Ανακοίνωση (Π.Ο.ΑΞΙ.Α.-Π.Ο.ΑΣ.Υ.) για τις νέες περικοπές

 

ΝΕΟ ΡΙΦΙΦΙ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΜΑΣ –
ΜΑΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΜΕ ΜΙΣΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ!!!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

 

Μαύρο φθινόπωρο αναμένεται για τους ένστολους, μετά το νέο ριφιφί στις τσέπες μας εν μέσω θέρους, που προετοιμάζει η κυβέρνηση.
Όπως έγκαιρα σας είχαμε ενημερώσει με σχετικές ανακοινώσεις μας, στην εισηγητική έκθεση του Εφαρμοστικού Νόμου Νο 2, προβλεπόταν η μείωση του Επιδόματος Ειδικής Απασχόλησης κατά 50%.

Άμεση ήταν η αντίδρασή μας και ύστερα από μια σειρά επαφών και διαβουλεύσεων με κυβερνητικούς παράγοντες, λάβαμε τη διαβεβαίωση, ότι τελικά οι ένστολοι θα εξαιρούντο από την μείωση του ανωτέρω επιδόματος –αφού ήδη πέρυσι είχαμε υποστεί τις μεγαλύτερες περικοπές από την μείωση των επιδομάτων μας σε σχέση με τους άλλους εργαζομένους του Δημοσίου Τομέα, εξαιτίας ακριβώς του επιδοματικού χαρακτήρα του μισθολογίου μας, γεγονός το οποίο έχουμε επισημάνει και αναδείξει επί σειρά ετών, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουμε δυστυχώς εισακουστεί- και το όλο ζήτημα θα επανεξετάζετο από την αρχή, κατά την συζήτηση του νέου μισθολογίου, τον μήνα Σεπτέμβριο.
Αντ’ αυτού όμως, η κυβέρνηση τηρώντας την πάγια τακτική της, αυτή δηλαδή του αιφνιδιασμού, χωρίς να προηγηθεί έστω ένας υποτυπώδης διάλογος ή διαβούλευση -απλά έτσι μας βολεύει έτσι πράττουμε- και θέλοντας προφανώς να δείξει ότι τηρεί στο ακέραιο τις κρυφές και φανερές δεσμεύσεις της στους «σωτήρες – δανειστές» μας, κατέθεσε τροπολογία – προσθήκη την 29/07/2011, σε νομοσχέδιο η συζήτηση του οποίου αρχίζει σήμερα στη Βουλή, με την οποία περικόπτεται τελικά και μάλιστα αναδρομικά από 01/07/2011, το επίδομα ειδικής απασχόλησης κατά 20%.

Το εν λόγω επίδομα κλιμακώνεται ανάλογα με το βαθμό εκάστου ένστολου και μειώνεται, ως εξής:

 

Βαθμός Επίδ. Ειδικής Απασχόλησης Μηνιαία Μείωση
Ανώτατοι Αξιωματικοί 345,70€ 69,14 €
Ανθυπαστυνόμοι έως Αστυνομικοί Διευθυντές 195,11€ 39,02 €
Δόκιμοι Υπαστυνόμοι, Αστ/κες &Αρχ/κες 144,92€ 28,98 €

 

Δεδομένου, ότι η μηνιαία συντάξιμη κράτηση των 176,00 € πραγματοποιείται επί του ως άνω επιδόματος (ειδικής απασχόλησης) για τους παλαιούς ασφαλισμένους, πιθανολογείται ότι θα έχει επιπτώσεις και στις συντάξιμες αποδοχές αυτών.

Λαμβανομένου υπόψη, ότι η κράτηση αυτή θα πραγματοποιηθεί -σύμφωνα με την Διεύθυνση Διαχείρισης Χρηματικού- με την μισθοδοσία του μηνός Οκτωβρίου και λόγω της αναδρομικότητας του μέτρου από 01/07/2011, σημαίνει αυτόματα ότι το ύψος της παρακράτησης θα ανέλθει κλιμακωτά από 115, 156 μέχρι και 276,66 ευρώ!!!
Με την πρόσθεση της εισφοράς 3% υπέρ ΟΑΕΔ, αναδρομικά μάλιστα από 01/01/2011, που θα γίνει αθροιστικά σε 5 δόσεις από 1η Αυγούστου, δηλαδή περίπου 200ευρώ κατά Μ.Ο., την αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης κατά 33,33 ευρώ για την εφορία λόγω της μείωσης του αφορολογήτου στα 8.000,00 ευρώ, τότε μιλάμε για ένα ποσό των 500 περίπου ευρώ, που θα παρακρατηθεί συνολικά από τους ένστολους εργαζόμενους τον μήνα Οκτώβριο. Δεδομένου επίσης, ότι από τον μήνα Οκτώβριο σταματάει η καταβολή της αποζημίωσης για την νυχτερινή απασχόληση, αφού το σχετικό κονδύλιο -όπως επισημαίνει η Δ/νση Οικονομικών σε σχετικό εισηγητικό της- εξαντλείται το μήνα Αύγουστο, τότε οι αποδοχές μας τον μήνα Οκτώβριο θα είναι μειωμένες έως και 700 ευρώ. Δεν θα πρέπει επίσης να μας διαφεύγει το γεγονός της εισφοράς αλληλεγγύης 2% στο σύνολο των αποδοχών μας. Π.χ. για το έτος 2010 με 25.000,00€ εισόδημα η ανωτέρω εισφορά ανέρχεται στα 500€. Όπως επίσης και το πάγωμα των μισθολογικών προαγωγών και ωριμάνσεων.
Αναρωτιόμαστε, μπορεί άραγε κάποιος να ανταπεξέλθει στις στοιχειώδεις οικογενειακές του υποχρεώσεις μετά από όλα αυτά; Οι δε κυβερνητικοί παράγοντες που σχεδίασαν και φόρτωσαν με έκτακτες εισφορές και μειώσεις και μάλιστα αναδρομικά τους μισθούς μας τα έχουν λάβει αυτά υπόψη τους; το μόνο δηλαδή που έχει σημασία είναι να βγουν οι αριθμοί και ας πεθάνουν οι άνθρωποι;

