Επιστολή (Π.Ο.ΑΞΙ.Α.- Π.Ο.ΑΣ.Υ.) στους Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων

 

Αξιότιμοι κύριοι,


Στις 3 Δεκεμβρίου 2011 αρχίζει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του ετήσιου, τακτικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2012, ο οποίος ακολουθώντας πιστά τις επιταγές του Μνημονίου και των τροϊκανών, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, προβλέπει δραστικές περικοπές τόσο των λειτουργικών δαπανών της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και αυτών για την μισθοδοσία, τις συντάξεις και άλλες τρέχουσες υποχρεώσεις προς τρίτους (ΟΠΑΔ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, πρατήρια καυσίμων κλπ).


Με όλη τη σοβαρότητα που διακρίνει τη συνδικαλιστική μας δράση, μακριά από συντεχνιακές λογικές, με την παρούσα, θέλουμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας ότι αν δεν αναθεωρηθεί η ακολουθητέα πολιτική και δεν χρηματοδοτηθεί επαρκώς η λειτουργία των αστυνομικών υπηρεσιών, η εσωτερική ασφάλεια της χώρας θα τιναχθεί κυριολεκτικά στον αέρα. Όσο κι αν μείνει ανεπηρέαστος ο αστυνομικός από την καταβαράθρωση των αποδοχών του και την ηθική απαξίωση που βιώνει καθημερινά, το 2012 θα πολλαπλασιάσουν οι ήδη παρατηρούμενες παρενέργειες, όπως αδυναμία έγκρισης μετακινήσεων εκτός έδρας, αδυναμία εκτελέσεων μεταθέσεων, αδυναμία αγοράς νέου εξοπλισμού και κάθε είδους αναλώσιμων υλικών, αδυναμία σίτισης των κρατουμένων, αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών των κοινωφελών οργανισμών (φως, νερό, τηλέφωνα, φυσικό αέριο, κλπ, κλπ.
Σας ενημερώνουμε, επίσης, ότι πέρυσι, οι ετήσιες απώλειες των συναδέλφων μας, λόγω της στυγνής φορολογίας και των περικοπών σε μισθούς, δώρα και επιδόματα, κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο από 3.000 έως και 7.000 ευρώ περίπου, ενώ η ίδια και χειρότερη αφαίμαξη συνεχίζεται και φέτος με τις πρόσθετες φορολογήσεις και τα χαράτσια κάθε είδους που συνοψίζονται σε επιπλέον μειώσεις από 2.000 έως και 3.500 ευρώ.
Επιπλέον, ο συνολικός προϋπολογισμός δαπανών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, απέχει από τις πραγματικές ανάγκες για τον ριζικό εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών και τον εφοδιασμό των αστυνομικών με αξιόπιστο τεχνολογικό εξοπλισμό και ασφαλή μέσα ενάσκησης των καθηκόντων του. Ούτε καν λαμβάνει υπόψη του το κατεπείγον αίτημά μας για την αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας, τη σωτηρία των ασφαλιστικών ταμείων κλπ.
Όπως, είναι ήδη γνωστό, ενώ το Αρχηγείο από το 2010 ζητούσε συγκεκριμένες πιστώσεις ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τις ανάγκες του προσωπικού και των υπηρεσιών, μετά τις οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών το ποσό αυτό διαμορφώθηκε τελικά σε μόλις 1.782.950.000 ευρώ, για να ακολουθήσουν νέες συμπιέσεις όλων των Κωδικών του προϋπολογισμού, ώστε το τρέχον έτος 2011 τα έξοδα να διαμορφώνονται ήδη στα 1.520.000.000 ευρώ περίπου, δηλαδή κατά 262.000.000 ευρώ λιγότερα. Ο παραλογισμός συνεχίζεται όμως και για το 2012, καθώς σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που αναφέρονται στον υπό ψήφιση προϋπολογισμό, οι ανάγκες πρέπει να καλυφτούν με μόλις 8.000.000. ευρώ επιπλέον, τα οποία δεν επαρκούν ούτε καν για τις προσλήψεις νέου ένστολου προσωπικού.
Σας επισημαίνουμε, επίσης, ότι εξακολουθεί να υπάρχει η αβεβαιότητα με τα πενθήμερα, τα νυκτερινά, τα οδοιπορικά παρελθόντων ετών ύψους 25.000.000 ευρώ, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της Ηγεσίας.
Το μόνο παρήγορο, ύστερα από τα αλλεπάλληλα αιτήματά μας, είναι ότι επιτέλους αποφασίστηκε η σύσταση ειδικής επιτροπής, αποτελούμενης από υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους των συνδικαλιστικών μας φορέων, με έργο την εκπόνηση μελέτης σχετικά με το Ειδικό μισθολόγιο των Σωμάτων Ασφαλείας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τούτο δεν θα αποτελέσει το εύσχημο πρόσχημα για τον ντεφάκτο σφαγιασμό των αποδοχών των ενστόλων, γι’ αυτό και επισημάνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή των ραγιάδων.
Εκ κατακλείδι, παρά το κλίμα συναίνεσης, είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι απορρίπτουμε τα αντιαστυνομικά μέτρα που λαμβάνονται στο όνομα της εξυγίανσης της εθνικής οικονομίας και απαιτούμε από την Κυβέρνηση αλλαγή πλεύσης.
Επιτακτική ανάγκη η πολιτική αντιμετώπιση των θεμάτων εσωτερικής ασφάλειας ως ύψιστης προτεραιότητας ζήτημα για τη νέα Κυβέρνηση.
Στο αγαθό της ασφάλειας του πολίτη δεν χωρούν εκπτώσεις και περικοπές!


ds poaxia_poasy_no_sfrag