αναγνωρίζεται πλέον η αναγκαιότητα του εκσυγχρονισμού της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι ένα ερώτημα γιατί άραγε δεν διατίθενται τα απαιτούμενα κονδύλια; Πώς μπορεί η Κυβέρνηση να επιζητεί την οικονομική ανάκαμψη και την ευημερία του τόπου, όταν πρωταρχικά δεν ενδιαφέρεται για την εξασφάλιση του απαιτούμενου προς τούτο ασφαλούς περιβάλλοντος;
Έρχονται δύσκολες μέρες και θα βρεθούμε μαζί στο δρόμο τη μια μέρα διαμαρτυρόμενοι και την άλλη απέναντι σε διαμαρτυρόμενους ως λειτουργοί της ασφάλειας και της Τάξης. Ζητάμε την κατανόησή των συμπολιτών μας και διαβεβαιώνουμε ότι θα είμαστε πολύ προσεκτικοί.
Δυστυχώς ο ρόλος μας αυτός δεν κατέστη δυνατό να διαμορφωθεί μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο σχετικά με το ρόλο της αστυνομίας στις εκδηλώσεις – διαμαρτυρίες αυτού του είδους. Φυσικά δεν ευθυνόμαστε εμείς γι’ αυτό, αλλά εκείνοι που δεν τολμούν να θίξουν – να αγγίξουν ένα καυτό θέμα.

Του Αστυν. Δ/ντή κ. Γεωργατζή Δημήτρη

Πηγή Δημοσίευσης Άρθρου:


Περιοδικό «Παρασκευή + 13», Ένθετο «Ο ‘Ενστολος»
Τεύχος 328ο
Οκτώβριος 2010

Εύρεση

Τα βιβλία μας...

Οι εφημερίδες σήμερα...