Ομιλία Γεν. Γραμματέα Π.Ο.ΑΞΙ.Α. κ. ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑ Ιωάννη, στο 23ο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο, 3-4/12/2013

 

Ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Π.Ο.ΑΞΙ.Α.
κ. ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑ Ιωάννη
στο 23o Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο
3 & 4 Δεκεμβρίου 2013

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι δύσκολο και αν μη τι άλλο άχαρο το να επιχειρείς να κάνεις απολογισμό μιας χρονιάς μέσα στην οποία, είδαμε τις αποδοχές μας όχι μόνο να μειώνονται αλλά κυριολεκτικά να καταβαραθρώνονται σε επίπεδα προ 20ετίας. Αν σε αυτά προσθέσουμε τα διάφορα και παντός είδους χαράτσια που έχουν επιβληθεί στο σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας, τότε ο καθένας αντιλαμβάνεται γιατί κυριολεκτικά πλέον και όχι θεωρητικά κινούμαστε στα όρια της φτώχειας.

DSC 0334 403 600Η συμπεριφορά των κυβερνόντων ιδίως έναντι των Α/κών υπήρξε προσβλητική και απαξιωτική.

Σε ένα άρθρο μου που έχω δημοσιεύσεις πριν μερικούς μήνες καταδεικνύω με αριθμούς, οι οποίοι δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση, ποιοι πραγματικά πλήρωσαν το μάρμαρο των περσινών περικοπών.

Ενδεικτικά αναφέρω σ’ αυτό:
Α. Δύο χιλιάδες πεντακόσιες εβδομήντα επτά(2.577) ή ποσοστό 5% περίπου Αστυνομικοί όχι μόνο δεν είχαν μείωση στις αποδοχές τους, αλλά αντίθετα αναδρομική επιστροφή συνολικά στους 5 μήνες από 0 μέχρι 100€, δηλαδή αύξηση μέχρι και 20€ περίπου το μήνα. Αυτό οφείλεται στην μικρή αύξηση που είχε η κατηγορία αυτή στους Β.Μ., καθώς και στο ξεπάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων και του χρονοεπιδόματος.
Β. Εννέα χιλιάδες εξακόσιοι ογδόντα τέσσερις(9.684) Αστυνομικοί ή ποσοστό 17,716% είχαν μηνιαία μείωση από 0 μέχρι και 20€.
Γ. Το μεγαλύτερο ποσοστό, περίπου 30% ή δεκαέξι χιλιάδες τριακόσιοι τριάντα δύο (16.332) Αστυνομικοί είχαν μεσοσταθμική μείωση από 60 έως 80€ το μήνα.
Δ. Τετρακόσιοι εξήντα ένας(461) ανώτεροι Αξιωματικοί που μισθοδοτούνται με το μισθολογικό βαθμό Ταξιάρχου ή 2/3 ή 1/3 αυτού, είχαν συνολικά διπλάσια περίπου μείωση απ’ ότι είχαν και οι 12.261 Αστυνομικοί μαζί των ανωτέρω κατηγοριών (Α & Β)!!! Η μηνιαία μείωση γι’ αυτή την κατηγορία των Αξιωματικών ανέρχεται περίπου στα 300€.
Ε. Το σύνολο των ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. είχαν μεσοσταθμική μηνιαία μείωση από 450 έως και άνω των 800€ .
Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε την ισοπέδωση που υπέστησαν όσοι θεωρήθηκαν υψηλόμισθοι, κυρίως ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί, οι οποίοι έχουν δει το εισόδημά τους από το 2010 μέχρι και σήμερα να μειώνεται μέχρι και 50%, όπως από την πρώτη στιγμή είχαμε καταγγείλει.