Κύριοι της κυβέρνησης,

Ως Ένστολοι Πολίτες, ποτέ δεν αρνηθήκαμε να συμβάλλουμε στην προσπάθεια εξόδου της Πατρίδας μας από την οικονομική κρίση στο μέτρο όμως και το ποσοστό που μας αναλογεί και που σηκώνουν οι πλάτες μας. Με τα νέα όμως δυσβάσταχτα σε βάρος μας μέτρα, μετά και την περυσινή κατά 25% μείωση των αποδοχών μας, μας οδηγείτε στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Γι’ αυτό κάνουμε έκκληση: ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΤΩΡΑ!!!

Κύριε Αρχηγέ,

Ηγείστε ενός Οργανισμού, ο οποίος λόγω των ατελείωτων περικοπών βρίσκεται στα όριά του και λειτουργεί μόνο χάρη στο φιλότιμο και την ευσυνειδησία του προσωπικού του. Ενός προσωπικού όμως στο οποίο εντείνεται και αυξάνεται το κλίμα ανησυχίας με τις εξελίξεις αυτές.
Σε συνδυασμό δε με το γεγονός ότι έχει διαταραχθεί πλέον το κλίμα εμπιστοσύνης -το οποίο οικοδομήσαμε με τόσο κόπο τα προηγούμενα χρόνια με την Ελληνική Κοινωνία- εξ’ αιτίας της άκρατης χρησιμοποίησής μας από την κυβέρνηση ως κατασταλτικού μηχανισμού έναντι του λαού που παλεύει να περισώσει ότι μπορεί από τις κατακτήσεις και το εισόδημά του που λεηλατείται καθημερινά, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος να καταπέσει και το ηθικό του, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Γι’ αυτό, σας καλούμε στεκόμενος στο ύψος των περιστάσεων, να μεταφέρετε την πραγματική εικόνα των προβλημάτων στην πολιτική μας ηγεσία και αν χρειασθεί να αντιδράσετε ηχηρά, ενθυμούμενος και το συνδικαλιστικό σας παρελθόν, θέτοντας την προ των ευθυνών της για την όποια κατάληξη θα έχει η συνέχιση αυτής της πολιτικής, ειδικά έναντι σε μια κοινωνική ομάδα όπως οι ένστολοι με περιορισμένα περιθώρια αντίδρασης.
Εμείς από την πλευρά μας, θα σταθούμε αρωγοί στις προσπάθειές σας, όπως επίσης είμαστε και έτοιμοι να συμβάλλουμε με τις προτάσεις μας στη δημιουργία ενός απλού, ευέλικτου και σύγχρονου μισθολογίου, το οποίο μακριά από λαϊκισμούς και εφήμερες εντυπώσεις θα εγγυάται ένα μίνιμουμ βασικών συνιστωσών και παραμέτρων και θα εξασφαλίζει το εισόδημα των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., καθώς θα έχει κύρια κριτήρια την παραγωγικότητα, την ευθύνη, τις γνώσεις, και χρόνο απασχόλησης του καθενός όπως άλλωστε έχει και από τα συνέδριά μας αποτυπωθεί και δημοσιοποιηθεί.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι Ομοσπονδίες μας, δεν πρόκειται να μείνουν ακροατές ή απλοί θεατές των παραπάνω εξελίξεων. Να γνωρίζουν οι ιθύνοντες, ότι για μας ο μήνας Αύγουστος, θα είναι μήνας ετοιμότητας, διαρκών παρεμβάσεων και αντιδράσεων όταν και όπου χρειαστεί.

 

ds poaxia_poasy_no_sfrag