Ουσιαστικοί & όχι γραφειοκράτες - Του κ. Κων/νου ΓΚΑΪΝΤΑΤΖΗ

 

Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος σε ηλικία 18 ετών αποφάσισε να πραγματοποιήσει την μεγάλη εκστρατεία των Ελλήνων κατά των Περσών δεν σκέφθηκε ούτε στιγμή την απλή διαχείριση της κυριαρχίας των Μακεδόνων στον Ελλαδικό χώρο.Οραματίσθηκε κάτι μεγάλο και με όπλο του τις γνώσεις που σε παιδική ηλικία απέκτησε δίπλα στον μεγαλύτερο αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Αριστοτέλη ξεκίνησε την μεγαλύτερη και ενδοξότερη πολιτιστική εκστρατεία ανά τους αιώνες.Το παράδειγμά του ίσως θα έπρεπε να διέπει κι εμάς τους Νεοέλληνες που είμαστε απόγονοί του.Να μας εμπνέει το όραμα της επιτυχίας,αφού όμως φροντίσουμε να προετοιμασθούμε σωστά αποκτώντας τις γνώσεις που απαιτούνται σε νεαρή ηλικία.Να μην αρκούμαστε σε απλή διαχείριση καταστάσεων.Να μην διυλίζουμε τον κώνωπα και να μην γιγαντώνουμε άνευ λόγου την γραφειοκρατία.
Όσοι δεν συμβιβάζονται με τις επικρατούσες λογικές της εποχής μας περί απλής διαχείρισης των πραγμάτων γίνονται πρωτοπόροι. Καινοτομούν γιατί τολμούν αλλά και γιατί γνωρίζουν.Γιατί η παιδεία που έχουν αποκτήσει τους κάνει πιο εύστροφους από τους άλλους.Αρκεί να τολμούν να αμφισβητούν παγιωμένες γραφειοκρατικές αντιλήψεις.
Αντίθετα όσοι υστέρησαν σε απόκτηση γνώσεων και ανελίχθηκαν δι άλλων ατραπών μοιραία οδηγούνται στη στασιμότητα.Για ν’ αποδείξουν την οντότητά τους αρκούνται στην τυπολατρεία και στην αντιγραφή με πρόσχημα την υποκριτική επιδίωξη του τέλειου που σε τίποτα όμως δεν διαφοροποιεί την ουσία των πραγμάτων.
Όμως ποιοι πετυχαίνουν σήμερα και γιατί;Οι έχοντες αποκτήσει ουσιαστικές γνώσεις,είναι η απάντηση.Τούτοι είναι οι τολμηροί που επιχειρούν καινοτόμες λύσεις χωρίς να καθηλώνονται από στείρες αντιλήψεις και πρακτικές γραφειοκρατικής νοοτροπίας που οδηγούν σε στασιμότητα.Υπάρχει ουσία σε κάθε ενέργεια μας;Η απάντηση είναι πως άλλες φορές ναι κι άλλες όχι.Αν βλέπαμε πάντα με καθαρό μάτι την ουσία των πραγμάτων,ο καθένας θα φρόντιζε στον τομέα του να γίνει πιο πρακτικός και ουσιαστικός.Όταν σε μία πρόταση ένα κόμμα δεν αλλάζει το νόημά της, ποιος ο λόγος να το βάλουμε ή να μην το βάλουμε; Εξ’ άλλου υπάρχει και ο καθαρά υποκειμενικός τρόπος σκέψης και έκφρασης.
Ας πάψουμε,αν θέλουμε να πάμε μπροστά,να είμαστε μίζεροι και τυπολάτρες.Ας βλέπουμε την ουσία των πραγμάτων που οδηγεί στην πρόοδο.Βέβαια για να συμβούν αυτά πρέπει να είμαστε αυτάρκεις στις γνώσεις μας και να μην συμβιβαζόμαστε με τις κρατούσες λογικές περί απλής διαχείρισης των πραγμάτων.Διότι η μίζερη και στείρα επιμονή στην άνευ ουσίας τυπολατρεία οδηγεί σε στασιμότητα και ενίοτε σε οπισθοδρόμηση.Αντίθετα ο ρους της ιστορίας αλλάζει όταν ο ρεαλισμός κυριαρχεί.
Η εποχή μας εκ των πραγμάτων απαιτεί άλλες ταχύτητες.Δεν συγχωρεί λογικές γραφειοκρατικής αντίληψης. Απαιτεί γρήγορη και ουσιαστική αντιμετώπιση καταστάσεων.
Κι ας το καταλάβουν επιτέλους όλοι όσοι έχουν καθηλωθεί σε λογικές διαχείρισης ότι δεν πρέπει να τους διαφεύγει η ουσία. Γιατί η ουσία είναι που πάντα κάνει την διαφορά.Κι αν δεν την αντιληφθεί κανείς για να οραματισθεί κάτι μεγάλο,πάντα θα χαρακτηρίζει τις ενέργειές του η μίζερη γραφειοκρατική αντίληψη.

Του Αστυνόμου Α΄ κ. Κων/νου ΓΚΑΪΝΤΑΤΖΗ

Πηγή Δημοσίευσης Άρθρου:

Περιοδικό «Αξιωματική Αστυνομία»
Τεύχος 14ο
Μάιος 2007