Ως συνδικαλιστικό κίνημα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τη χρονιά που πέρασε δώσαμε τις μάχες μας από την πρώτη γραμμή. Συνοψίζοντας αυτή την αγωνιστική μας πορεία επισημαίνω ότι υπήρξαν εκατοντάδες παρεμβάσεις τόσο σε επίπεδο κινητοποιήσεων, επαφών και συναντήσεων με πολιτικά κόμματα και θεσμικούς παράγοντες αλλά και ανακοινώσεων, δημόσιων τοποθετήσεων κλπ.

Με τις δράσεις μας αυτές διασφαλίσαμε την μη εγγραφή στον προϋπολογισμό του 2014, των ψηφισθέντων περικοπών στο Ν.4093/2012 που προέβλεπε ως γνωστόν περαιτέρω περικοπές 80.000.000 € για τούς εν ενεργεία και 140.000.000 € για τους συνταξιούχους.

Όμως δεν εφησυχάζουμε. Επιδίωξή μας πρέπει να είναι και η κατάργηση δια νόμου των διατάξεων που προβλέπουν αυτές τις περικοπές, αλλιώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ενεργοποίησης τους σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά στην εκτέλεση των προϋπολογισθέντων του 2014. Παράλληλα αναμένουμε και τους επισημοποίηση του πλεονάσματος από την EUROSTAT στα τέλη Μαρτίου, ώστε να απαιτήσουμε την αποκατάσταση των αδίκων που ο ίδιος άλλωστε ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί.

Στο διάστημα αυτό επίσης πρέπει να καταγραφούν οι θετικές παρεμβάσεις μας για την αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών, ο αγώνας με θετική έκβαση που δώσαμε για την υπαγωγή του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. στο Υπουργείο μας, ούτως ώστε να αποφύγουμε την σκόπελο των ρυθμίσεων ΒΡΟΥΤΣΗ για τον υπολογισμό του εφάπαξ που ουσιαστικά το μειώνει στη μέση. Επίσης η χρηματοδότηση του Μ.Τ.Σ. από τον κρατικό προϋπολογισμό με 180€ ώστε να καταστεί η δυνατή η καταβολή των ΒΟΕΑ που καθυστέρησαν από το 2009.

Να σημειώσω επίσης ότι ύστερα και από την σχετική επισήμανση της Ένωσης Αξιωματικών Δυτικής Ελλάδος και τις σχετικές παρεμβάσεις μας, πετύχαμε την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων 2012 σε μία κατηγορία Αξ/κών που το δικαιούται μετά τις αναδρομικές μειώσεις από τον Αύγουστο του 2012 και που η υπηρεσία ουδόλως είχε σκοπό να πράξει.

Να επισημάνω ακόμα ότι τον αγώνα που έδωσα με προσωπικές παρεμβάσεις στην αρμόδια υπηρεσία φορολογικών υποθέσεων του Υπουργείου Οικονομικών, όταν διαπίστωσα ότι από τα εκκαθαριστικά της Εφορίας της Δ/νσης Χρηματικού δεν είχε αφαιρεθεί αναδρομική μείωση των 5 τελευταίων μηνών, δηλαδή από τον Αύγουστο του 2012 και πάρα την αντίδραση υπηρεσιακών παραγόντων που θεωρούσαν ότι αυτό δεν ήταν εφικτό να γίνει. Πάρα ταύτα προκαλέσαμε την έκδοση εγκυκλίου από το Υπουργείο Οικονομικών. Το γεγονός αυτό είχε αποτέλεσμα να έχουμε μείωση φόρου για τις αποδοχές του 2013 τουλάχιστον 500€ ο καθένας μας.

Να σημειώσω ακόμη την προ ημερών συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο οποίος είδε θετικά τα ζητήματα που του θέσαμε τόσο για την διεύρυνση του Δ.Σ. του Μ.Τ.Σ. με τη συμμετοχή μας σε αυτό, τη βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας στα στρατιωτικά νοσοκομεία, την σίτισή μας στις Λέσχες του Στρατού κλπ.

