Ημερολόγιο

Μάρτιος.2024
19
Τρίτη
09:34
BuaXua Calendar

Επισκέπτες

Σήμερα 10

Εβδομάδα 48

Μήνας 1317

Σύνολο 467182

Το περιοδικό μας...

Συμβολή Δ.Ε.Ε. στην εξιχνίαση εγκλημάτων - Του κ. Δημητρίου ΜΠΕΤΤΑ

 

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Αξιωματικών Αττικής κ. Δημήτρης Μπέττας, με παρέμβαση του σημειώνει ότι «η συλλογή και εκμετάλλευση των στοιχείων που καταλείπονται στους τόπους τέλεσης εγκλημάτων, είναι εργαλείο στα χέρια όλων μας...Θέσεις, απόψεις οι οποίες έχουν "αναδειχτεί" μέσα από έρευνα(!), η οποία δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο τεύχος του περιοδικού δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα... Μια σοβαρή έρευνα θα αποδείκνυε το σχετικά αντίστροφο των ποσοστών συμμετοχής «εργαστηρίων» και «κόσμου» στις εξιχνιάσεις εγκλημάτων με άγνωστο δράστη...

Στην πραγματικότητα, οι επιστημονικοτεχνικές αποφάνσεις - συμπεράσματα που προκύπτουν από τις εξετάσεις / αναλύσεις ιχνών και πειστηρίων εγκλημάτων από εμπειρογνώμονες της Δ.Ε.Ε, τείνουν να γίνουν η μόνη απόδειξη...

Αυτό που χρειάζεται η αστυνομία, όσο αφορά την έρευνα των στοιχείων, είναι η προσήλωση όλων στους κανόνες που την διέπουν (ανέπαφο του χώρου, εξειδικευμένα και εκπαιδευμένα στελέχη, καθορισμός έμπειρου ανακριτικού υπαλλήλου ως Αρχηγού της Σκηνής του Εγκλήματος., διαρκή εκπαίδευση του όλου προσωπικού... καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ Υπηρεσιών - Αρχών ...συνεισφέροντας ο καθένας από το μετερίζι, εφ' ω ετάχθη).

Η συλλογή και εκμετάλλευση των στοιχείων που καταλείπονται στους τόπους τέλεσης εγκλημάτων, είναι εργαλείο στα χέρια όλων μας. Μια σοβαρή, σφαιρική έρευνα για την αποτελεσματικότητα των στοιχείων αυτών πρέπει να εμπεριέχει τη δέουσα στατιστική και με τους κανόνες της αναλυτικής, λογική. Η έρευνα που παραθέτει απλώς στοιχεία και δη λανθασμένα, σε ωραιοποιημένους πίνακες οδηγεί σε στρεβλώσεις, αδικίες αποπροσανατολισμούς για τους όχι καλά γνωρίζοντες, ίσως αγανάκτηση στους μυημένους. Θέσεις, απόψεις οι οποίες έχουν "αναδειχτεί" μέσα από έρευνα(!), η οποία δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο τεύχος του παρόντος περιοδικού ότι «...η βοήθεια των εγκληματολογικών εργαστηρίων δεν είναι τόσο σημαντική σε ποσοστό, όσο η βοήθεια του ανθρώπινου παράγοντα, και ότι το 90% περίπου των εγκλημάτων με άγνωστο δράστη λύνονται έπειτα από πληροφορίες, που αποκτούν οι αστυνομικοί από πρόσωπα (Θύματα, μάρτυρες, υπόπτους, δράστες) και μόνο το 10% περίπου λύνονται με επεξεργασία φυσικών αποδείξεων (αποτυπώματα, ίχνη, πειστήρια, κ.α....)» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού τα ποσοστά συμμετοχής των Τμημάτων της Δ/νσης Εγκληματολογικών Ερευνών στις εξιχνιάσεις, είναι πολύ σημαντικότερα και καταγράφονται με αντικειμενικούς αριθμούς. Μια σοβαρή έρευνα θα αποδείκνυε το σχετικά αντίστροφο των ποσοστών συμμετοχής «εργαστηρίων» και «κόσμου» στις εξιχνιάσεις εγκλημάτων με άγνωστο δράστη.

Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, η οποία ως γνωστόν είναι η Εθνική Εγκληματολογική Υπηρεσία της Χώρας, με δράση και αρμοδιότητα πανελλαδική και διυπουργική, συμβάλλει τα μέγιστα στην εξιχνίαση-διαλεύκανση των εγκλημάτων (και βέβαια, συμβάλλει καταλυτικά στη δικαστική τους τεκμηρίωση, που τελικά είναι και το σημαντικότερο σημείο στην αποδεικτική - ακροαματική διαδικασία).

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ο αριθμός των διαπιστώσεων - εξιχνιάσεων και αυτό μόνο από την αξιοποίηση των λανθανόντων αποτυπωμάτων, που ανέρχεται ετησίως στις 3000 περίπου σε σύνολο 30000 υποθέσεων ετησίως στη χώρα, στις οποίες επιλαμβάνεται το Τμήμα Εξερεύνησης, χωρίς να συνυπολογίζεται η προσφορά των άλλων Τμημάτων και Περιφερειακών Υπηρεσιών της Δ..Ε.Ε. που είναι εξίσου σημαντική. Βλέποντας τους αριθμούς αυτούς αν το 10% αντιστοιχεί σε 3000 και το υπόλοιπο 90% εξιχνιάζεται από πληροφορίες που αποκτούν οι αστυνομικοί από πρόσωπα (θύματα, μάρτυρες, υπόπτους, δράστες) τότε, έχουμε λύσει όλες τις ανεξιχνίαστες υποθέσεις, πράγμα προδήλως ανακριβές. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι, όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε, όχι τόσο μέσα από τα συγγράμματα, όσο κυρίως βλέποντας με κριτική ματιά μέσα από την πραγματικότητα της όλης διαχείρισης του εγκλήματος και από την αστυνομική μας εμπειρία και πληροφόρηση, ότι :

1. Οι ομολογίες των δραστών - οι οποίες σημειωτέον εξετάζονται εξονυχιστικά και με μεγάλη αυστηρότητα από τα δικαστήρια και εμπεριέχουν νομικές δυσκολίες όσον αφορά τις απαιτήσεις των προβλεπομένων προανακριτικών κλπ. διαδικασιών, αλλά και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να γίνουν ουσιωδώς αποδεκτές - πολύ συχνά ανακαλούνται.

2. Οι μάρτυρες πολλές φορές δεν συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν το αρχικό περιεχόμενο της μαρτυρικής τους κατάθεσης στην ακροαματική διαδικασία. Με το "...δεν θυμάμαι καλά", ".... δεν τα είπα έτσι", "....δεν ήταν αυτό το νόημα της κατάθεσης μου" η μαρτυρία τους συχνά αμφισβητείται και η αμφιβολία που αφήνεται έστω και σε ένα μόνο στοιχείο της κατάθεσης τους μπορεί ενδεχομένως και συχνά γίνεται, η "λογική αμφιβολία" στο μυαλό των ενόρκων για την αμφισβήτηση της ενοχής.

Τα μόνα στοιχεία που μέχρι τέλους "επιμένουν" στην αρχική τους "κατάθεση - εξιστόρηση" είναι τα ίχνη και τα πειστήρια που οι κατάλληλα εκπαιδευμένοι συνάδελφοι της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών εξετάζουν και αναλύουν. Δεν πρέπει εξάλλου να μας διαφεύγει το γεγονός ότι σε σοβαρές υποθέσεις, που κατά το παρελθόν έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο (υποθέσεις τρομοκρατίας, ανθρωποκτονίες, σοβαρές ληστείες κ.α.), οι διαπιστώσεις από την εξέταση των ιχνών και πειστηρίων, ήταν - σε αρκετές των περιπτώσεων - τα μόνα, μέχρι τέλους, αποδεικτικά στοιχεία. Στην πραγματικότητα, οι επιστημονικοτεχνικές αποφάνσεις- συμπεράσματα που προκύπτουν από τις εξετάσεις / αναλύσεις ιχνών και πειστηρίων εγκλημάτων από εμπειρογνώμονες της Δ.Ε.Ε., τείνουν να γίνουν η μόνη απόδειξη Σε παγκόσμιο επίπεδο η έρευνα για την ανεύρεση ιχνών και στοιχείων μετεξελίσσεται και θεωρείται η σημαντικότερη ενέργεια στην τεκμηρίωση των εγκληματικών πράξεων.

