Ημερολόγιο

Ιούνιος.2021
23
Τετάρτη
15:18
BuaXua Calendar

Επισκέπτες

Σήμερα 86

Εβδομάδα 606

Μήνας 3791

Σύνολο 371746

Το περιοδικό μας...

Η Αστυνομία που θέλουμε - Του κ. Ιωάννη ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑ

 

Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες μιας πρωτοφανούς και ενορχηστρωμένης επίθεσης από όλα τα ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά) κατά της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία ξεκινάει από την πολιτική και φυσική ηγεσία και καταλήγει στον τελευταίο αστυφύλακα.

Η επίθεση αυτή που άρχισε με αφορμή τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και τον τρόπο με τον οποίο τις αντιμετώπισε η ΕΛ.ΑΣ., συνεχίζεται σήμερα με αφορμή κάποια κατάπτυστα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο με σκηνές Αστυνομικής Βίας ή σεξουαλικού περιεχομένου με «πρωταγωνιστές» αστυνομικούς. Η επιχείρηση αυτή απαξίωσης της ΕΛ.ΑΣ., όμως, δεν επηρεάζει τους πολίτες στο ποσοστό τουλάχιστον που θα επιθυμούσαν όσοι έχουν συλλάβει και επιχειρούν αυτό το σχέδιο, καθότι όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας της ΜΕΒ για την Ελληνική Αστυνομία τα πράγματα δεν είναι τόσο μαύρα όσο θέλουν να τα παρουσιάζουν κάποιοι.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες σε ένα μεγάλο ποσοστό που φτάνει το 40% επιβραβεύουν το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας ενώ ένα 55% λένε ότι δεν παράγει έργο.

Ο κόσμος λοιπόν δείχνει ανοχή γιατί γνωρίζει και αναγνωρίζει τα αυτονόητα. Ότι δηλαδή δεν μπορεί όταν ή ΕΛ.ΑΣ, είναι απούσα από επεισόδια να της γίνεται κριτική γιατί δεν κάνει συλλήψεις, όταν δε είναι παρούσα και δέχεται επιθέσεις από κουκουλοφόροι με καδρόνια και μολότοφ, να κατηγορείται γιατί αμυνόμενη κάνει χρήση δακρυγόνων.

Στην πατρίδα μας είναι γνωστό πως υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία για τη δράση των αστυνομικών οργάνων η οποία πηγάζει από το μακρινό παρελθόν, όταν η αστυνομία είχε εμπλακεί σε πολιτικές αντιδικίες ή είχε χρησιμοποιηθεί για την δίωξη πολιτών για την ιδεολογία τους.

Αυτό όμως δεν είναι επαρκής λόγος σήμερα, το 2007, να πηγαίνουμε από το ένα άκρο στο άλλο. Από την μία δηλαδή να υπερπροβάλλονται τα όσα πράγματι (απάνθρωπα και καταδικαστέα) συνέβησαν στο τμήμα της Ομόνοιας και από την άλλη να αποσιωπώνται ή να ελαχιστοποιούνται γεγονότα όπως η επίθεση που δέχτηκε και που είχε ως αποτέλεσμα το βαρύ τραυματισμό του Αξιωματικός της Υ.Α.Τ. στο Γκάζι, ή πράξεις βίας από τις οποίες τίθενται σε διακινδύνευση η σωματική ακεραιότητα και οι ιδιοκτησίες των πολιτών, η δημόσια ασφάλεια και η ελευθερία των οικονομικών συναλλαγών.

Οι πολίτες λοιπόν γνωρίζουν και αναγνωρίζουν αφενός ότι η σημερινή αστυνομία είναι αυτή που εξάρθρωσε την 17 Νοέμβρη με συστηματική δουλειά, που κέρδισε το στοίχημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων κάνοντας υπερήφανους όλους τους Έλληνες, που συνέλαβε τον επί δεκαετίες καταζητούμενο κακοποιό Παλαιοκώστα, καθώς και μόλις πρόσφατα τρία άτομα τους λεγόμενους «γκαζάκηδες».

Αφετέρου, όμως, δεν επιθυμούν να παρακολουθούν να μετέρχεται μεθόδους περασμένων δεκαετιών. Δεν τους αφορούν οι εσωτερικές έριδες και αντιδικίες οι οποίες διαιρούν το Σώμα. Αντίθετα, οι πολίτες επιθυμούν μία μοντέρνα αστυνομία που να είναι δίπλα τους, κοντά στην κοινωνία, ενιαία, με συλλογικότητα ανοιχτή στα νέα ρεύματα για να είναι και ο πολίτης δίπλα της.

Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει όλοι εμείς να αφήσουμε πίσω τις κακές στιγμές, να διδαχτούμε και να παραδειγματιστούμε. Οι μειοψηφίες των επίορκων που διασύρουν την ΕΛ.ΑΣ, στα μάτια των πολιτών πρέπει να απομονωθούν. Να βγουν μπροστά οι άξιοι και ικανοί που είναι ο πραγματικός καθρέπτης της.

Η εικόνα που διαμορφώνεται σήμερα για την Ελληνική Αστυνομία δεν της αξίζει σε καμία περίπτωση.

Του Αστυνόμου Α΄ κ. Ιωάννη ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑ

Πηγή Δημοσίευσης Άρθρου :

Περιοδικό «Αξιωματική Αστυνομία», σελ. 11
Τεύχος 14ο
Απρίλιος 2007

Εύρεση

Τα βιβλία μας...

Οι εφημερίδες σήμερα...