DSC 0337 800 537Άφησα στο τέλος το μέτωπο που αναίτια και αιφνιδιαστικά άνοιξε με υπαιτιότητα της ηγεσίας μας, πολιτικής και φυσικής, όταν ξαφνικά και κάτω από την πίεση των γεγονότων με άκυρες και αψυχολόγητες ενέργειες στοχοποιήθηκε το σύνολο της Ελληνικής Αστυνομίας ως δήθεν θύλακες της Χρυσής Αυγής, με αποτέλεσμα επί ένα και πλέον μήνα να απολογούμαστε προσπαθώντας να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Αναγκαστήκαμε έτσι να ζητήσουμε και πετύχαμε την στήριξη από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και των πολιτικών κομμάτων προεξάχοντος του Προέδρου της Βουλής που όλοι είδαν και επισήμαναν το πρόβλημα που έτεινα να δημιουργηθεί στις τάξεις της αστυνομίας και στην γενικότερη εικόνα της στην Ελληνική ς κοινωνίας. Όλοι πλην δυστυχώς της ηγεσίας μας. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά στα πλαίσια των ερευνών που ακολούθησαν διασύρθηκαν και διαπομπεύτηκαν συνάδελφοί μας γιατί έτυχε να έχουν στην κατοχή τους πέντε ή δέκα φυσίγγια απ’ τα νομίμως δικαιολογούμενα ή ‘ένα taiser ή είχαν την ατυχία να βρεθούν στα ερμάρια χάπια υπνοστεντον από τα εκατοντάδες υπάρχοντα στα γραφεία των Αξιωματικών υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν ως κοινοί εγκληματίες με χειροπέδες στα εισαγγελικά γραφεία και στα δικαστήρια την ίδια ώρα που κάποιοι δημοσιογράφοι σουλατσάριζαν στα ίδια γραφεία με τα χέρια στις τσέπες. Όλοι αυτοί οι συνάδελφοί μας πότε θα αποκατασταθούν. Αλήθεια θα νιώσεις κάποιος την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη.

Κυριές και κύριοι συνάδελφοι,

Σίγουρα υπάρχουν πολλά θέματα που μπορούμε να τρέξουμε και να αναδείξουμε στο προσεχές διάστημα, αν όχι τόσο στα οικονομικά, σίγουρα στο θεσμικό επίπεδο υπάρχουν θέματα που μπορούμε και πρέπει να αναδείξουμε και να επιδιώξουμε την επίλυση τους. Η έλλειψη οικονομικών πόρων δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε τέλμα και αδράνεια, για το σκοπό αυτό περιμένουμε από εσάς και σήμερα αλλά και στο υπόλοιπο διάστημα να ακούσουμε τους προβληματισμούς σας τιε προτάσεις, τις θέσεις αλλά και τις παρατηρήσεις σας. Η αγωνιστική μας διάθεση και πορεία δεν πρέπει να ανασταλεί ούτε να διακοπεί με κάθε είδους μεθόδευση. Τα θετικά στοιχεία που επισήμανα παραπάνω μας ενθαρρύνουν προς τούτο αλλά και μας δεσμεύουν παράλληλα να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά τον αγώνα μας ενδυναμωμένοι και με την δική σας μαζική συμμετοχή σε αυτόν. Γνώμονας της αγωνιστικής μας πορείας πρέπει μνα είναι η επίτευξη των συνδικαλιστικών μας στόχων χωρίς να προκαλούμε την δοκιμαζόμενη κοινωνία. Το να παραμείνει η φλόγα του αγώνα άσβεστη πρέπει να αποτελεί ένα στοίχημα και για την ομοσπονδία αλλά και για όλους μας. Στο χέρι μας είναι το στοίχημα αυτό να το κερδίσουμε.

Γιατί όπως έχει πει και ο Αριστοτέλης ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ. «Και αν εξεράθει το κλαρί, χλωρή είναι ακόμα η ρίζα».