Ομιλία Προέδρου της Π.Ο.ΑΞΙ.Α. Α/Δ’ κ. ΓΕΩΡΓΑΤΖΗ Δημητρίου στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Αξ/κων ΕΛ.ΑΣ. Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

 

Κύριοι εκπρόσωποι των κομμάτων, φορέων και οργανώσεων,

Κύριε Επιθεωρητά,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αγαπητοί Συνάδελφοι του Διοικητικού Συμβουλίου – Κύριε Πρόεδρε

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (Π.Ο.ΑΞΙ.Α.), σας μεταφέρω τους θερμούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς και τις ευχές, για επιτυχία της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσής σας, της κορυφαίας αυτής συνδικαλιστικής εκδήλωσης.


Ειλικρινά χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σήμερα εδώ, αφενός, γιατί βρίσκομαι κοντά σε φίλους συνδικαλιστές και φίλους συναδέλφους και αφετέρου και κυριότερο γιατί βρίσκομαι στο βήμα ενός σωματείου και επιτρέψτε μου να κυριολεκτήσω που αγωνίζεται και διεκδικεί χωρίς τυμπανοκρουσίες και είναι παρόν στις διεκδικήσεις και στη προβολή τόσο των τοπικών προβλημάτων όσο και των γενικότερων που μας απασχολούν ως Αστυνομικούς και δη ως Αξιωματικούς.