Η φιλοσοφία αυτή, και όχι μόνο, που αναπτύσσεται στις αστυνομίες όλου του πολιτισμένου κόσμου, μας επισημαίνει ότι οι πιο αξιόπιστοι, αλάνθαστοι και "πιστότεροι" μάρτυρες για τον ανακριτικό υπάλληλο και την αποδεικτική διαδικασία είναι τα ίχνη - στοιχεία και πειστήρια που περισυλλέγονται στους τόπους τέλεσης των εγκληματικών πράξεων όταν βέβαια αυτά έχουν διασφαλιστεί και καταλλήλως καταγραφεί. Αυτό που χρειάζεται η αστυνομία, όσο αφορά την έρευνα, είναι η προσήλωση όλων στους κανόνες που την διέπουν (ανέπαφο του χώρου, τον πρώτο λόγο στους εξειδικευμένους και εκπαιδευμένους υπαλλήλους, καθορισμός έμπειρου ανακριτικού υπαλλήλου ως Αρχηγού της Σκηνής του Εγκλήματος κ.α.) αφού γνωρίζουμε ότι οι επιτυχείς έρευνες οδηγούν σχεδόν πάντοτε σε θετικά αποτελέσματα.

Η αναγκαιότητα προσήλωσης στους κανόνες επιτυγχάνεται με την διαρκή εκπαίδευση του προσωπικού, από εξειδικευμένα στελέχη, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο στις Σχολές της Αστυνομίας, κυριότερα δε στις παραγωγικές σχολές.

Τέλος, για την τελική επιτυχία της έρευνας, προφανές είναι ότι χρειάζεται η καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών και, εκ του αντιθέτου, δεν χρειάζονται φαινόμενα όπως ο εγωκεντρισμός, οι αλληλοεπικαλύψεις και υπερκεράσεις και, εν πάση περιπτώσει, πρέπει να συνεισφέρει ο καθένας από το μετερίζι, εφ' ω ετάχθη. Σίγουρα η ικανότητα του αστυνομικού στην άντληση των πληροφοριών από πρόσωπα (Θύματα, μάρτυρες, υπόπτους, δράστες), βοηθάει στην εξιχνίαση των εγκλημάτων με άγνωστο δράστη.

Το βέβαιο όμως είναι ότι χωρίς να συνεπικουρούνται οι πληροφορίες αυτές από Εγκληματολογικά Ευρήματα δεν θα μπορέσουν να "σταθούν" από μόνες τους μέχρι τέλους, το ποσοστό δε συμμετοχής τους στις εξιχνιάσεις είναι μικρό και σίγουρα δεν ανταποκρίνεται με κανένα αντικειμενικό δεδομένο στο ποσοστό της "έρευνας".

Τα λάθη είναι ανθρώπινα, αλλά θα πρέπει να επισημαίνονται, όχι μόνο για την αποκατάσταση της αλήθειας αλλά και για να αποδίδονται τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ.

Του Αστυν. Διευθυντή κ. Δημητρίου ΜΠΕΤΤΑ

Πηγή Δημοσίευσης Άρθρου :

Περιοδικό«Αξιωματική Αστυνομία», σελ. 11 – 12
Τεύχος 16ο
Οκτώβριος

Εύρεση

Τα βιβλία μας...

Οι εφημερίδες σήμερα...