SDC10059


Στα όσα γλαφυρά παρουσίασε ο Πρόεδρος και φίλος Τάσος ΔΡΑΓΟΥΔΑΚΗΣ, θα ήθελα μόνο να συμπληρώσω ότι το συνδικαλιστικό μας κίνημα και σε αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο στάθηκε όρθιο, προσπάθησε, πολέμησε με όλα τα όπλα που διαθέτει.
Θα μου πείτε ίσως ποια τα αποτελέσματα; Μήπως ήταν περιορισμένα;
Η απάντηση είναι ίσως ναι…
Και όμως, κανείς δεν θα ήθελε να σκεφτεί τι άλλο ισοπεδωτικό γκρέμισμα θα υπήρχε στον Οργανισμό μας αν δεν είχαμε δραστηριοποιηθεί για να διασώσουμε, ότι στο τέλος μπορέσαμε και καταφέραμε. (νέο ασφαλιστικό, περικοπές δαπάνες, περικοπές επιδομάτων, νέο μισθολόγιο κτλ.)
Το λέω αυτό γιατί πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε για την ανάγκη συστράτευσης, γύρω από τις Ενώσεις μας και την Ομοσπονδία, προκειμένου να γίνουμε δυνατότεροι και αποτελεσματικότεροι, για να μπορέσουμε με τη δυναμική του αγώνα μας να συνεχίσουμε τις σκληρές μάχες που θα χρειασθεί να δώσουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Είναι γνωστό πως η λειτουργία της Αστυνομίας χαρακτηριζόταν διαχρονικά από αρκετές ελλείψεις που παρεμποδίζουν την επιτέλεση του υψηλής ευθύνης έργου της. Ελλείψεις όμως πάντα θα υπάρχουν, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Και εμείς μέσα από τις ελλείψεις αυτές καλούμαστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και μέχρι στιγμής χάρη στο φιλότιμο και την ευσυνειδησία των αστυνομικών θεωρώ ότι το έχουμε καταφέρει.
Όμως κυρίες και κύριοι τα τελευταία δυο χρόνια δυστυχώς με την ισοπεδωτική πολιτική που εφαρμόστηκε έχουμε ΄΄πιάσει πάτο΄΄.
Οι ελλείψεις αυτές αυτή την ώρα δεν δικαιολογούνται, πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα για να γίνει πιο εύκολο και αποτελεσματικό το έργο της Αστυνομίας.
Είναι ανάγκη η προσπάθεια μας να συνεχιστεί και να κορυφωθεί για να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας ένα περιβάλλον στο οποίο θα μπορούν να ζουν να εργάζονται και να δημιουργούν, δηλαδή ένα ασφαλές περιβάλλον.
Απαιτείται λοιπόν ανύψωση του ηθικού του ανθρωπίνου δυναμικού για να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος, που θα επιτρέπει στους συναδέλφους να αποδίδουν τα μέγιστα.
Συνεχίζοντας δεν μπορώ παρά να κάνω μια τραγική διαπίστωση: οι κυβερνώντες μας κατατάσσουν σε υπαλλήλους τελευταίας κατηγορίας όταν πρόκειται για παροχές και σε πρώτης όταν πρόκειται για υποσχέσεις. Γι’ αυτό για μια ακόμη φορά καλώ από το βήμα αυτό τα πολιτικά κόμματα και τους πολιτικούς φορείς να αποσαφηνίσουν τις θέσεις τους και το πρόγραμμά τους για την Ελληνική Αστυνομία, να αποτυπώσουν ξεκάθαρα τι σκέφτονται και πως μας βλέπουν για να έχουμε και εμείς ως πολίτες αυτού του τόπου εικόνα για το τι πρέπει να πράξουμε.
Δεν μπορώ όμως να μην επισημάνω κάποια πράγματα ή καταστάσεις που βιώνουμε σαν πολίτες με κρίση και γνώμη γι’ αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και μας αφορούν.
Με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές εκφράστηκε η καθολική βούληση του λαού μας για την αλλαγή των πολιτικών που εκπορεύονται από το Μνημόνιο και των αρνητικών συνεπειών που προκαλεί στην κοινωνία και στην ίδια την οικονομία της χώρας. Υπενθυμίζω ότι το συνδικαλιστικό μας κίνημα πολύ έγκαιρα, σχεδόν από την αρχή, διαχώρισε τη θέση του και κατήγγειλε τις πολιτικές αυτές που οδήγησαν την κοινωνία στη φτώχεια και στο μαρασμό και διέλυσαν την κοινωνική συνοχή. Προς τούτο πέραν των όποιων παρεμβάσεων μας προς τους Κυβερνώντες προχωρήσαμε και σε μια σειρά πρωτοβουλιών και συναντήσεων με καθαρό αντιμνημονιακό περιεχόμενο. (συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ε.Κ. κ. Martin Schulz, κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες στις πρεσβείες, στην Ε.Ε. κλπ). Στην πορεία μας αυτή συναντηθήκαμε με χιλιάδες εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους και νέους στους ίδιους αγώνες.
Αυτό καταδεικνύει ότι το συνδικαλιστικό μας κίνημα δεν λειτουργεί στενά συντεχνιακά, περιχαρακωμένο σε ένα περιοριστικό συνδικαλιστικό ρόλο με άποψη μόνο για τα του οίκου μας, αλλά ότι αφουγκράζεται τις κοινές αγωνίες και τα προβλήματα των συμπολιτών μας.
Καταγράφουμε τον προβληματισμό μας και αρθρώνουμε ένα ώριμο συνδικαλιστικό λόγο, χωρίς κραυγές και περιττές εξάρσεις για εντυπωσιασμό των συναδέλφων μας ή και όσων άλλων κοινωνικών φορέων και πολιτικών κομμάτων παρακολουθούν και στηρίζουν τη δράση μας.
Η περίοδος που διανύουμε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εξακολουθεί να είναι ρευστή πολιτικά. Το μέλλον προδιαγράφεται αβέβαιο και μάλλον εξαιρετικά δυσοίωνο, όποιες κι αν είναι οι πολιτικές εξελίξεις. Το πολιτικό σύστημα δυστυχώς με ευθύνη του συνεχίζει να απαξιώνεται χωρίς να διαφαίνεται ελπίδα εξόδου από την κρίση. Γι’ αυτό όλα τα πολιτικά κόμματα που διεκδικούν την ψήφο μας θα πρέπει να συμπεριφερθούν υπεύθυνα και χωρίς ιδιοτέλεια δείχνοντας ότι τουλάχιστον έχουν διδαχθεί από το πρόσφατο παρελθόν και τις εξαγγελίες του τύπου «λεφτά υπάρχουν».
Δυστυχώς όμως αποδείχθηκε ότι πολιτικά κόμματα δεν σκέφτονται οριζόντια -πως θα οργανώσουν την κοινωνία, πως θα βελτιώσουν την ζωή των ανθρώπων- αλλά κάθετα -πως θα διασωθούν αυτά και το περιβάλλον τους ως προς την εξουσία ή πως θα υπηρετήσουν καλύτερα μια ιδεολογία που ελάχιστα ακουμπά τις σημερινές συνθήκες ζωής. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον καλούμαστε να χαράξουμε τα επόμενα βήματά μας, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα των μελών μας, τα συμφέροντα του αστυνομικού οργανισμού που υπηρετούμε.
Σε μια νεωτερική κοινωνία και μια ώριμη δημοκρατία θα ήταν αυτονόητο ότι ψηφίζουμε για να μπορούμε να έχουμε κυβέρνηση. Και αυτό είναι απαίτηση πλέον ολόκληρου του ελληνικού λαού. Δεν μας κυβερνούν κάποιοι εκπρόσωποι του θεού στη γή, ούτε είμαστε φύσει και θέσει υπήκοοι κάποιων.
Περιμένουμε να υπερασπιστούν τα συμφέροντά μας, αλλά να φροντίσουν επίσης συνολικά και το συμφέρον της κοινωνίας μας. Εμείς διευθύνουμε και χτίζουμε διαρκώς την κοινωνία που θέλουμε. Δεν είναι κάτι που γίνεται αυτόματα ούτε από τη μοίρα. Στις νεωτερικές κοινωνίες, εμείς παίρνουμε τη ΄΄μοίρα΄΄ στα χέρια μας.
Εδώ από την ακριτική περιοχή της Θράκης, που βρισκόμαστε σήμερα, σε μια ευαίσθητη εθνικά περιοχή της πατρίδας μας, τονίζω και πάλι ότι έχουμε όλοι χρέος να σκύψουμε με μεγαλύτερη προσοχή και ευαισθησία στα προβλήματα των συναδέλφων μας και των συμπολιτών μας -ιδιαίτερα αυτών που τα εξοντωτικά μέτρα έχουν αφήσει άνεργους- να ερμηνεύσουμε σωστά τον προβληματισμό τους και να πράξουμε ανάλογα.
Να μη λησμονούμε ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι η μόνη κρατική οντότητα που καλείται να αντιμετωπίσει αυξημένες προκλήσεις και υποχρεώσεις πέραν των συνήθων καθηκόντων στον τομέα της ασφάλειας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεν υπάρχουν περιθώρια για την εκ του ασφαλούς και από μακράν κριτική. Αντίθετα χρειάζεται συλλογική συμμετοχή, αυτοκριτική και διάθεση για ουσιαστική συμβολή στις εξελίξεις.
Γι’ αυτό λοιπόν σας καλώ όλους και όλες μαζί, ενωμένοι με διαρκή αγώνα να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και τις δυσκολίες που βάζουν στο δρόμο μας και να κάνουμε πράξη τα οράματα, τις προσδοκίες και τους στόχους των συναδέλφων μας, για μια πραγματικά νέα, σύγχρονη, δημιουργική, αποτελεσματική και αναγεννημένη Αστυνομία, στο ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον που όλοι μας βιώνουμε.


Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου
Καλή Επιτυχία στην Γενική Συνέλευσή σας – Καλή επιτυχία στους υποψηφίους
και Καλή και Επιτυχή πορεία
στα συνδικαλιστικά μας δρώμενα.

Σας ευχαριστώ πολύ.